Βρετανία: Ερωτήματα για τον θρησκευτικό γάμο του… διπλά διαζευγμένου Τζόνσον
Οι Καθολικοί αναρωτιούνται πώς ο Βρετανός πρωθυπουργός μπόρεσε να παντρευτεί σε εκκλησία
Ερωτήματα για το πώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μπόρεσε να παντρευτεί σε καθολική εκκλησία μετά από δύο διαζύγια, θέτουν οι καθολικοί Βρετανοί.
Το Σάββατο, ο 56χρονος Τζόνσον και η 33χρονη Κάρι Σίμοντς ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου στον Καθεδρικό ναό του Ουεστμίνστερ. Η τελετή ήταν τόσο μυστική που έδωσαν το «παρών» μόνο 30 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων στενοί φίλοι και οικογένεια.
Το μυστήριο τέλεσε ο Πατέρας Ντάνιελ Χάμφρις, ο οποίος βάπτισε και τον γιο του ζευγαριού, πέρυσι.
Η Σίμοντς, η οποία θα πάρει το όνομα του Τζόνσον, έχει μιλήσει δημόσια για την Καθολική της πίστη, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουγός αποποιήθηκε τον καθολικισμού όταν ήταν ακόμα στο σχολείο του Ίτον και ασπάστηκε τον αγγλικανισμό.
Ο Καθολικός νόμος, ο οποίος δεν αναγνωρίζει το διαζύγιο, συνήθως δεν επιτρέπει έναν νέο γάμο εκείνων των οποίων ο πρώην σύζυγος (ή σύζυγοι) είναι ακόμα ζωντανός. Ο Τζόνσον χώρισε από την πρώτη του σύζυγο, την Αλέγκρα Μόστιν Όουεν, το 1993, ενώ το διαζύγιό του από τη δεύτερη σύζυγό του, Μαρίνα Ουίλερ, οριστικοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2020.
Αντιδράσεις από μέλη της εκκλησίας
Ο Πατέρας Μαρκ Ντρου, έκανε την εξής ανάρτηση μετά την είδηση του γάμου: «Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει πώς ο “Μπόρις” Τζόνσον, ο οποίος αποχώρησε από την Καθολική εκκλησία ενώ βρισκόταν στο σχολείο του Ίτον και είναι δύο φορές διαζευγμένος, μπορεί να παντρευτεί στον Καθεδρικό ναό του Ουεστμίνστερ, ενώ εγώ είμαι αναγκασμένος να λέω σε πιστούς καθολικούς, που θέλουν να κάνουν έναν δεύτερο γάμο στην Εκκλησία, ότι αυτό δεν είναι δυνατόν;».
Από την πλευρά του, o Πατέρας Πωλ Μπάτλερ, εφημέριος στον Άγιο Παύλο του Ντέπτφορντ, έγραψε στο Twitter: «Όπως πάντα άλλοι κανόνες ισχύουν για τους πλούσιους και άλλοι για τους φτωχούς».
Ο Κρίστοφερ Λαμπ, θρησκευτικός ανταποκριτής για το καθολικό περιοδικό «Tablet», είπε ότι πολλοί μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για τον πρωθυπουργό. «Θα υπάρχει η αίσθηση ότι, γιατί ορισμένα άτομα που είναι διαζευγμένα επιτρέπεται να παντρευτούν στην εκκλησία και για άλλα όχι», είπε στο «BBC Radio 5».
Πιθανόν μη αναγνωρισμένοι οι προηγούμενοι γάμοι από τον Καθολικό νόμο
Σύμφωνα με τον παπικό βιογράφο Όστεν Ιβέρει, οι δύο προηγούμενοι γάμοι του πρωθυπουργού είναι απίθανο να έχουν αναγνωριστεί από το καθολικό δίκαιο, καθώς οι πρώην σύζυγοί του δεν ήταν καθολικές, όπως ούτε και οι τελετές. Επομένως, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήθηκε μια «απλή γραφειοκρατική διαδικασία» για να κηρύξει τους προηγούμενους γάμους άκυρους.
Έγραψε στο Twitter: «Οι δύο προηγούμενοι γάμοι του Μπόρις (πιθανότατα) δεν είχαν κανονική μορφή, δηλαδή δεν αναγνωρίζονται από τον καθολικό νόμο. Επομένως, (πιθανώς) δεν χρειαζόταν ακύρωση. Όταν δεν έχει παρατηρηθεί η κανονική μορφή γάμου και ο γάμος δεν έχει επικυρωθεί αργότερα από την Εκκλησία, χρησιμοποιείται μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία για να κηρυχθούν τέτοιοι γάμοι άκυροι στην εκκλησία».