Την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση του κινδύνου νόσησης και νοσηλείας αποδεικνύουν τα δεδομένα που συλλέγονται από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας Κύπρου σε σχέση με τα κρούσματα και τις νοσηλείες.



Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, την ώρα που στις πιο μικρές ηλικίες παρατηρείται μεγάλη αύξηση. Τα στοιχεία δείχνουν μείωση κρουσμάτων και νοσηλειών στις ηλικίες 70 ετών και άνω, λόγω εμβολιαστικής κάλυψης, 6 στα 10 κρούσματα την περίοδο 1-10 Απριλίου αφορούσαν άτομα ηλικίας 19-50 ετών. Ειδικότερα, από το σύνολο των 4.737 κρουσμάτων, τα 1.008 (21,3%) αφορούσαν άτομα ηλικίας 19-29, τα 907 (19,1%) άτομα της ηλικιακής ομάδας 30-39 και τα 707 (14,9%) άτομα ηλικίας 40-49. Την ίδια περίοδο, επίσης, καταγράφηκαν 579 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 50-59 ετών, η οποία αυτό το διάστημα έχει προτεραιότητα για εμβολιασμό βάσει του εμβολιαστικού προγράμματος του Υπουργείου Υγείας. Στον αντίποδα, το πρώτο 10ήμερο του Απρίλη, τα κρούσματα σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχουν λάβει ήδη τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου, έχουν μειωθεί σημαντικά και αποτελούν μόλις το 4% του συνόλου (188).



Παρόμοια είναι και η κατάσταση που καταγράφεται στις εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, την περίοδο 1-10 Απριλίου, ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων σε θαλάμους COVID-19 ήταν τα 62,5 έτη, και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας η διάμεση ηλικία ήταν τα 60,5 έτη. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τη διαπίστωση ότι ολοένα και περισσότερα άτομα νεαρότερης ηλικίας εκδηλώνουν σοβαρή συμπτωματολογία και χρήζουν νοσηλείας.

Εμβολιασμοί, αλλά... αύξηση κρουσμάτων στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανάγκη για προώθηση και συνέχιση το ταχύτερο του εμβολιαστικού προγράμματος. Τα θετικά αποτελέσματα στη μείωση των κρουσμάτων και των νοσηλειών των ατόμων 70 ετών και άνω, επιβεβαιώνουν πόσο σημαντικός και καθοριστικός είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού για προστασία από τη νόσηση, καθώς και για επιστροφή σε πιο φυσιολογικές συνθήκες το συντομότερο δυνατό.