Ως την σημαντικότερη ανακάλυψη που έγινε από ομάδα Βρετανών επιστημόνων, ανάμεσα σε πολλές προσπάθειες που γίνονται ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, χαρακτήρισε την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της κλινικής δοκιμής στην φαρμακευτική ουσία, δεξαμεθαζόνη, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του ενός εκ των επικεφαλής της έρευνας, Πίτερ Χόρμπι, και του επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως πρόκειται για την πρώτη κλινική δοκιμή στον κόσμο που αποδεικνύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με κορωνοϊό και ότι αρχίζει να φαίνεται η «πρώτη χαραμάδα φωτός» στον αγώνα κατά της ασθένειας.

«Αρχίσαμε να αναστρέφουμε την κατάσταση (γύρω από τον κορωνοϊό), αλλά δεν τον νικήσαμε ακόμη οριστικά. Πιστεύω ότι τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε την πρώτη χαραμάδα φωτός, για την οποία είχα αμφιβολίες» είπε.

Ο καθηγητής Χόρμπι, δήλωσε ότι η δεξαμεθαζόνη - ένα κοινό, φθηνό φάρμακο που κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες - έχει σημαντικά οφέλη σε ασθενείς με αναπνευστικές δυσκολίες, ωστόσο, δεν ενδείκνυται για ασθενείς που δεν έχουν αναπνευστικές δυσκολίες. Σημείωσε ότι θα μπορούσε να σώσει τη ζωή ενός στους οχτώ ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο, στο ενδεχόμενο μίας δεύτερης έξαρσης της πανδημίας θα εξακολουθούσε να είναι αναγκαία η τήρηση του μέτρου της απόστασης.

Σημειώνεται πως βάσει των δεδομένων που έχουν συλλέξει ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η δεξαμεθαζόνη μείωσε τον κίνδυνο του θανάτου κατά ένα τρίτο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται με αναπνευστήρα και κατά ένα πέμπτο για τους ασθενείς που λαμβάνουν μόνο οξυγόνο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν το φάρμακο ήταν διαθέσιμο στη Βρετανία από την αρχή της πανδημίας, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί έως και 5.000 ζωές. Δεδομένου ότι πρόκειται επίσης για φθηνό φάρμακο, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μάχη κατά του Covid-19 σε φτωχές χώρες που επίσης καταγράφουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Για τον περιορισμό της απόστασης των δύο μέτρων, ο Τζόνσον σχολίασε ότι όσο η συχνότητα του ιού μειώνεται τόσο θα μεγαλώνει η πιθανότητα αλλαγής του μέτρου, και αυτό είναι κάτι που επανεξετάζει η κυβέρνηση. Διαβεβαίωσε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναφέρει την ζωή στους κανονικούς ρυθμούς, και ότι θα συνεχίσει να το κάνει προσεκτικά και με τους λιγότερους κινδύνους για τις ζωές.

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας αεροδιαδρόμων για τα ταξίδια στο εξωτερικό, ο είπε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, όπως και με την Ισπανία.

Κληθείς να απαντήσει εάν η συγχώνευση των υπουργείων Διεθνούς Ανάπτυξης και Εξωτερικών ήταν μία σωστή απόφαση, απάντησε με βεβαιότητα, καθώς θα θέσει τον ιδεαλισμό του ενός στην καρδιά του άλλου και ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα υπερ-υπουργείο, ενώ οι δαπάνες που διατίθενται για εξωτερική βοήθεια θα αξίζουν.