Στην στήριξη της νέας κυβέρνησης στην επιχειρηματικότητα εστιάζει άρθρο του περιοδικού Politico με αφορμή την ανάπτυξη εταιρειών που βασίζονται στην τεχνολογία. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στις εταιρείες τεχνολογίας που δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης, με τους Έλληνες να κερδίζουν το στοίχημα του ψηφιακού τομέα «καθώς το δημόσιο σταμάτησε να προσλαμβάνει και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις άρχισαν να απολύουν μαζικά κοσμο. Έτσι οι Έλληνες υποχρεώθηκαν να αυτοσχεδιάσουν ή να ανακαλύψουν εκ νέου τους εαυτούς τους».

«Σήμερα χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται για ελληνικές start-ups και δεκάδες χιλιάδες είναι αυτοί που απασχολούνται στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα» σύμφωνα με την Marathon Venture Capital.

«Τα χρήματα έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στη χώρα καθώς μεγάλοι επενδυτές έχουν ανοίξει τα πορτοφόλια τους για τις ελληνικές τεχνολογικές επιχειρήσεις. Η γερμανική Daimler πρόσφατα απέκτησε την ελληνική εταιρεία Beat που έχει έδρα στην Αθήνα και εχει καταλάβει την αγορά της Λατινικής Αμερικής» σημειώνεται στο άρθρο.

«Γεννημένος στα χρόνια της κρίσης ο τεχνολογικός τομέας της Ελλάδας ψάχνει την "έκρηξη" και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει υποσχεθεί να δώσει ώθηση στους επιχειρηματίες και να κάνει ευκολότερες τις δουλειές», σημειώνεται.

«Πρόκειται για μια ξεκάθαρα φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση. Βλέπεις την προδιάθεση της οικονομίας και πιστεύω ότι τα πρώτα σημάδια που έχουμε δει δείχνουν φιλικά προς τις επιχειρήσεις και μια επιτάχυνση στο πως να γίνει ευκολότερο να ξεκινήσεις μια επιχείρηση» δηλώνει ο 39χρονος Άλεξ Χατζηελευθερίου, ο ιδρυτής της Blueground η οποία ειδικεύεται στην παροχή επιπλωμένων διαμερισμάτων για όσους θέλουν να μείνουν για κάποιο διάστημα σε μια χώρα χωρίς να είναι τουρίστες αλλά ούτε και θέλουν να γίνουν μόνιμοι κάτοικοί της. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει 300 υπαλλήλους και διαχειρίζεται 2.000 διαμερίσματα σε όλο τον κόσμο με κεφάλαια 28 εκατ. δολαρίων μέσα στο 2019.

Στο άρθρο υπενθυμίζονται οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη τον Ιούλιο ότι «θα μειώσουμε τη φορολογία και θα εξαφανίσουμε τη γραφειοκρατία».

«Η νέα κυβέρνηση έχει τοποθετήσει τεχνοκράτες σε θέσεις-κλειδιά για να ηγηθούν της οικονομίας. Ο πρωτος της προϋπολογισμός περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη που βασίζονται στις περικοπές φόρων προκειμένου να ενθαρρύνουν την ιδιωτική κατανάλωση και τις ξένες επενδύσεις. Σε ένα φορολογικό νομοσχέδιο-«σκούπα» η ΝΔ πρότεινε την περικοπή της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%. Στόχος είναι επίσης η μείωση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση και η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 9%» σημειώνει στη συνέχεια το άρθρο.

«Η αλλαγή της κυβέρνησης θα είναι καλή για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Θέλουμε να πάμε μακρύτερα, ταχύτερα και βαθύτερα από ό,τι κάθε προηγούμενη κυβέρνηση με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για το ελληνικό κράτος και την ελληνική οικονομία» υπενθυμίζει ότι είχε δηλώσει ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

«Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι έχει υπάρξει μια μεγάλη κοινωνική μετακίνηση. Πριν την κρίση η επιχειρηματικότητα ήταν συνώνημη των κρατικών συμβολαίων και της ολιγαρχίας. Τώρα οι νέοι άνθρωποι θέλουν να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια και να γίνουν επιχειρηματίες. Έχουν κάνει ήδη το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς. Για την κυβέρνηση το κλειδί είναι να συνεχίσει αυτό το μομέντουμ» καταλήγει το άρθρο.