Να χαλαρώσουν τους ισχύοντες περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια εντός της ΕΕ , ώστε να ληφθεί υπόψη η πρόοδος των εκστρατειών εμβολιασμού και οι εξελίξεις στην επιδημιολογική κατάσταση παγκοσμίως, προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν.

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί η είσοδος στην ΕΕ για μη ουσιώδεις λόγους όχι μόνο για εκείνους που προέρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και για όλα τα άτομα που έχουν λάβει την τελευταία δόση εμβολίου εγκεκριμένου από την ΕΕ.

Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Παράλληλα, η Κομισιόν προτείνει να αυξηθεί το όριο που σχετίζεται με τον αριθμό των νέων περιστατικών COVID-19 που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του καταλόγου χωρών, από τις οποίες θα πρέπει να επιτρέπονται όλα τα ταξίδια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιτραπεί στο Συμβούλιο να επεκτείνει αυτόν τον κατάλογο.

Ταυτόχρονα, η εμφάνιση μεταλλάξεων κοροναϊού απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή πρότεινε έναν νέο μηχανισμό «πέδης έκτακτης ανάγκης», ο οποίος θα πρέπει να συντονιστεί σε επίπεδο ΕΕ για τη μείωση του κινδύνου τέτοιων μεταλλάξεων στην ΕΕ, ο οποίος θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αναλάβουν γρήγορα προσωρινές ενέργειες που θα επηρεαστούν. η χώρα μειώνεται στο ελάχιστο. Ο χρόνος που απαιτείται για τη λήψη κατάλληλων μέτρων υγείας.



Η πρόταση της Κομισιόν 

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να καταργήσουν τους περιορισμούς των περιττών ταξιδιών εμβολιαστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις τελευταίες επιστημονικές συστάσεις που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να διαταράξει σημαντικά την αλυσίδα μετάδοσης.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν σε άτομα που έχουν λάβει την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου στην ΕΕ να ταξιδεύουν στην ΕΕ τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη και μπορεί επίσης να επεκταθεί σε άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο. Διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης ΠΟΥ.

Επιπλέον, εάν τα κράτη μέλη αποφασίσουν να παραιτηθούν από την απαίτηση αρνητικής δοκιμής PCR ή / και καραντίνας για εμβολιασμένα άτομα στην επικράτειά τους, θα πρέπει επίσης να παραιτηθούν από αυτές τις απαιτήσεις για ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί από χώρες εκτός της ΕΕ.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, σύμφωνα με τους κανόνες που πρότεινε η επιτροπή στις 17 Μαρτίου, οι επιβάτες θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό ή άλλο πιστοποιητικό που εκδίδεται από τις αρχές ενός κράτους μέλους για να αποδείξει ότι θεωρείται η κατάσταση εμβολιασμού τους, ισοδύναμη με την απόφαση της Επιτροπής.

Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να δέχονται πιστοποιητικά από χώρες εκτός ΕΕ βάσει της εθνικής νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα επαλήθευσης της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητας του πιστοποιητικού και εάν περιέχει όλα τα σχετικά δεδομένα. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας πύλης που θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να ζητήσουν την αναγνώριση πιστοποιητικού εμβολιασμού που εκδίδεται από χώρα εκτός ΕΕ ως αξιόπιστη απόδειξη εμβολιασμού και / ή για την έκδοση ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού.

Τα παιδιά που αποκλείονται από τον εμβολιασμό θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν με τους εμβολιασμένους γονείς τους, εάν έχουν υποβληθεί σε αρνητικό τεστ PCR COVID-19 το νωρίτερο 72 ώρες πριν από την περιοχή άφιξης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτήσουν πρόσθετα τεστ μετά την άφιξη.

Τα μη απαραίτητα ταξίδια ανεξάρτητα από την ατομική κατάσταση εμβολιασμού επιτρέπονται επί του παρόντος από 7 χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση. Ο κατάλογος αυτός αποφασίζεται από το Συμβούλιο βάσει επιδημιολογικών κριτηρίων που περιέχονται στην παρούσα σύσταση. Η Επιτροπή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, προτείνει την τροποποίηση των κριτηρίων, ώστε να ληφθούν υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον θετικό αντίκτυπο των εκστρατειών εμβολιασμού.

Η πρόταση είναι να αυξηθεί το κατώτατο όριο του 14-ημερών αθροιστικού ποσοστού ειδοποίησης περιστατικών COVID-19 από 25 σε 100. Αυτό παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τον τρέχοντα μέσο όρο της ΕΕ, που είναι πάνω από 420. Το προσαρμοσμένο κατώτατο όριο θα πρέπει να επιτρέπει στο Συμβούλιο να επεκτείνει τον κατάλογο των χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα μη απαραίτητα ταξίδια ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού, με την επιφύλαξη μέτρων που σχετίζονται με την υγεία, όπως τεστ ή / και καραντίνα. Όπως τώρα, το Συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάζει αυτόν τον κατάλογο τουλάχιστον κάθε 2 εβδομάδες.