Η αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να «επαναπροσδιορίσει» τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν επιθυμεί μια «ρήξη», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, δικαιολογώντας τη μη επιβολή κυρώσεων εναντίον του σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) έδωσε χθες στη δημοσιότητα την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την δολοφονία του Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2018, με την εκτίμηση ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής, Αραβίας Μοχάμεντ μπιλ Σαλμάν, ενέκρινε - και πιθανότατα διέταξε - τη δολοφονία του.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σειρά κυρώσεων εναντίον σαουδαράβων αξιωματούχων στο πλαίσιο ενός καινούριου κανονισμού, του αποκαλούμενου «Απαγόρευση Κασόγκι» (Khashoggi Ban).

«Η έκθεση μιλά από μόνη της» δήλωσε χθες ο Μπλίνκεν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, υποστηρίζοντας πως οι κυρώσεις αυτές θα αποτρέψουν παρόμοιες ενέργειες από το σουνιτικό βασίλειο στο μέλλον.

Πολλοί δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές αποδοκίμασαν την απόφαση της κυβέρνησης να μην τιμωρήσει άμεσα τον νεαρό σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο.

«Οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία είναι σημαντικές, έχουμε σημαντικά αμοιβαία συμφέροντα. Παραμένουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το βασίλειο» τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε» ότι «η σχέση αντικατοπτρίζει καλύτερα τα συμφέροντα και τις αξίες μας» συνέχισε.

«Αυτό που πράξαμε με τα μέτρα που μόλις λάβαμε δεν είναι στην πραγματικότητα να προκαλέσουμε μια ρήξη στις σχέσεις μας, αλλά να τις επαναπροσδιορίσουμε» επέμεινε ο Μπλίνκεν.

«Η σχέση με τη Σαουδική Αραβία υπερβαίνει μεμονωμένα πρόσωπα» δήλωσε, καταλήγοντας πως «αυτός ο επαναπροσδιορισμός αφορά τις πολιτικές και τις ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας».