Τον οξύτατο εκνευρισμό της στα σχέδια Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed δεν μπόρεσε να κρύψει η Αγκυρα λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τους ηγέτες των τριών χωρών.

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας ήταν άμεση, με τον εκπρόσωπο Ακίμ Ακσόι να κάνει λόγο για «μάταιες κινήσεις στην περιοχή για να αποκλείσουν τη χώρα μας και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει».

Παράλληλα, παρουσίασε την Τουρκία ως τον πιο «οικονομικό και ασφαλή δρόμο για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
«Η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed είναι ένα νέο παράδειγμα άκαρπων βημάτων στην περιοχή και μιας προσπάθειας να αποκλειστεί η χώρα μας και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Η ΤΔΒΚ διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στο νησί της Κύπρου. (…)

» Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η συμπερίληψη της Τουρκίας.

» Ωστόσο το κλείσιμο της πόρτας της συνεργασίας για εμάς και τους Τουρκοκύπριους είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι ορισμένες χώρες επιδιώκουν φαύλους πολιτικούς υπολογισμούς και όχι συνεργασία. Υπενθυμίζουμε στους ιδιοκτήτες του εν λόγω σχεδίου ότι αυτοί οι βρώμικοι υπολογισμοί δεν θα διαρκέσουν στο μέλλον, όπως συνέβη και στο παρελθόν».


Τα μηνύματα των τριών ηγετών προς την Τουρκία
Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε εκτενώς στις θετικές εξελίξεις που θα φέρει η συμφωνία, ενώ έστειλε – εμμέσως – και ένα μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε σε δύο σημεία στην ομιλία του πως η συμφωνία δεν στρέφεται κατά καμίας άλλης χώρας και επανέλαβε πως όποια χώρα θέλει μπορεί να συμμετάσχει στο σημαντικό και ιστορικό αυτό έργο.

«Δεν στρεφόμαστε εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας» είπε με τη σειρά του και ο ισραηλινός πρωθυπουργός.