Στη δημοσιότητα δόθηκε το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca για την προμήθεια εμβολίων κατά του κοροναϊού.

 Τμήματα από το συμβόλαιο έχουν καλυφθεί για λόγους εμπιστευτικότητας, όπως είχε προαναγγείλει η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά από συνομιλίες που είχαν οι δύο πλευρές.

 Η AstraZeneca συμφώνησε χθες με τις Βρυξέλλες να δοθεί στο φως της δημοσιότητας το συμβόλαιο, μετά από επίσημο αίτημα που υπέβαλε η Κομισιόν, με σκοπό να αποδείξει το δίκαιο των ισχυρισμών της.
Μάλιστα σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε η Επιτροπή αναφέρει: «Η Επιτροπή χαιρετίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τη συμμετοχή της στην υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια.

 Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικές προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών και να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράζονται σε επίπεδο ΕΕ.

 Η Επιτροπή ελπίζει ότι προσεχώς θα είναι σε θέση να δημοσιεύσει όλες τις συμβάσεις στο πλαίσιο των συμφωνιών προαγοράς».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Guardian δημοσίευσε προειδοποιήσεις ειδικών πως η AstraZeneca κινδυνεύει να κατηγορηθεί για αθέτηση του συμβολαίου της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ίσως να υποχρεωθεί να επαναδιαπραγματευθεί την συμφωνία προμήθειας εμβολίων στην Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο ή και στους δύο.

 Η AstraZeneca ισχυρίζεται ότι ο συμβόλαιο με την ΕΕ την υποχρεώνει μόνο να καταβάλει «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθεια» στην τροφοδοσία της ΕΕ. Αν και οι όροι της συμφωνίας δεν είναι γνωστοί, η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι ενδεχομένως θα δώσει σήμερα στην δημοσιότητα το συμβόλαιο. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έχει την πρόθεση να δημοσιεύσει σήμερα το συμβόλαιο που υπέγραψε με την εταιρεία τον Αύγουστο.

 Ωστόσο, η μελέτη του αντίστοιχου συμβολαίου που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με την CureVac, το οποίο δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι ενδεχομένως η AstraZeneca έχει την νομική υποχρέωση να προμηθεύσει την Ένωση με μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων, εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι η εταιρεία εκτρέπει παρτίδες εμβολίων από την Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

 Ο βρετανός νομικός David Greene, πρόεδρος της Law Society και ειδικός στην διαχείριση συμβολαίων θεωρεί ότι, αν η AstraZeneca έδωσε την διαβεβαίωση ότι κατέβαλε κάθε κατά το δυνατόν προσπάθεια για να τροφοδοτήσει την ΕΕ, αλλά στην πραγματικότητα εξέτρεπε το προϊόν από το ένα μέρος στο άλλο, αυτό θα αποτελούσε εν δυνάμει αθέτηση των υποχρεώσεων να καταβάλει «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθεια».

 Το δημοσιευμένο συμβόλαιο με την CureVac, το οποίο χρησιμοποιήθηκε συγκριτικά, αναφέρει ότι η ρήτρα «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθεια» περιλαμβάνει την δέσμευση «αποκατάστασης επαρκών δυνατοτήτων παραγωγής και τροφοδοσίας των συμπεφωνημένων μέσω του συμβολαίου ποσοτήτων του προϊόντος...σύμφωνα με το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα παράδοσης».

 Σύμφωνα με τον βρετανό νομικό, η ύπαρξη της ρήτρας για την καταβολή «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθειας» πιθανόν να μην είναι βοηθητική για την AstraZeneca, αν η διατύπωση του συμβολαίου δεν καλύπτει και εκτραπείσα παραγωγική δυνατότητα έναντι την έλλειψης παραγωγικής ικανότητας.

 Ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό έχει δηλώσει ότι είναι εκ του συμβολαίου υποχρεωμένος να εκπληρώσει την παραγγελία του Ηνωμένου Βασιλείου για την παράδοση 100 εκατομμυρίων δόσεων πριν από την τροφοδοσία της ΕΕ.

 Η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου απέρριψε το επιχείρημα της εταιρείας, επιμένοντας ότι εκατομμύρια δόσεις που έχουν παραχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τώρα πρέπει να μεταφερθούν στην ΕΕ.