Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κοροναϊού, ο οποίος μεταδίδεται σε απόσταση δύο μέτρων και αναμένεται να κορυφωθεί - σύμφωνα με τους ειδικούς - τις επόμενες ημέρες. Το τέταρτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία, πρόκειται για ηλικιωμένο Κινέζο τουρίστα που βρίσκεται σε «σοβαρή κατάσταση».

 Ο άνδρας που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Παρισιού ήρθε από την επαρχία Χουμπέι, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα θύματα στην Κίνα και τώρα νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συμπλήρωσε ο Ζερόμ Σαλμόν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

 Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 250 Γάλλοι και περισσότεροι από 100 υπήκοοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα επαναπατριστούν με δύο αεροσκάφη από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα, και «μονάχα στους υγιείς και χωρίς συμπτώματα πολίτες θα επιτραπεί να ταξιδέψουν», ανακοίνωσε σήμερα τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπιζίν γνωστοποίησε ότι ένα πρώτο αεροσκάφος με το οποίο θα επαναπατριστούν Γάλλοι θα επιστρέψει στα τέλη της εβδομάδας, την Παρασκευή ή το Σάββατο.

 Από την πλευρά της, η Κομισιόν διευκρίνισε, σε δελτίο Τύπου, ότι το αυτό το πρώτο αεροσκάφος θα αναχωρήσει από τη Γαλλία την Τετάρτη το πρωί, ενώ το δεύτερο αεροπλάνο θα αναχωρήσει «αργότερα μέσα στην εβδομάδα».

 «Βάσει των πρώτων υπολογισμών, περίπου 250 Γάλλοι θα μεταφερθούν με το πρώτο αεροσκάφος και περισσότεροι από 100 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών με το δεύτερο αεροσκάφος», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγχρηματοδοτήσει τα έξοδα μεταφοράς με το αεροπλάνο, διευκρίνισε η Επιτροπή, στο πλαίσιο ενός αιτήματος βοήθειας από τη Γαλλία, βάσει του οποίου ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

 «Το Κέντρο Συντονισμού της Έκτακτης Αντίδρασης της ΕΕ (…) βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα κράτη μέλη, τις αντιπροσωπείες της ΕΕ στην περιοχή και την πρεσβεία της Κίνας στις Βρυξέλλες. Μια πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ μπορεί να δοθεί έπειτα από αίτημα», τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διαχείριση των Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

 «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τα κράτη μέλη και να διασφαλίσουμε μια σθεναρή και συντονισμένη απάντηση της ΕΕ, εκτός και εντός της ΕΕ, μπροστά στην κατάσταση το κοροναϊού που εξελίσσεται», υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου, η Επίτροπος που είναι επιφορτισμένη με την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων.

 

Σε ευρωπαϊκό έδαφος μολύνθηκε ο Γερμανός ασθενής

 Ως το πρώτο εκτός Ασίας κρούσμα επιμόλυνσης ανθρώπου από άνθρωπο με τον νέο κοροναϊό εκτιμάται η περίπτωση του 33χρονου Γερμανού εργαζόμενου της εταιρείας Webasto, που διαπιστώθηκε χθες στην Βαυαρία.

 Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ, ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύεται σε καραντίνα σε κλινική του Μονάχου. Ταυτόχρονα ελέγχονται περίπου 40 ακόμη άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή είτε ο ίδιος είτε η συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα, η οποία επισκέφθηκε την έδρα της Webasto στην Γερμανία κατά το διάστημα από 19 έως 23 Ιανουαρίου. Η γυναίκα παρουσίασε συμπτώματα κατά την πτήση της επιστροφής της στην Κίνα, αλλά διαγνώσθηκε μόλις στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ο άνδρας από τη Γερμανία βρισκόταν ακόμη και χθες στην εργασία του.

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησαν πριν από λίγο οι υγειονομικές αρχές της Βαυαρίας σε συνέντευξη Τύπου, ο 33χρονος ασθενής είναι πατέρας παιδιού προσχολικής ηλικίας το οποίο πηγαίνει σε παιδικό σταθμό.

 «Ο κοροναϊός είναι πιο μεταδοτικός από το SARS»

 To Χονγκ Κονγκ κλείνει το μεγαλύτερο τμήμα των συνόρων του με την Κίνα για προληπτικούς λόγους, λίγες ώρες αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο κοροναϊός είναι πιο μεταδοτικός από το «Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο» (SARS) κατά τη διάρκεια της επώασής του. Από την πλευρά του, ο Τζου Χιανγουάν, δήμαρχος της Ουχάν, της πόλης που θεωρείται η εστία μόλυνσης του ιού, τόνισε ότι οι αξιωματούχοι έχουν βάλει τα δυνατά τους για την ταχύτατη ανέγερση νοσοκομείων που θα διακομιστούν οι ασθενείς.

 Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας του Πεκίνου Μά Σιαόουεϊ δήλωσε ότι «όπως δείχνουν τα πράγματα, η ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται γίνεται όλο και ισχυρότερη». Ο ανώτερος αξιωματούχος σε θέματα υγείας Γκάο Φου δήλωσε ότι ο κοροναϊός δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο το SARS που έπληξε την Κίνα το 2003. Ωστόσο, όπως τόνισε, γίνεται πιο μεταδοτικός.

 «Όσοι είχαν SARS μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό αφότου εμφανίσουν συμπτώματα, κάτι που δεν συμβαίνει με όσους έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό. Αυτοί μπορούν να μολύνουν άλλους ασθενείς κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασής του, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 14 ημέρες».