ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κοροναϊός: Drones κυνηγούν όσους δεν φορούν μάσκα - Μέτρα ασφαλείας από ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία για την παγκόσμια πανδημία
Ειδικά drones με ηχεία χρησιμοποιούν οι κινεζικές αρχές για να προειδοποιούν τους πολίτες να μην κυκλοφορούν άσκοπα στους δρόμους και χωρίς μάσκες για την προστασία τους έναντι του κοροναϊού.
Με τους νεκρούς να ξεπερνούν ήδη τους 300 η κυβέρνηση του Πεκίνου επιστρατεύει την προηγμένη τεχνολογία για να νικήσει τον κοροναϊό.
Σύμφωνα με το οπτικό υλικό το οποίο αναπαράγουν ΜΜΕ στο εξωτερικό, ένα drone πλησιάζει τη γυναίκα επιπλήττοντάς την.
«Δεν θα έπρεπε να κυκλοφορείς χωρίς μάσκα», ακούγεται να της λέει ο αξιωματικός που παρακολουθεί τις εικόνες που του στέλνει το drone, σύμφωνα με την New York Post.
«Καλύτερα να πας σπίτι και μην ξεχάσεις να πλύνεις τα χέρια σου», συνεχίζει η φωνή από το drone. «Βλέπεις, λέμε συνέχεια στον κόσμο να μείνει σπίτι, αλλά εσύ συνεχίζεις να περιφέρεσαι έξω», συνεχίζει η φωνή από το drone.
Το βίντεο αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της Global Times στο Twitter.
Στο ίδιο βίντεο, ένα δεύτερο drone πλησιάζει κάποιον πολίτη που έχει κολλήσει με το όχημά του στο χιόνι και τον συμβουλεύει να μη βγαίνει έξω με τέτοιο καιρό και ενώ είναι σε έξαρση η επιδημία του κοροναϊού.
Σύμφωνα με τη New York Post, οι κινεζικές αρχές, στρατός και κυβέρνηση, χρησιμοποιούν drones για την επίβλεψη των πολιτών τουλάχιστον από το 2016, ιδιαίτερα στην περιοχή της δυτικής Κίνας. Επίσης χρησιμοποιούνται για την επιβολή των κανόνων κυκλοφορίας αλλά και σε άλλες αστυνομικές υποθέσεις.
Πέραν της Χουμπέι, της επαρχίας αυτής των τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων κατοίκων στο επίκεντρο της έξαρσης του ιού, πολλές άλλες επαρχίες και πόλεις ανά την Κίνα έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη μάσκα σε δημόσιους χώρους.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η Γκουανγκντόνγκ–η πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας–η Σετσουάν, η Τσιανγκσί, η Λιαονίνγκ και η πόλη Ναντζίνγκ με πληθυσμό που συνδυαστικά ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια.
Το Χονγκ Κονγκ κλείνει 10 σταθμούς μεθοριακής διέλευσης με την ηπειρωτική Κίνα.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο 10 εκ των 13 σταθμών μεθοριακής διέλευσης με την ηπειρωτική Κίνα, παρά τα αιτήματα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού.
Η Λαμ είχε ήδη κλείσει κάποια μεθοριακά περάσματα με την ηπειρωτική Κίνα, αναστέλλοντας επίσης τις μετακινήσεις με οχηματαγωγά πλοία και τρένα υψηλής ταχύτητας.
Η Κάρι Λαμ σημείωσε επίσης ότι το κλείσιμο όλων των μεθοριακών περασμάτων με την ηπειρωτική Κίνα "δεν είναι ούτε κατάλληλο ούτε πρακτικό μέτρο" ενώ είναι "μεροληπτικό", αλλά πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω μέτρα, αν εξελιχθεί η κατάσταση".
Σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιούν απεργία με αίτημα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ δήλωσε σχετικά ότι η απεργία αυτή είναι "εξαιρετικά κακή" και βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς.
Εξάλλου κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου η Κάρι Λαμ παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειψη μασκών στο Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Απεργία στα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ με αίτημα το κλείσιμο των συνόρων με την ηπειρωτική Κίνα
Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιούν σήμερα απεργία με αίτημα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.
Δεκαπέντε κρούσματα μόλυνσης από τον νέο ιό επιβεβαιώθηκαν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, πολλά από τα οποία προέρχονταν από την Κίνα.
Η κινητοποίηση αυτή, την οποία πραγματοποιεί το μη αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, πραγματοποιείται την ώρα που η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, η οποία είναι πιστή στο Πεκίνο, αρνείται να κλείσει τελείως τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα.
Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κρίνουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν μεροληπτικό και επιζήμιο για την οικονομία και αντίθετο με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έκλεισε ωστόσο κάποια μεθοριακά περάσματα με την ηπειρωτική Κίνα και ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε κατά περίπου 50% την περασμένη εβδομάδα.
Ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ επλήγη βαθειά από την επιδημία SARS (Οξέος Σοβαρού Αναπνευστικού Συνδρόμου), η οποία είχε προκαλέσει τον θάνατο 299 ανθρώπων στην περιοχή αυτή το 2003. Το Πεκίνο είχε τότε καθυστερήσει να σημάνει συναγερμό.
Χιλιάδες μέλη της Ένωσης Υπαλλήλων της Νοσοκομειακής Διοίκησης (HAEA), μια νέα συνδικαλιστική συνομοσπονδία, ψήφισαν το Σάββατο υπέρ της κινητοποίησης αυτής.
Αυτοί που απεργούν σήμερα δεν είναι μέλη του προσωπικού που καλύπτει τις βασικές υποχρεώσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Η συνομοσπονδία ανακοίνωσε ωστόσο ότι αύριο κι άλλα μέλη του προσωπικού, κυρίως γιατροί και νοσηλευτές, θα μετάσχουν στην κινητοποίηση αυτή αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Σήμερα το πρωί απεργοί βρίσκονταν μπροστά από διάφορα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ και διένειμαν λευκές κορδέλες στους συναδέλφους τους καλώντας τους να μετάσχουν και αυτοί στην κινητοποίησή τους.
