Κοροναϊός - Ευρώπη: Βαρύ το πλήγμα στην οικονομία από την καθυστέρηση των εμβολιασμών
Ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ανοίξουν ξανά την οικονομία τους, η Ευρώπη κινείται προς την… αντίθετη κατεύθυνση
Ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ανοίξουν ξανά την οικονομία τους, η Ευρώπη κινείται προς την… αντίθετη κατεύθυνση.
«Είναι τα εμβόλια, ανόητε», σχολιάζει χαρακτηριστικά το «Politico».
Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα μέτρα της ΕΕ για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης από την κρίση του κοροναϊού μπορεί να μην είναι αρκετά ή να μην φτάσουν έγκαιρα.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η μεγαλύτερη απειλή για μια γρήγορη ανάκαμψη είναι η προβληματική διάθεση των εμβολίων εντός της Ε.Ε.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε πρόσφατα ότι ενδέχεται να χρειαστεί μια πιο «ισχυρή απάντηση», πέρα από το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ της Ε.Ε., που είχε συμφωνηθεί πέρυσι.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επικεντρωθεί στο να παροτρύνουν τα μέλη της Ε.Ε. να ολοκληρώσουν γρήγορα την επικύρωση των μέτρων που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του ταμείου ανάκαμψης.
Επίσης, απορρίπτουν την κριτική ότι τα οικονομικά μέτρα της Ε.Ε. υπολείπονται του γιγαντιαίου πακέτου του 1,9 τρισ. δολαρίων των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως υποστηρίζουν, το χάσμα δεν είναι τόσο σημαντικό όταν ληφθούν υπόψιν όλα τα μέτρα που λαμβάνονται από το μπλοκ και από τις κυβερνήσεις, μαζί με το μεγαλύτερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας που παρέχουν οι ευρωπαϊκές χώρες.
«Υπάρχει μια διαφορά, αλλά δεν είναι τόσο σημαντική όσο εκτιμούν ορισμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου.
Τα ποσοστά εμβολιασμού ο πιο σημαντικός οικονομικός δείκτης
Ωστοσο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο πιο σημαντικός οικονομικός δείκτης αυτή τη στιγμή είναι τα ποσοστά εμβολιασμού.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο για να εμβολιάσουν όλους τους Αμερικανούς ενήλικες έως τις 4 Ιουλίου, την Ημέρα της εθνικής τους Ανεξαρτησίας, θέτοντας την οικονομία σε τροχιά πλήρους ανοίγματος έως τα μέσα του καλοκαιριού, μήνες πριν από την Ε.Ε.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι κυβερνήσεις της ΕΕ προετοιμάζονται για ένα τρίτο κύμα του κοροναϊού με ακόμη μεγαλύτερο… σφίξιμο των μέτρων περιορισμού. Μόνο ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται σε καλό δρόμο για τον εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων πληθυσμών τους έως το τέλος του καλοκαιριού, κάτι που αποτελεί και τον στόχο της ΕΕ.
«Το βασικό σημείο είναι η ίδια η πανδημία», δήλωσε ο Guntram Wolff, διευθυντής του think tank Bruegel. «Εάν συνεχιστεί το lockdown, με το οποίο προβλέπω ότι θα είναι αντιμέτωπη η Ε.Ε. μέχρι το καλοκαίρι, είμαστε πραγματικά περιορισμένοι με τις δαπάνες. Δεν μπορούμε να έχουμε ανάκαμψη αν όλοι κάθονται στο σπίτι», πρόσθεσε.
Η Λοράνς Μπουν, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), παραπονέθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα για την αργή διάθεση εμβολίων της Ε.Ε., μετά την ενημέρωση των παγκόσμιων οικονομικών προβλέψεων του Οργανισμού.
Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ έχουν «εκτιναχθεί», χάρη τόσο στο τεράστιο πακέτο ανάκαμψης όσο και στη γρήγορη διάθεση εμβολίων. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει τώρα ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6,5% το 2021, έναντι της πρόβλεψης του Δεκεμβρίου για ανάπτυξη 3,3%. Η οικονομία της Ευρωζώνης, από την άλλη, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,9% φέτος – αύξηση μόλις 0,3 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου.
«Δεν είναι τόσο η απόκλιση της δημοσιονομικής στήριξης ή των μέτρων τόνωσης», δήλωσε ο Boone. «Είναι ο συνδυασμός της υγείας και των δημοσιονομικών πολιτικών που έχει σημασία».
Περισσότερα προβλήματα εν όψει
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται την προμήθεια εμβολίων εντός της Ε.Ε., προσπαθεί να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού. Εκτιμά ότι θα έχει αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της έως τα τέλη Ιουνίου. Εάν αυτό ισχύσει στην πραγματικότητα, τότε η Ευρώπη θα μπορούσε να είναι σε καλύτερη θέση μέχρι το φθινόπωρο και να αρχίσει να ανακάμπτει τότε.
Χωρίς νέες μεταλλάξεις του ιού, χωρίς πρόσθετα προβλήματα στις εκστρατείες εμβολιασμού και χωρίς νέα lockdowns, οι οικονομικές εκτιμήσεις βλέπουν την ευρωπαϊκή οικονομία να αρχίζει να ανακάμπτει προς το τέλος του έτους.
Ωστόσο, όταν έρθει αυτή η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη, δεν θα είναι χωρίς ρίσκο, καθώς μπορεί να μην είναι εύκολος ο… απογαλακτισμός των ευρωπαϊκών οικονομιών.
«Υπάρχει κίνδυνος “έκρηξης” τόσο των χρεοκοπιών όσο και της ανεργίας», προειδοποίησε ο Luca Visentini, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
Οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ υπολογίζουν ότι η κρίση οδήγησε σε πτώση 40% τα επιχειρηματικά κέρδη, με αποτέλεσμα το 9% των επιχειρήσεων να καταστεί αφερέγγυο και ένα άλλο 30% με 36% να μην είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρέη του.
Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανεργία, η οποία η Κομισιόν σε μια πρόσφατη έκθεσή της αναμένει να αυξηθεί το 2021.