Ετοιμος να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη δηλώνει εκ νέου ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγη ώρα μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον λίβυο πρωθυπουργό, Φάγεζ αλ-Σαράτζ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου για στρατιωτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας, καθώς και το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, ο τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, «εάν είναι αναγκαίο».


«Ετοιμοι για οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στη Λιβύη»


«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

Ο Χαλίφα Χαφτάρ «δεν είναι νόμιμος ηγέτης… και εκπροσωπεί μία παράνομη δομή» πρόσθεσε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, ανέφερε πως «το μνημόνιο συμφωνίας με τη Λιβύη είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή (της συνθήκης) των Σεβρών. Τώρα η συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας έχει επίσης υποβληθεί στο Κοινοβούλιο μας. Θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από το Κοινοβούλιο».

Στο… βάθος απειλές κατά Τραμπ

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε, η Τουρκία φυσικά θα απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις, προσθέτοντας ότι έχει την δυνατότητα να κλείσει την αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ, καθώς και την νατοϊκή βάση των ραντάρ στο Κιούρεντσικ, εάν το κρίνει αναγκαίο.

Βεβαίως, είχε προηγηθεί δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που προβλήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου στο τηλεοπτικό σταθμό A Haber, ο οποίος προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να να κλείσει την αεροπορική βάση Ίντσιρλικ και το σταθμό ραντάρ Κιούρεντσικ.

Η αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ βρίσκεται στη νότια Τουρκία και χρησιμοποιείται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία, ενώ η βάση του Κιούρεντσικ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, φιλοξενεί έναν σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες κυρώσεις της Ουάσινγκτον για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Εκτός του θέματος αυτού, οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσε η Άγκυρα στην Συρία κατά των συριακών κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη μάλιστα, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε πρόταση νόμου, υποστηριζόμενη από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, που προβλέπει δρακόντειες κυρώσεις κατά της Τουρκίας και της ηγεσίας της σε απάντηση της προμήθειας του συστήματος S-400 και της τουρκικής επίθεσης στην Συρία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται τέτοιου είδους απειλή από τον Ταγίπ Ερντογάν.