"Αν δεν κλείσουν τελείως τα σύνορα, δεν θα υπάρχει αρκετό προσωπικό, προστατευτικός εξοπλισμός ή δωμάτια απομόνωσης για να καταπολεμήσουμε την επιδημία", εξήγησε σε δημοσιογράφους η Ουίνι Γιου, πρόεδρος της HAEA, η οποία έχει περίπου 9.000 μέλη.
Οι συνομιλίες με την κυβέρνηση διεκόπησαν χθες Κυριακή όταν το συνδικάτο αυτό γνωστοποίησε ότι η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ αποφάσισε να μην παρευρεθεί η ίδια στις διαπραγματεύσεις.
Η διοίκηση των νοσοκομείων, στην οποία απασχολούνται περίπου 75.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε ότι κατανοεί το αίτημα αυτό των απεργών που αποσκοπεί στην μείωση του κινδύνου για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στο Χονγκ Κονγκ, αλλά αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση, η οποία θα είναι επιζήμια για τους ασθενείς.
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ κάλεσε εξάλλου αυτούς που μετέχουν στην κινητοποίηση "να επανεξετάσουν την απόφασή τους, να συνεχίσουν να προστατεύουν το Χονγκ Κονγκ με επαγγελματισμό ώστε να κερδίσουν μαζί την μάχη κατά της ασθένειας".
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 στις 16:00 ώρα Ελλάδος
Οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) θα συζητήσουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Υγείας.
Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 16:00 ώρα Ελλάδος, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας. Η G7 απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ιταλία.
Χθες, Κυριακή, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε επίσης ότι οι χώρες της G7 προγραμμάτιζαν την τηλεδιάσκεψη αυτή για να συζητήσουν την αντιμετώπιση με ενιαίο τρόπο του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα, καθώς, όπως σημείωσε, "δεν έχει νόημα εάν μια χώρα παίρνει μέτρα μόνη της".
Την ίδια ώρα η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι απέστειλε σήμερα πτήση της AirAsia στην Ουχάν για να φέρει πίσω 141 ανθρώπους και να παραδώσει επίσης 500.000 ζεύγη γαντιών στην Κίνα που πλήττεται από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού,
Όλοι οι επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων των 12 μελών του πληρώματος και 14 κυβερνητικών αξιωματούχων της Μαλαισίας, θα υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο μόλις επιστρέψουν και αυτοί που δεν θα παρουσιάζουν συμπτώματα θα σταλούν σε κέντρο παρακολούθησης για 14 ημέρες. Οι άνθρωποι που θα παρουσιάζουν συμπτώματα θα εισάγονται αμέσως στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών.
Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Μαλαισία παραμένουν οκτώ και πρόκειται σε όλες τις περιπτώσεις για Κινέζους πολίτες που επισκέπτονταν τη χώρα, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα η κυβέρνηση.
Η Μαλαισία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο γαντιών και οι εταιρείες της όπως η Top Glove Corp έχουν αυξήσει την παραγωγή για να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Η βιομηχανία αυτή της Μαλαισίας έχει επίσης δεσμευτεί να κάνει δωρεά γαντιών στην Κίνα.
Από περισσότερους ελέγχους στα αεροδρόμια θα περνούν οι Αμερικανοί που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Κίνα
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα πλαίσιο νέων περιορισμών για τους Αμερικανούς πολίτες που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Κίνα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της απειλής του νέου κοροναϊού.
Στελέχη των αεροπορικών εταιριών δήλωσαν πως, στο πλαίσιο των νέων κανονισμών, όλοι οι επιβάτες που έχουν ως προορισμό τις ΗΠΑ, θα πρέπει να ερωτώνται αν έχουν επισκεφτεί την Κίνα.
Οι αεροπορικές εταιρίες θα ελέγχουν τα διαβατήρια των επιβατών, ενώ προειδοποίησαν ότι η εφαρμογή των νέων κανόνων θα απαιτήσει την άφιξη των επιβατών στα αεροδρόμια ακόμη νωρίτερα για τις πτήσεις που έχουν ως προορισμό τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά της, η αεροπορική εταιρία American Airlines Inc ανακοίνωσε χθες ότι ενθάρρυνε τους επιβάτες που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ “να φτάνουν στο αεροδρόμιο τρεις ώρες νωρίτερα, καθώς θα πρέπει να περάσουν περισσότερους ελέγχους και έτσι επιμηκύνεται η χρονική διάρκεια των ελέγχων.”
Ολοκληρώθηκε έπειτα από 8 ημέρες η κατασκευή του νοσοκομείου στην Ουχάν
Κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες και πλέον το νοσοκομείο όπου θα διακομίζονται όσοι έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό στην Ουχάν της Κίνας, το οποίο θα ξεκινήσει από σήμερα να δέχεται ασθενείς, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το νοσοκομείο Χουοσενσάν ("το βουνό του θεού της φωτιάς" στα κινεζικά) διαθέτει 1.000 κλίνες για ασθενείς με επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον ιό και σχεδιάστηκε με στόχο να αποσυμφορήσει τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, όπου παρατηρείται έλλειψη κλινών καθώς ο ιός εξαπλώνεται.
Η κατασκευή του Χουοσενσάν αντιγράφηκε από ένα νοσοκομείο που είχε κατασκευαστεί στο Πεκίνο το 2003 για την αντιμετώπιση του SARS, (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο).
Περισσότεροι από 7.500 εργάτες συμμετείχαν στην κατασκευή του, που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε το σαββατοκύριακο.
