H NASA στέλνει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη
Την αποστολή της πρώτης γυναίκας στη Σελήνη μαζί μ’ έναν άνδρα εντός της επόμενης πενταετίας έθεσε ως στόχο η NASA.
Ως βάση οργάνωσης και εκτέλεσης του νέου προγράμματος -όπου θα κατασκευαστεί και το διαστημικό σκάφος, με το οποίο θα επιστρέψουν μέχρι το 2024 αστροναύτες στη Σελήνη- θα χρησιμοποιηθεί το Διαστημικό Κέντρο Μάρσαλ (Marshall Space Flight Centre) στην Αλαμπάμα.
Το σχέδιο της ΝASA αναμένεται να στοιχίσει περί τα 20 με 30 δισ. δολάρια, ενώ στην ανάπτυξη της απαιτούμενης τεχνολογίας θα εμπλακούν διάφορες εταιρείες, όπως η Blue Origin του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος -που θα κατασκευάσει διάφορα πιθανά εξαρτήματα για το σκάφος προσελήνωσης-, η SpaceX του ιδρυτή της Tesla, Ελον Μασκ καθώς και η Lockheed Martin Corporation. Οι τρεις εταιρείες θα καταθέσουν προσφορές, που θα εξεταστούν αργότερα εντός του 2019 διεκδικώντας τις επιδοτήσεις της NASA.
H τελευταία βάφτισε το πρόγραμμα “Artemis” - από το όνομα της αδελφής του θεού Απόλλωνα, καθώς με το πρόγραμμα “Apollo” -το τρίτο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα της NASA- είχαν πατήσει το πόδι τους στη Σελήνη στις 20 Ιουλίου 1969 ο Νιλ Άρμστρονγκ κι ο Μπαζ Όλντριν. Η σεληνάκατός τους είχε κατασκευαστεί πριν από μισό αιώνα στο Διαστημικό Κέντρο Μάρσαλ. Ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι ήταν ο Αμερικανός αστροναύτης Γιουτζίν Άντριου Σέρναν το 1972.
Η NASA ζήτησε από το Κογκρέσο να αυξήσει κατά 1,6 δισ. δολάρια τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της για το επόμενο έτος καθώς επιδιώκει την επανέναρξη των διαστημικών αποστολών από αμερικανικό έδαφος για πρώτη φορά από τον τερματισμό του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων το 2011. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε ότι η NASA θέλει να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη μέχρι το 2024, τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό στόχο. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν στηρίζει τα σχέδια αυτά. Πάντως τον περασμένο Ιούνιο είχε καλέσει τη NASA να εστιάσει σε «πολύ μεγαλύτερες» πρωτοβουλίες, όπως μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.