Μια ηλικιωμένη έγινε η πρώτη άμαχη που έχασε τη ζωή της, από ρουκέτες που εκτόξευσαν κυβερνητικές δυνάμεις, 72 ώρες και πλέον μετά την κήρυξη από τη Δαμασκό κατάπαυσης του πυρός στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

Ρουκέτες των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έπληξαν το χωριό Μπιντάμα στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου εκτός του θανάτου της ηλικιωμένης αναφέρθηκε επίσης πως τραυματίστηκαν πέντε ακόμη άμαχοι, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αυτή είναι η πρώτη άμαχη η οποία σκοτώθηκε αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής της οργάνωσης αυτής, που εδρεύει στη Βρετανία.

Οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στην Ιντλίμπ έχουν σταματήσει αφότου η Δαμασκός ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης κατάπαυση του πυρός, έπειτα από τρεις μήνες σφοδρών και εξαιρετικά φονικών βομβαρδισμών.

Ωστόσο, η εκεχειρία εξαρτάται από την εφαρμογή της συμφωνίας που σύναψαν τον Σεπτέμβριο του 2018 η Ρωσία, ο κυριότερος σύμμαχος της Δαμασκού, και η Τουρκία, προστάτιδα δύναμη ορισμένων οργανώσεων ανταρτών, για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην Ιντλίμπ. Η συμφωνία είχε σκοπό να διαχωριστούν οι περιοχές που κατέχουν οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες από εκείνες που έχουν ανακτηθεί από το συριακό καθεστώς.

Προχθές Σάββατο, οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία), που κατέχουν μεγάλο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την ουδέτερη ζώνη. Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, ο επικεφαλής αυτού του τζιχαντιστικού συνασπισμού, επέμεινε ότι οι μαχητές του «δεν θα αποσυρθούν ποτέ από την περιοχή».

Η οργάνωσή του διεμήνυσε την Παρασκευή ότι θα ανταποδίδει πυρ σε κάθε παραβίαση της εκεχειρίας από τους εχθρούς της.

Από τα τέλη του Απριλίου, κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που η συριακή και η ρωσική αεροπορία έπλητταν σχεδόν καθημερινά την επαρχία Ιντλίμπ και εδάφη γύρω από αυτή που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών και των ανταρτών, στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας, σκοτώθηκαν περίπου 790 άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πάνω από 400.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας των βομβαρδισμών και των εχθροπραξιών την ίδια περίοδο, εκτιμά ο ΟΗΕ. Δεκάδες υποδομές υγείας και σχολεία υπέστησαν ζημιές.