Η Κίνα κατασκευάζει ένα δεύτερο νοσοκομείο στην Ουχάν, όπου θα νοσηλεύονται ασθενείς με κοροναϊό και το οποίο θα διαθέτει 1.600 κλίνες. Το Λέισενσχαν ή αλλιώς "το βουνό του θεού του κεραυνού" αναμένεται να παραδοθεί στις 5 Φεβρουαρίου.
Η Ρωσία μπορεί να απελαύνει αλλοδαπούς που έχουν προσβληθεί από τον ιό
Η Ρωσία μπορεί να απελαύνει τους ξένους πολίτες που διαγιγνώσκεται ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, σύμφωνα με το Interfax.
Ο Μισούστιν πρότεινε επίσης να αναβληθεί το Ρωσικό Επενδυτικό Φόρουμ 2020 που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι στην Μαύρη Θάλασσα στις 12-14 Φεβρουαρίου.
Τα πρώτα δύο κρούσματα του νέου κοροναϊού στη Ρωσία αναφέρθηκαν την Παρασκευή.
Παράλληλα η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει από τις 9 Φεβρουαρίου τις απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Τσεχική Δημοκρατία και την Κίνα λόγω του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Η Ρωσία αρχίζει να επαναπατρίζει υπηκόους της από την επαρχία Χουμπέι
Οι αρχές της Ρωσίας σχεδιάζουν να αρχίσουν να επαναπατρίζουν πολίτες της χώρας από την πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην κεντρική Κίνα, ενώ ανέστειλε τα δρομολόγια των επιβατικών τρένων από και προς τη χώρα.
Η κυβέρνηση της Ρωσίας, που μοιράζεται σύνορα μήκους 4.300 χιλιομέτρων με την Κίνα, κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα δύο κρούσματα του 2019-nCoV στην Τιουμέν, στη Σιβηρία, και στην Ζαμπαϊκάλσκι, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ασθενείς είναι Κινέζοι.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας θα αρχίσει σήμερα να απομακρύνει Ρώσους από την πόλη Ουχάν και την επαρχία της οποίας είναι πρωτεύουσα, τη Χουμπέι. Στην περιοχή βρίσκονται πάνω από 600 υπήκοοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκαλίκοβα.
Η Μόσχα ήδη επέβαλε περιορισμούς στις απευθείας πτήσεις προς την Κίνα ενώ ο ρωσικός οργανισμός των σιδηροδρόμων ανέστειλε τα δρομολόγια επιβατικών συρμών από τα μεσάνυχτα.
Το τελευταίο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πεκίνο-Μόσχα μπήκε άδειο στη Ρωσία, καθώς ζητήθηκε από τους 136 επιβαίνοντες σε αυτό — όλοι τους ήταν Κινέζοι — να αποβιβαστούν στα σύνορα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Η ζήτηση για ιατρικές μάσκες αυξάνεται στα φαρμακεία και στα πολυκαταστήματα της Μόσχας, ανέφερε η εφημερίδα Βιένταμαστι. Κατά τόπους, υπάρχει ήδη έλλειψη.
Στη Μόσχα, στο αεροδρόμιο Ντιαμαντένταβα, ένα από τα τρία διεθνή της ρωσικής πρωτεύουσας, οι υπάλληλοι στο γκισέ ελέγχου διαβατηρίων φόραγαν μάσκες και γάντια χθες το απόγευμα, διαπίστωσε αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Επαναπατρισμός από τις ΗΠΑ - 11 πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα στείλει επιπλέον αεροσκάφη στην Κίνα για να επαναπατρίσουν Αμερικανούς από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας την οποία προκαλεί ο νέος κοροναϊός.
«Μπορεί να μεταφέρουμε επίσης πολίτες και άλλων χωρών» καθώς και να «πάμε εκεί ιατρικές προμήθειες», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ουζμπεκιστάν.
Η δήλωση του Πομπέο καταγράφηκε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση των υγειονομικών υπηρεσιών στην Καλιφόρνια ότι τα κρούσματα στις ΗΠΑ του 2019-nCoV είναι πλέον 11 μετά τον εντοπισμό τριών νέων, ενός στην κομητεία Σάντα Κλάρα και δύο στην κομητεία Σαν Μπενίτο.
Στην κομητεία Σάντα Κλάρα, μια γυναίκα και η οικογένεια μαζί με την οποία διαμένει τέθηκαν σε απομόνωση στο σπίτι τους. Η γυναίκα δεν ήταν σε κατάσταση που να καθιστά απαραίτητη την εισαγωγή της σε νοσοκομείο, εξήγησαν οι υγειονομικές αρχές.
Τα άλλα δύο κρούσματα είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που ζει στην κομητεία Σαν Μπενίτο, ανέφεραν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
Ο άνδρας ταξίδεψε πρόσφατα στην Ουχάν και φαίνεται πως μόλυνε τη σύζυγο, εξήγησαν οι αρχές. Ουδείς εκ των δύο εισήχθη σε νοσοκομείο.
Ο νέος κοροναϊός αρχίζει να μοιάζει ολοένα περισσότερο με παγκόσμια πανδημία
Ο νέος κοροναϊός που, με επίκεντρο το Ουχάν της Κίνας, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε ολοένα περισσότερες χώρες, είναι πλέον πιθανό να γίνει πανδημία σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πολλούς κορυφαίους επιστήμονες ειδικούς στις λοιμώξεις. Η μεγάλη αβεβαιότητα πια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι όχι τόσο αν θα υπάρξει πανδημία(αυτό θεωρείται πιθανότατο), αλλά πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν παγκοσμίως.
Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός διαγνωσμένων περιστατικών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν πόσοι θάνατοι μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον. Μια πανδημία -δηλαδή μια εξαπλωνόμενη επιδημία σε τουλάχιστον δύο ηπείρους του πλανήτη- μπορεί να έχει διεθνείς επιπτώσεις, παρά τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις εκτεταμένες καραντίνες, μέτρα που ήδη επιβάλλουν όλο και περισσότερες χώρες.
Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση μέχρι στιγμής να γνωρίζουν πόσο φονικός θα αποδειχθεί ο νέος ιός «2019-nCoV», αλλά υπάρχει πια ολοένα μεγαλύτερη επιστημονική συναίνεση ότι μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, περισσότερο όπως η κοινή γρίπη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, παρά όπως οι προηγούμενοι θανατηφόροι ιοί SARS και MERS, που μεταδίδονταν πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
«Είναι πολύ, πολύ μεταδοτικός ο νέος ιός και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται να γίνει πανδημία. Αλλά θα είναι καταστροφικός; Δεν γνωρίζω», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο κατ' εξοχήν αρμόδιος επιστήμονας, ο δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκαν από περίπου 50 στην Κίνα σε περισσότερα από 17.000 σε τουλάχιστον 23 χώρες, ενώ οι θάνατοι έχουν πια ξεπεράσει τους 360. Όμως τα διάφορα επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα τα περιστατικά λοίμωξης είναι τουλάχιστον 100.000. Αν και αυτός ο ρυθμός μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι ακόμη τόσο γρήγορος όσο αυτός της γρίπης, είναι εντυπωσιακά ταχύτερος από αυτό που είχαν δει οι επιστήμονες, όταν εμφανίστηκαν οι συγγενικοί κοροναϊοί SARS και MERS. Όταν ο πρώτος σταμάτησε να μεταδίδεται τον Ιούλιο του 2003, μετά από εννεάμηνη εξάπλωση, είχαν επιβεβαιωθεί μόνο 8.098 περιστατικά, ενώ στην περίπτωση του MERS που εμφανίστηκε το 2012 και έκτοτε κυκλοφορεί, έχουν καταγραφεί μόνο γύρω στις 2.500 περιπτώσεις ασθενών.
Ο SARS σκότωνε περίπου το 10% των αρρώστων, ενώ ο MERS το ένα τρίτο. Η «ισπανική» γρίπη του 1918 σκότωνε μόνο το 2,5%, αλλά επειδή είχε τρομερή μεταδοτικότητα διεθνώς και οι ιατρικές και φαρμακευτικές άμυνες ήταν τότε χειρότερες, εκτιμάται ότι σκότωσε 20 έως 50 εκατομμύρια ασθενείς. Η άκρως μεταδοτική πανδημία της «γρίπης των χοίρων» Η1Ν1 το 2009 είχε χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας(γύρω στο 0,02%), αλλά σκότωσε περίπου 285.000 ανθρώπους.
Η αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένους ασθενείς στην περίπτωση του νέου κοροναϊού κυμαίνεται γύρω στο 2% (από 4% στην αρχή), αλλά είναι πιθανό πως θα μειωθεί κι άλλο, καθώς γίνονται ολοένα περισσότερα τεστ και ανιχνεύονται περισσότερες λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις ασθενών.
«Είναι ολοένα πιο απίθανο πως ο νέος ιός μπορεί να περιοριστεί. Είναι συνεπώς πιθανό ότι θα εξαπλωθεί όπως η γρίπη, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πόσο μακριά και πόσο φονικός θα είναι», δήλωσε ο δρ Τόμας Φρίντεν, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
«Μοιάζει πολύ περισσότερο με την εξάπλωση της γρίπης Η1Ν1 παρά του SARS. Ανησυχώ όλο και περισσότερο. Ακόμη και ένα ποσοστό θανάτων 1% θα σημαίνει 10.000 θάνατοι για κάθε ένα εκατομμύριο ανθρώπους», δήλωσε ο δρ Πίτερ Πάιοτ, διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Από την άλλη, πιο αισιόδοξος ο δρ Μάικλ Ράιαν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε πως «οι έως τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι αυτός ο ιός μπορεί ακόμη να τεθεί υπό έλεγχο» και ότι «είναι ανάγκη ο κόσμος να συνεχίσει να προσπαθεί».
Δεν θα είναι δυνατή η ακριβής εκτίμηση της «φονικότητας» του νέου ιού, εωσότου γίνουν ορισμένες μελέτες, όπως εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί πόσοι άνθρωποι έχουν αντισώματα κατά του ιού, έρευνες σε νοικοκυριά για να βρεθεί πόσο συχνά μολύνονται όλα τα μέλη μιας οικογένειας, καθώς και γενετικές αναλύσεις για να προσδιοριστεί αν μερικά στελέχη του νέου ιού είναι πιο επικίνδυνα από άλλα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων δεν μπορεί να εμποδίσει τον ιό να διεισδύσει σε μια χώρα, όμως τέτοια μέτρα -όπως και οι εξονυχιστικοί έλεγχοι ταξιδιωτών στις πύλες εισόδου- μπορούν να καθυστερήσουν την εξάπλωση και να παρέχουν χρόνο για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων.
Δυστυχώς τα επιδημιολογικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς με τον ιό που φθάνουν στην Ευρώπη από την Κίνα, βρίσκονται ακόμη στο αφανές στάδιο της επώασης, δεν έχουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια κ.α.), συνεπώς περνάνε απαρατήρητοι από τους ελέγχους στα αεροδρόμια.
Ασαφές παραμένει ακόμη ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο ιό, κατά πόσο οι μολυσμένες επιφάνειες αντικειμένων μεταδίδουν εύκολα τον ιό, πόσο γρήγορα αυτός μεταλλάσσεται και αν θα αρχίσει μόνος του να εξαφανίζεται, όταν ο καιρός ζεστάνει. Αντίθετα, πολλοί ιοί, όπως της γρίπης, ευνοούνται στην εξάπλωση τους από την πτώση της θερμοκρασίας. Αλλά, ακόμη κι αν μπει «φρένο» στον ιό φέτος το καλοκαίρι, είναι πιθανό ένα δεύτερο ξέσπασμά του από το φθινόπωρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι που έχει συμβεί σε κάθε μεγάλη πανδημία γρίπης- όπως αυτές του 1918 και του 2009.
Με τους νεκρούς να ξεπερνούν ήδη τους 300 η κυβέρνηση του Πεκίνου επιστρατεύει την προηγμένη τεχνολογία για να νικήσει τον κοροναϊό.
Σύμφωνα με το οπτικό υλικό το οποίο αναπαράγουν ΜΜΕ στο εξωτερικό, ένα drone πλησιάζει τη γυναίκα επιπλήττοντάς την.
«Δεν θα έπρεπε να κυκλοφορείς χωρίς μάσκα», ακούγεται να της λέει ο αξιωματικός που παρακολουθεί τις εικόνες που του στέλνει το drone, σύμφωνα με την New York Post.
«Καλύτερα να πας σπίτι και μην ξεχάσεις να πλύνεις τα χέρια σου», συνεχίζει η φωνή από το drone. «Βλέπεις, λέμε συνέχεια στον κόσμο να μείνει σπίτι, αλλά εσύ συνεχίζεις να περιφέρεσαι έξω», συνεχίζει η φωνή από το drone.
Το βίντεο αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της Global Times στο Twitter.
Στο ίδιο βίντεο, ένα δεύτερο drone πλησιάζει κάποιον πολίτη που έχει κολλήσει με το όχημά του στο χιόνι και τον συμβουλεύει να μη βγαίνει έξω με τέτοιο καιρό και ενώ είναι σε έξαρση η επιδημία του κοροναϊού.
Walking around without a protective face mask? Well, you can't avoid these sharp-tongued drones! Many village and cities in China are using drones equipped with speakers to patrol during the #coronavirus outbreak. pic.twitter.com/ILbLmlkL9R
— Global Times (@globaltimesnews) January 31, 2020
Σύμφωνα με τη New York Post, οι κινεζικές αρχές, στρατός και κυβέρνηση, χρησιμοποιούν drones για την επίβλεψη των πολιτών τουλάχιστον από το 2016, ιδιαίτερα στην περιοχή της δυτικής Κίνας. Επίσης χρησιμοποιούνται για την επιβολή των κανόνων κυκλοφορίας αλλά και σε άλλες αστυνομικές υποθέσεις.
Πέραν της Χουμπέι, της επαρχίας αυτής των τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων κατοίκων στο επίκεντρο της έξαρσης του ιού, πολλές άλλες επαρχίες και πόλεις ανά την Κίνα έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη μάσκα σε δημόσιους χώρους.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η Γκουανγκντόνγκ–η πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας–η Σετσουάν, η Τσιανγκσί, η Λιαονίνγκ και η πόλη Ναντζίνγκ με πληθυσμό που συνδυαστικά ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια.
Το Χονγκ Κονγκ κλείνει 10 σταθμούς μεθοριακής διέλευσης με την ηπειρωτική Κίνα.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο 10 εκ των 13 σταθμών μεθοριακής διέλευσης με την ηπειρωτική Κίνα, παρά τα αιτήματα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού.
Η Λαμ είχε ήδη κλείσει κάποια μεθοριακά περάσματα με την ηπειρωτική Κίνα, αναστέλλοντας επίσης τις μετακινήσεις με οχηματαγωγά πλοία και τρένα υψηλής ταχύτητας.
Η Κάρι Λαμ σημείωσε επίσης ότι το κλείσιμο όλων των μεθοριακών περασμάτων με την ηπειρωτική Κίνα "δεν είναι ούτε κατάλληλο ούτε πρακτικό μέτρο" ενώ είναι "μεροληπτικό", αλλά πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω μέτρα, αν εξελιχθεί η κατάσταση".
Σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιούν απεργία με αίτημα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ δήλωσε σχετικά ότι η απεργία αυτή είναι "εξαιρετικά κακή" και βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς.
Εξάλλου κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου η Κάρι Λαμ παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειψη μασκών στο Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Απεργία στα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ με αίτημα το κλείσιμο των συνόρων με την ηπειρωτική Κίνα
Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιούν σήμερα απεργία με αίτημα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.
Δεκαπέντε κρούσματα μόλυνσης από τον νέο ιό επιβεβαιώθηκαν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, πολλά από τα οποία προέρχονταν από την Κίνα.
Η κινητοποίηση αυτή, την οποία πραγματοποιεί το μη αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, πραγματοποιείται την ώρα που η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, η οποία είναι πιστή στο Πεκίνο, αρνείται να κλείσει τελείως τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα.
Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ κρίνουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν μεροληπτικό και επιζήμιο για την οικονομία και αντίθετο με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έκλεισε ωστόσο κάποια μεθοριακά περάσματα με την ηπειρωτική Κίνα και ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε κατά περίπου 50% την περασμένη εβδομάδα.
Ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ επλήγη βαθειά από την επιδημία SARS (Οξέος Σοβαρού Αναπνευστικού Συνδρόμου), η οποία είχε προκαλέσει τον θάνατο 299 ανθρώπων στην περιοχή αυτή το 2003. Το Πεκίνο είχε τότε καθυστερήσει να σημάνει συναγερμό.
Χιλιάδες μέλη της Ένωσης Υπαλλήλων της Νοσοκομειακής Διοίκησης (HAEA), μια νέα συνδικαλιστική συνομοσπονδία, ψήφισαν το Σάββατο υπέρ της κινητοποίησης αυτής.
Αυτοί που απεργούν σήμερα δεν είναι μέλη του προσωπικού που καλύπτει τις βασικές υποχρεώσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Η συνομοσπονδία ανακοίνωσε ωστόσο ότι αύριο κι άλλα μέλη του προσωπικού, κυρίως γιατροί και νοσηλευτές, θα μετάσχουν στην κινητοποίηση αυτή αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Σήμερα το πρωί απεργοί βρίσκονταν μπροστά από διάφορα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ και διένειμαν λευκές κορδέλες στους συναδέλφους τους καλώντας τους να μετάσχουν και αυτοί στην κινητοποίησή τους.
"Αν δεν κλείσουν τελείως τα σύνορα, δεν θα υπάρχει αρκετό προσωπικό, προστατευτικός εξοπλισμός ή δωμάτια απομόνωσης για να καταπολεμήσουμε την επιδημία", εξήγησε σε δημοσιογράφους η Ουίνι Γιου, πρόεδρος της HAEA, η οποία έχει περίπου 9.000 μέλη.
Οι συνομιλίες με την κυβέρνηση διεκόπησαν χθες Κυριακή όταν το συνδικάτο αυτό γνωστοποίησε ότι η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ αποφάσισε να μην παρευρεθεί η ίδια στις διαπραγματεύσεις.
Η διοίκηση των νοσοκομείων, στην οποία απασχολούνται περίπου 75.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε ότι κατανοεί το αίτημα αυτό των απεργών που αποσκοπεί στην μείωση του κινδύνου για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού στο Χονγκ Κονγκ, αλλά αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση, η οποία θα είναι επιζήμια για τους ασθενείς.
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ κάλεσε εξάλλου αυτούς που μετέχουν στην κινητοποίηση "να επανεξετάσουν την απόφασή τους, να συνεχίσουν να προστατεύουν το Χονγκ Κονγκ με επαγγελματισμό ώστε να κερδίσουν μαζί την μάχη κατά της ασθένειας".
Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 στις 16:00 ώρα Ελλάδος
Οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) θα συζητήσουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Υγείας.
Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της G7 έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 16:00 ώρα Ελλάδος, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας. Η G7 απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ιταλία.
Χθες, Κυριακή, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε επίσης ότι οι χώρες της G7 προγραμμάτιζαν την τηλεδιάσκεψη αυτή για να συζητήσουν την αντιμετώπιση με ενιαίο τρόπο του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Κίνα, καθώς, όπως σημείωσε, "δεν έχει νόημα εάν μια χώρα παίρνει μέτρα μόνη της".
Την ίδια ώρα η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι απέστειλε σήμερα πτήση της AirAsia στην Ουχάν για να φέρει πίσω 141 ανθρώπους και να παραδώσει επίσης 500.000 ζεύγη γαντιών στην Κίνα που πλήττεται από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού,
Όλοι οι επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων των 12 μελών του πληρώματος και 14 κυβερνητικών αξιωματούχων της Μαλαισίας, θα υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο μόλις επιστρέψουν και αυτοί που δεν θα παρουσιάζουν συμπτώματα θα σταλούν σε κέντρο παρακολούθησης για 14 ημέρες. Οι άνθρωποι που θα παρουσιάζουν συμπτώματα θα εισάγονται αμέσως στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών.
Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Μαλαισία παραμένουν οκτώ και πρόκειται σε όλες τις περιπτώσεις για Κινέζους πολίτες που επισκέπτονταν τη χώρα, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα η κυβέρνηση.
Η Μαλαισία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο γαντιών και οι εταιρείες της όπως η Top Glove Corp έχουν αυξήσει την παραγωγή για να ανταποκριθούν στην αύξηση της ζήτησης από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Η βιομηχανία αυτή της Μαλαισίας έχει επίσης δεσμευτεί να κάνει δωρεά γαντιών στην Κίνα.
Από περισσότερους ελέγχους στα αεροδρόμια θα περνούν οι Αμερικανοί που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Κίνα
Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα πλαίσιο νέων περιορισμών για τους Αμερικανούς πολίτες που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Κίνα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της απειλής του νέου κοροναϊού.
Στελέχη των αεροπορικών εταιριών δήλωσαν πως, στο πλαίσιο των νέων κανονισμών, όλοι οι επιβάτες που έχουν ως προορισμό τις ΗΠΑ, θα πρέπει να ερωτώνται αν έχουν επισκεφτεί την Κίνα.
Οι αεροπορικές εταιρίες θα ελέγχουν τα διαβατήρια των επιβατών, ενώ προειδοποίησαν ότι η εφαρμογή των νέων κανόνων θα απαιτήσει την άφιξη των επιβατών στα αεροδρόμια ακόμη νωρίτερα για τις πτήσεις που έχουν ως προορισμό τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά της, η αεροπορική εταιρία American Airlines Inc ανακοίνωσε χθες ότι ενθάρρυνε τους επιβάτες που ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ “να φτάνουν στο αεροδρόμιο τρεις ώρες νωρίτερα, καθώς θα πρέπει να περάσουν περισσότερους ελέγχους και έτσι επιμηκύνεται η χρονική διάρκεια των ελέγχων.”
Ολοκληρώθηκε έπειτα από 8 ημέρες η κατασκευή του νοσοκομείου στην Ουχάν
Κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες και πλέον το νοσοκομείο όπου θα διακομίζονται όσοι έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό στην Ουχάν της Κίνας, το οποίο θα ξεκινήσει από σήμερα να δέχεται ασθενείς, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το νοσοκομείο Χουοσενσάν ("το βουνό του θεού της φωτιάς" στα κινεζικά) διαθέτει 1.000 κλίνες για ασθενείς με επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον ιό και σχεδιάστηκε με στόχο να αποσυμφορήσει τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, όπου παρατηρείται έλλειψη κλινών καθώς ο ιός εξαπλώνεται.
Η κατασκευή του Χουοσενσάν αντιγράφηκε από ένα νοσοκομείο που είχε κατασκευαστεί στο Πεκίνο το 2003 για την αντιμετώπιση του SARS, (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο).
Περισσότεροι από 7.500 εργάτες συμμετείχαν στην κατασκευή του, που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε το σαββατοκύριακο.
Η Κίνα κατασκευάζει ένα δεύτερο νοσοκομείο στην Ουχάν, όπου θα νοσηλεύονται ασθενείς με κοροναϊό και το οποίο θα διαθέτει 1.600 κλίνες. Το Λέισενσχαν ή αλλιώς "το βουνό του θεού του κεραυνού" αναμένεται να παραδοθεί στις 5 Φεβρουαρίου.
