Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η Αθηνά Λινού , καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής Ιατρικής “ΠΡΟΛΗΨΙΣ” αναφέρεται στο θέμα του εμβολίου της AstraZeneca, τονίζοντας, «παρότι έχουν υπάρξει τα θρομβο-εμβολικά επεισόδια από ότι γνωρίζω δεν είναι του ίδιου είδους και επομένως δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη αιτία, αλλά και παρόλα αυτά, δεν υπάρχει η πιθανότητα να είναι αιτία το εμβόλιο.

Από την άλλη πλευρά, η αναβολή του εμβολίου θα κοστίζει σε πολλές ανθρώπινες ζωές. Τα άτομα στη χώρα μας, μεταξύ 60-69 ετών, είναι λίγο παραπάνω από 1.000.000, αν δεν εμβολιαστούν θα μιλάμε για πολλές χιλιάδες θανάτους. Είναι ελάχιστοι οι Έλληνες που έχουν κάνει πλήρη εμβολιασμό, είναι πολύ μικρός αριθμός και σαφώς θα το ξέραμε αν έχει νοσήσει. Ο ιός έχει πολύ μεγάλη διασπορά… αν κάναμε τεστ όλοι, θα διαπιστώναμε ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα, απλά είναι πολλοί οι συμπτωματικοί ή που το περνούν ελαφρά.

Για να καταπολεμήσουμε τη διασπορά πρέπει να αποφύγουμε:

  • Την κοντινή επαφή
  • Τους κλειστούς χώρους
  • και τους οι χώρους με συνωστισμό που δεν αερίζονται καλά.

»Το θέμα είναι να έχουμε εμβόλια, γιατί υπάρχουν πολλοί Έλληνες που θέλουν να εμβολιαστούν σήμερα. Θα έπρεπε να απελευθερωθεί η πατέντα και να παραχθούν παντού. Ο αντίλογος είναι ότι δεν είχαμε εργοστάσια, αλλά τόσο διάστημα που έχει περάσει θα τα είχαμε φτιάξει… Να πιέσουμε για την απελευθέρωση της πατέντας. Με την πανδημία καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν είμαστε άτρωτοι και ότι χρειαζόμαστε το σύστημα Υγείας και να το σκεφτόμαστε σοβαρά το τι γίνεται με την Α΄ βάθμια περίθαλψη και την πρόληψη.

Λυπάμαι που το λέω γιατροί με ειδικότητα δημόσιας υγείας είναι λιγότεροι από 100 στη χώρα και είναι συνήθως υπάλληλοι δήμων».