Η Ιταλία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα που έστειλε τον υπουργό της των Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν , εκκινώντας τη σταδιακή επανάληψη της διπλωματίας "πρόσωπο με πρόσωπο" παρά την πανδημία.

Το δικό της μήνυμα έστειλε η Ιταλία 

Η συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και του Ιταλού ομολόγου του Λουίτζι Ντι Μάιο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε στόχο να γιορτάσει τα 160 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιταλίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι η συνάντηση επρόκειτο να επικεντρωθεί στο Αφγανιστάν, την Ουκρανία και τη Λιβύη --καθώς η Ρώμη είναι στην πρώτη γραμμή στο θέμα της Λιβύης. Η καταπολέμηση της Covid-19 και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επρόκειτο επίσης να συζητηθούν. "Είναι μια ευκαιρία να σηματοδοτήσουμε αυτή την ιστορική επέτειο και κυρίως να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για τη συνεργασία μας", δήλωσε ο 'Αντονι Μπλίνκεν. "Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι άλλα θέματα που μας ενώνουν εδώ και πολλά χρόνια. Η φωνή της Ιταλίας θα συνεχίσει να έχει καίρια σημασία σε αυτά τα θέματα στο μέλλον", πρόσθεσε.

Η σύντομη ομιλία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήρθε σε αντίθεση με την στάση που τηρούσε ο προκάτοχός του Μάικ Πομπέο, ο οποίος παρέμενε ως επί το πλείστον σιωπηλός όταν υποδεχόταν τους επισκέπτες του μπροστά στις κάμερες στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο αναμένεται να συναντήσει στην Ουάσινγκτον τον ιατρικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, και οι δύο τους είναι Ιταλοαμερικανοί. Αναμένεται να συμμετάσχει στο Καπιτώλιο σε εκδήλωση - φόρο τιμής σε έναν αστυνομικό που σκοτώθηκε σε επίθεση στις αρχές Απριλίου.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θέλοντας να δώσει το παράδειγμα στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων, απέφυγε να αυξήσει τις διπλωματικές ανταλλαγές "πρόσωπο με πρόσωπο". Ωστόσο έπειτα από αρκετές συναντήσεις μέσω διαδικτύου, ο 'Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε τα πρώτα του ταξίδια στις Βρυξέλλες και στην Ασία, και ο νέος πρόεδρος θα υποδεχτεί τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο οποίος θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα γίνει δεκτός στην Ουάσινγκτον.