Η Ρωσία μπορεί να απελαύνει αλλοδαπούς που έχουν προσβληθεί από τον ιό
Η Ρωσία μπορεί να απελαύνει τους ξένους πολίτες που διαγιγνώσκεται ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, σύμφωνα με το Interfax.
Ο Μισούστιν πρότεινε επίσης να αναβληθεί το Ρωσικό Επενδυτικό Φόρουμ 2020 που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι στην Μαύρη Θάλασσα στις 12-14 Φεβρουαρίου.
Τα πρώτα δύο κρούσματα του νέου κοροναϊού στη Ρωσία αναφέρθηκαν την Παρασκευή.
Παράλληλα η τσεχική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει από τις 9 Φεβρουαρίου τις απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Τσεχική Δημοκρατία και την Κίνα λόγω του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Η Ρωσία αρχίζει να επαναπατρίζει υπηκόους της από την επαρχία Χουμπέι
Οι αρχές της Ρωσίας σχεδιάζουν να αρχίσουν να επαναπατρίζουν πολίτες της χώρας από την πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην κεντρική Κίνα, ενώ ανέστειλε τα δρομολόγια των επιβατικών τρένων από και προς τη χώρα.
Η κυβέρνηση της Ρωσίας, που μοιράζεται σύνορα μήκους 4.300 χιλιομέτρων με την Κίνα, κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα δύο κρούσματα του 2019-nCoV στην Τιουμέν, στη Σιβηρία, και στην Ζαμπαϊκάλσκι, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ασθενείς είναι Κινέζοι.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας θα αρχίσει σήμερα να απομακρύνει Ρώσους από την πόλη Ουχάν και την επαρχία της οποίας είναι πρωτεύουσα, τη Χουμπέι. Στην περιοχή βρίσκονται πάνω από 600 υπήκοοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκαλίκοβα.
Η Μόσχα ήδη επέβαλε περιορισμούς στις απευθείας πτήσεις προς την Κίνα ενώ ο ρωσικός οργανισμός των σιδηροδρόμων ανέστειλε τα δρομολόγια επιβατικών συρμών από τα μεσάνυχτα.
Το τελευταίο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πεκίνο-Μόσχα μπήκε άδειο στη Ρωσία, καθώς ζητήθηκε από τους 136 επιβαίνοντες σε αυτό — όλοι τους ήταν Κινέζοι — να αποβιβαστούν στα σύνορα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Η ζήτηση για ιατρικές μάσκες αυξάνεται στα φαρμακεία και στα πολυκαταστήματα της Μόσχας, ανέφερε η εφημερίδα Βιένταμαστι. Κατά τόπους, υπάρχει ήδη έλλειψη.
Στη Μόσχα, στο αεροδρόμιο Ντιαμαντένταβα, ένα από τα τρία διεθνή της ρωσικής πρωτεύουσας, οι υπάλληλοι στο γκισέ ελέγχου διαβατηρίων φόραγαν μάσκες και γάντια χθες το απόγευμα, διαπίστωσε αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Επαναπατρισμός από τις ΗΠΑ - 11 πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα στείλει επιπλέον αεροσκάφη στην Κίνα για να επαναπατρίσουν Αμερικανούς από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας την οποία προκαλεί ο νέος κοροναϊός.
«Μπορεί να μεταφέρουμε επίσης πολίτες και άλλων χωρών» καθώς και να «πάμε εκεί ιατρικές προμήθειες», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ουζμπεκιστάν.
Η δήλωση του Πομπέο καταγράφηκε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση των υγειονομικών υπηρεσιών στην Καλιφόρνια ότι τα κρούσματα στις ΗΠΑ του 2019-nCoV είναι πλέον 11 μετά τον εντοπισμό τριών νέων, ενός στην κομητεία Σάντα Κλάρα και δύο στην κομητεία Σαν Μπενίτο.
Στην κομητεία Σάντα Κλάρα, μια γυναίκα και η οικογένεια μαζί με την οποία διαμένει τέθηκαν σε απομόνωση στο σπίτι τους. Η γυναίκα δεν ήταν σε κατάσταση που να καθιστά απαραίτητη την εισαγωγή της σε νοσοκομείο, εξήγησαν οι υγειονομικές αρχές.
Τα άλλα δύο κρούσματα είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που ζει στην κομητεία Σαν Μπενίτο, ανέφεραν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
Ο άνδρας ταξίδεψε πρόσφατα στην Ουχάν και φαίνεται πως μόλυνε τη σύζυγο, εξήγησαν οι αρχές. Ουδείς εκ των δύο εισήχθη σε νοσοκομείο.
Ο νέος κοροναϊός αρχίζει να μοιάζει ολοένα περισσότερο με παγκόσμια πανδημία
Ο νέος κοροναϊός που, με επίκεντρο το Ουχάν της Κίνας, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε ολοένα περισσότερες χώρες, είναι πλέον πιθανό να γίνει πανδημία σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πολλούς κορυφαίους επιστήμονες ειδικούς στις λοιμώξεις. Η μεγάλη αβεβαιότητα πια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι όχι τόσο αν θα υπάρξει πανδημία(αυτό θεωρείται πιθανότατο), αλλά πόσοι άνθρωποι θα πεθάνουν παγκοσμίως.
Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός διαγνωσμένων περιστατικών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν πόσοι θάνατοι μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον. Μια πανδημία -δηλαδή μια εξαπλωνόμενη επιδημία σε τουλάχιστον δύο ηπείρους του πλανήτη- μπορεί να έχει διεθνείς επιπτώσεις, παρά τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις εκτεταμένες καραντίνες, μέτρα που ήδη επιβάλλουν όλο και περισσότερες χώρες.
Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση μέχρι στιγμής να γνωρίζουν πόσο φονικός θα αποδειχθεί ο νέος ιός «2019-nCoV», αλλά υπάρχει πια ολοένα μεγαλύτερη επιστημονική συναίνεση ότι μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, περισσότερο όπως η κοινή γρίπη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, παρά όπως οι προηγούμενοι θανατηφόροι ιοί SARS και MERS, που μεταδίδονταν πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
«Είναι πολύ, πολύ μεταδοτικός ο νέος ιός και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται να γίνει πανδημία. Αλλά θα είναι καταστροφικός; Δεν γνωρίζω», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο κατ' εξοχήν αρμόδιος επιστήμονας, ο δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκαν από περίπου 50 στην Κίνα σε περισσότερα από 17.000 σε τουλάχιστον 23 χώρες, ενώ οι θάνατοι έχουν πια ξεπεράσει τους 360. Όμως τα διάφορα επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα τα περιστατικά λοίμωξης είναι τουλάχιστον 100.000. Αν και αυτός ο ρυθμός μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι ακόμη τόσο γρήγορος όσο αυτός της γρίπης, είναι εντυπωσιακά ταχύτερος από αυτό που είχαν δει οι επιστήμονες, όταν εμφανίστηκαν οι συγγενικοί κοροναϊοί SARS και MERS. Όταν ο πρώτος σταμάτησε να μεταδίδεται τον Ιούλιο του 2003, μετά από εννεάμηνη εξάπλωση, είχαν επιβεβαιωθεί μόνο 8.098 περιστατικά, ενώ στην περίπτωση του MERS που εμφανίστηκε το 2012 και έκτοτε κυκλοφορεί, έχουν καταγραφεί μόνο γύρω στις 2.500 περιπτώσεις ασθενών.
Ο SARS σκότωνε περίπου το 10% των αρρώστων, ενώ ο MERS το ένα τρίτο. Η «ισπανική» γρίπη του 1918 σκότωνε μόνο το 2,5%, αλλά επειδή είχε τρομερή μεταδοτικότητα διεθνώς και οι ιατρικές και φαρμακευτικές άμυνες ήταν τότε χειρότερες, εκτιμάται ότι σκότωσε 20 έως 50 εκατομμύρια ασθενείς. Η άκρως μεταδοτική πανδημία της «γρίπης των χοίρων» Η1Ν1 το 2009 είχε χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας(γύρω στο 0,02%), αλλά σκότωσε περίπου 285.000 ανθρώπους.
Η αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένους ασθενείς στην περίπτωση του νέου κοροναϊού κυμαίνεται γύρω στο 2% (από 4% στην αρχή), αλλά είναι πιθανό πως θα μειωθεί κι άλλο, καθώς γίνονται ολοένα περισσότερα τεστ και ανιχνεύονται περισσότερες λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις ασθενών.
«Είναι ολοένα πιο απίθανο πως ο νέος ιός μπορεί να περιοριστεί. Είναι συνεπώς πιθανό ότι θα εξαπλωθεί όπως η γρίπη, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πόσο μακριά και πόσο φονικός θα είναι», δήλωσε ο δρ Τόμας Φρίντεν, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
«Μοιάζει πολύ περισσότερο με την εξάπλωση της γρίπης Η1Ν1 παρά του SARS. Ανησυχώ όλο και περισσότερο. Ακόμη και ένα ποσοστό θανάτων 1% θα σημαίνει 10.000 θάνατοι για κάθε ένα εκατομμύριο ανθρώπους», δήλωσε ο δρ Πίτερ Πάιοτ, διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Από την άλλη, πιο αισιόδοξος ο δρ Μάικλ Ράιαν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε πως «οι έως τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι αυτός ο ιός μπορεί ακόμη να τεθεί υπό έλεγχο» και ότι «είναι ανάγκη ο κόσμος να συνεχίσει να προσπαθεί».
Δεν θα είναι δυνατή η ακριβής εκτίμηση της «φονικότητας» του νέου ιού, εωσότου γίνουν ορισμένες μελέτες, όπως εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί πόσοι άνθρωποι έχουν αντισώματα κατά του ιού, έρευνες σε νοικοκυριά για να βρεθεί πόσο συχνά μολύνονται όλα τα μέλη μιας οικογένειας, καθώς και γενετικές αναλύσεις για να προσδιοριστεί αν μερικά στελέχη του νέου ιού είναι πιο επικίνδυνα από άλλα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων δεν μπορεί να εμποδίσει τον ιό να διεισδύσει σε μια χώρα, όμως τέτοια μέτρα -όπως και οι εξονυχιστικοί έλεγχοι ταξιδιωτών στις πύλες εισόδου- μπορούν να καθυστερήσουν την εξάπλωση και να παρέχουν χρόνο για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων.
Δυστυχώς τα επιδημιολογικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς με τον ιό που φθάνουν στην Ευρώπη από την Κίνα, βρίσκονται ακόμη στο αφανές στάδιο της επώασης, δεν έχουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια κ.α.), συνεπώς περνάνε απαρατήρητοι από τους ελέγχους στα αεροδρόμια.
Ασαφές παραμένει ακόμη ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο ιό, κατά πόσο οι μολυσμένες επιφάνειες αντικειμένων μεταδίδουν εύκολα τον ιό, πόσο γρήγορα αυτός μεταλλάσσεται και αν θα αρχίσει μόνος του να εξαφανίζεται, όταν ο καιρός ζεστάνει. Αντίθετα, πολλοί ιοί, όπως της γρίπης, ευνοούνται στην εξάπλωση τους από την πτώση της θερμοκρασίας. Αλλά, ακόμη κι αν μπει «φρένο» στον ιό φέτος το καλοκαίρι, είναι πιθανό ένα δεύτερο ξέσπασμά του από το φθινόπωρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι που έχει συμβεί σε κάθε μεγάλη πανδημία γρίπης- όπως αυτές του 1918 και του 2009.