Η Ινδίας και Νότια Αφρική ζητούν να καταργηθούν τα πνευματικά δικαιώματα των φαρμακευτικών εταιρειών, έτσι ώστε να μπορούν οι χώρες να παράξουν τα δικά τους εμβόλια κατά του κοροναϊού.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης της πατέντας στα εμβόλια κατά του κοροναϊού.

Ζητούν δηλαδή να μην υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα των φαρμακευτικών εταιρειών όσον αφορά στην κατασκευή των εμβολίων, έτσι ώστε να δημοσιοποιηθούν τα συστατικά και ο τρόπος παρασκευής αυτών και έτσι θεωρητικά ο οποιοσδήποτε να μπορεί να κατασκευεάσει ένα εμβόλιο.

Σε ανακοίνωση της  επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι, αναφέρεται ότι «πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση για την υγεία και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας απαιτούν έκτακτα μέτρα».

«Η διοίκηση [των ΗΠΑ] πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά για τον τερματισμό της πανδημίας, υποστηρίζει την αποποίηση από αυτήν την προστασία για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), αλλά αναμένεται να χρειαστεί χρόνος για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

«Στόχος της διοίκησης είναι να λάβει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Καθώς εξασφαλίζεται η παροχή εμβολίων για τον αμερικανικό λαό, η διοίκηση θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της – συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και όλους τους πιθανούς εταίρους – για την επέκταση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων. Θα εργαστεί επίσης για την αύξηση των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή αυτών των εμβολίων» πρόσθεσε.

O Tζο Μπάιντεν αναμένεται να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσει αργότερα σήμερα.

Οι ΗΠΑ και πολλές χώρες έχουν μέχρι στιγμής μπλοκάρει διαπραγματεύσεις στον ΠΟΕ έπειτα από πρόταση της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής να καταργηθούν τα πνευματικά δικαιώματα των φαρμακευτικών εταιρειών κάτι που θα επέτρεπε σε αναπτυσσόμενες χώρες να παράξουν τα δικά τους εμβόλια κατά του κοροναϊού.