Τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ποδοπάτημα που σημειώθηκε ανάμεσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για την κηδεία του δολοφονηθέντος Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί στη γενέτειρά του, με αποτέλεσμα ο ενταφιασμός του να αναβληθεί, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, η δολοφονία του οποίου από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή βύθισε την περιοχή σε νέα κρίση και αύξησε τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Τεχεράνη εξετάζει διάφορα σενάρια για να εκδικηθεί τη δολοφονία του. Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απάντηση του Ιράν θα είναι ανάλογη, αλλά το ίδιο θα επιλέξει την ώρα και τον τόπο.

Το σημερινό ποδοπάτημα σημειώθηκε εν μέσω κοσμοσυρροής με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 213, είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος των υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε πως η ταφή του Σουλεϊμανί αναβλήθηκε αλλά δεν ανέφερε πόσο θα καθυστερήσει.

«Σήμερα λόγω του συνωστισμού του πλήθους συμπολίτες μας τραυματίστηκαν και άλλοι έχασαν τη ζωή τους», ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο Πιρ Χοσέιν Κουλιβάντ.

Η σορός του Σουλεϊμανί, ενός εθνικού ήρωα που ο θάνατός του έχει ενώσει πολλούς Ιρανούς, είχε μεταφερθεί σε ιρακινές και ιρανικές πόλεις προτού φθάσει στη Κερμάν για να ενταφιαστεί.

Σε κάθε μέρος, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων κατέκλυσε τους δρόμους φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική» και κλαίγοντας από συγκίνηση. Ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε των προσευχών στην Τεχεράνη με δάκρυα στα μάτια.

Ο Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Αλ Κουντς, ήταν υπεύθυνος για την οικοδόμηση ενός δικτύου πληρεξούσιων στρατών της Τεχεράνης σε όλη τη Μέση Ανατολή. Είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενορχήστρωση της μακρόχρονης εκστρατείας του Ιράν για την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σουλεϊμανί εξοντώθηκε με εντολή Ντόναλντ Τραμπ στις 3 Ιανουαρίου 2020 στη Βαγδάτη. Ήταν ο άνθρωπος-«κλειδί» της Τεχεράνης στη διείσδυση του Ιράν, τόσο στο γειτονικό Ιράκ, όσο και στη Συρία και τον Λίβανο.

Από την ημέρα που εξοντώθηκε, η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί αντίποινα. Μάλιστα, η Βουλή του Ιράν ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις, τόσο το Αμερικανικό Πεντάγωνο, όσο και συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Οι Αρχές μάλιστα δηλώνουν ότι έχουν ήδη επεξεργαστεί «13 σενάρια αντιποίνων»...

Επιπλέον η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν δεσμεύεται πλέον από τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει με τη διεθνή κοινότητα το 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού της προγράμματος. Η συμφωνία ήταν σχεδόν «κενό γράμμα», δεδομένου ότι οι ΗΠΑ του Τραμπ είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν την αναγνωρίζουν.

Στις ιρανικές απειλές έχει ήδη απαντήσει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν «κλειδώσει» 52 στόχους εντός Ιράν, χωρίς να αποκλείονται ακόμα και χώροι πολιτιστικής αξίας.

Διαβάστε επίσης: Τα 65 χρόνια τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν