Reuters: Η Ελλάδα πιέζει για κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά το Βερολίνο αναζητά ισορροπίες-Τι θα γίνει στην Σύνοδο Κορυφής
Είναι απίθανο η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία κατά τη Σύνοδό της που ξεκινά την Πέμπτη, παρά τη «διαφωνία για το φυσικό αέριο» στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει στο Reuters κυβερνητική πηγή από τη Γερμανία.
Η ίδια πηγή από το Βερολίνο αποκάλυψε πως η Ελλάδα πίεσε προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, από τη Γερμανία δεν αναμένουν αλλαγή στάσης στο ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας λιγότερο από 2 εβδομάδες μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η οποία αποφάσισε να μην επιβάλει μέτρα μέχρι νεωτέρας.
Την Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής
Ωστόσο, δημοσίευμα της DW μεταφέρει πως το κλίμα στην ΕΕ αναμένεται να είναι βαρύ για την Τουρκία. Σύμφωνα με το γερμανικό μέσο, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, αναμένεται να γίνει η συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τις τελευταίες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και ειδικότερα την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» πλησίον ελληνικών νησιών και το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια.
Στην επιστολή με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που έστειλε χθες το βράδυ στους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δεν κάνει ειδική ονομαστική αναφορά στην Τουρκία, αλλά επισημαίνει ότι τη δεύτερη ημέρα της συνόδου «θα συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας».
Η κυβέρνηση της Γερμανίας διεμήνυσε ωστόσο νωρίτερα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας ότι εναπόκειται στην Αγκυρα «να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στην οποία οι διερευνητικές συνομιλίες να υπόσχονται επιτυχία».
Από το Βερολίνο επισημάνθηκε ακόμη ότι οι αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.
«Σαφής η απογοήτευση σε Ελλάδα και Κύπρο για τα μονομερή βήματα της Τουρκίας»
Από τις συνομιλίες που είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Ελλάδα και την Κύπρο «κατέστη σαφής η απογοήτευση των συνομιλητών του για τα μονομερή βήματα της Τουρκίας, κατέστη όμως σαφές και το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκεί μια επί της αρχής προθυμία για διάλογο με την Τουρκία και ότι το πακέτο, το οποίο αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή για τη δράση όλων των εταίρων στην ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ.
Υπενθυμίζεται πάντως πως ο Χάικο Μάας, κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες, τόνισε μεν ότι έχει «μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ' αρχάς διακόπηκαν», ωστόσο έσπευσε να προσθέσει: «Στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο συμβούλιο υπάρχει μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα».
«Η Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη»
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι υπό αυτή την έννοια «θα πρέπει ασφαλώς να συζητήσουμε αυτό το θέμα την κατάλληλη στιγμή και με την Τουρκία». Παρέπεμψε μάλιστα σε χθεσινή δήλωση του κ. Μάας, ότι «εναπόκειται τώρα ιδιαίτερα στην Τουρκία να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα στην οποία τέτοιες διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να υπόσχονται επιτυχία. Γι' αυτό πρέπει η τουρκική πλευρά να απέχει από μονομερείς προκλήσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Χάικο Μάας προγραμματίζει να μεταβεί στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Μπούργκερ υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο Διάσκεψης στην Μπρατισλάβα.
«Υπό αυτή την έννοια, υπάρχει αυτό το νήμα συζητήσεων. Δεν έχω τώρα να ανακοινώσω συγκεκριμένες ημερομηνίες», περιορίστηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.