Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί, πιθανότατα, το νέο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Αυτό δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Επίτροπος Μετανάστευσης, Ιλβα Γιόχανσον, λέγοντας ότι τα κράτη μέλη πρέπει πρώτα να καταλήξουν στο Ταμείο Ανάκαμψης και τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό του ευρωπαϊκού μπλοκ, τόνισε η Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

«Είμαι έτοιμη να παρουσιάσω το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο όταν έρθει εκείνη η στιγμή, πιθανώς τον Σεπτέμβριο», είπε. Αυτό θα είναι μήνες αργότερα από ό,τι αρχικά ήλπιζε η Κομισιόν.

Διαβουλεύσεις ως το 2021

Η συμφωνία των 27 βαθιά διαιρεμένων μελών της ΕΕ επί ενός Συμφώνου για τη Μετανάστευση είναι αναμφισβήτητα το πιο κρίσιμο και δύσκολο έργο στο χαρτοφυλάκιο της Γιόχανσον. Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν έως το 2021, σύμφωνα με την Ευρωπαία αξιωματούχο.

Εδώ και χρόνια, οι χώρες της νότιας Ευρώπης κατηγορούν τους εταίρους τους για έλλειψη αλληλεγγύης, καθώς πολλά κράτη μέλη αρνούνται να δεχθούν, με βάση προκαθορισμένες ποσοστώσεις, ορισμένο αριθμό από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν κάθε χρόνο στα σύνορα του ευρωπαϊκού μπλοκ μέσω της Μεσογείου.

Γιόχανσον: Δύσκολο το έργο της συμφωνίας
Προς το παρόν, το αποκαλούμενο Σύμφωνο του Δουβλίνου ορίζει ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να υποβάλουν αίτημα για άσυλο στη χώρα της ΕΕ όπου φτάνουν για πρώτη φορά.

«Είναι ένα δύσκολο έργο», δήλωσε η Γιόχανσον. «Οι προτάσεις της προηγούμενης Επιτροπής δεν έγιναν ποτέ πλήρως αποδεκτές». Βιέννη, Βουδαπέστη και Πράγα είναι μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής μεταναστών. Η Επίτροπος δήλωσε «αισιόδοξη» μετά από συνομιλίες που είχε με κάθε κράτος μέλος. «Νομίζω ότι όλοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός. Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη».