ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
UNICEF: Eπιδιώκει την αποθήκευση 1 δις σύριγγες για να ξεκινήσουν άμεσα τα εμβόλια κατά του κοροναϊού
H UNICEF θέλει και θα επιδιώξει να αποθηκεύσει και να έχει έτοιμες από πριν ένα δισεκατομμύριο σύριγγες έως το τέλος του 2021 προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει γρήγορα μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού μόλις καταστούν διαθέσιμα εμβόλια κατά του κοροναϊού.
«Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 θα καταστεί σύντομα μια από τις πιο γιγαντιαίες επιχειρήσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, και πρέπει να προχωρήσουμε όσο γρήγορα μπορούν να αναπτυχθούν τα εμβόλια», ανέφερε η Ενριέτα Φορ, η γενική διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.
Θα επαρκούν για τον «γύρο του κόσμου μιάμιση φορά»
«Προκειμένου να μπορέσουμε να πάμε γρήγορα, πρέπει τώρα γρήγορα και έως το τέλος του έτους να έχουμε ήδη τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο σύριγγες έτοιμες από πριν, εκεί όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και στο καλύτερο κόστος», εξήγησε η Φορ. Τα 520 εκατομμύρια σύριγγες που θέλει να αποθηκεύσει ο οργανισμός μέχρι τα τέλη του 2020, «επαρκούν για να κάνουμε μιάμιση φορά τον γύρο του κόσμου», πρόσθεσε, για να δώσει μια ιδέα του εύρους της επιχείρησης.
Προσώρας, κανένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού, που έχει προκαλέσει περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια θανάτους από την έναρξη της πανδημίας στα τέλη του 2019, δεν είναι έτοιμο. Σχεδόν 200 εμβόλια βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης και δοκιμών και μια δεκαριά έχουν φθάσει στην τελευταία φάση της διαδικασίας πριν από μια αποτίμηση και μια ενδεχόμενη έγκριση από τις υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Τα απαραίτητα κεφάλαια
Τα απαραίτητα κεφάλαια για τις σύριγγες αλλά και για τα πέντε εκατομμύρια κουτιά προκειμένου να μπορούν να απορρίπτονται με κάθε ασφάλεια οι χρησιμοποιημένες σύριγγες, προέρχονται από την Gavi, τη Συμμαχία για τα εμβόλια, που είναι μια συνεργασία ανάμεσα σε δημόσιες αρχές, ιδρύματα, διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Η UNICEF –ο πρώτος αγοραστής εμβολίων στον κόσμο– έχει επιφορτισθεί να συντονίσει τον εφοδιασμό.
Μαζί με τον ΠΟΥ, η UNICEF έχει αρχίσει επίσης να καταρτίζει έναν χάρτη των υπαρχόντων μέσων προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της αλυσίδας ψύχους, καθώς τα εμβόλια είναι ευαίσθητα στη ζέστη.