Τσαβούσογλου: Δυσάρεστη η συνέντευξη Δένδια στην Άγκυρα
Δυσφορία από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών για την αναγωγή των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ευρωτουρκικές και τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας
Χωρίς να κρύβει την πικρία του για την «αποστομωτική απάντηση» που δέχτηκε από τον Νίκο Δένδια εντός της έδρας του, στην Άγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκαλεί για άλλη μια φορά με τις δηλώσεις του χαρακτηρίζοντας «δυσάρεστη» την συνέντευξη του ομολόγου του στην Άγκυρα, ενώ δεν έκρυψε την δυσφορία του για την αναγωγή των ελληνοτουρκικών ζητημάτων σε ευρωτουρκικά.
Ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έδωσε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση TRT Haber και επανέλαβε τα περί μαξιμαλιστικής προσέγγισης της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Μας στέλνετε τους μετανάστες»
Ειδικότερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο τούρκος ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι η Ελλάδα πήρε αυτή την απόφαση για να μην δεχτεί αιτήσεις από παράτυπους μετανάστες που φτάνουν εδώ ή για να τους στείλει στην Τουρκία. Συνέδεσε το θέμα μάλιστα με τους γκιουλενιστές και με τα περί τρομοκρατών που «βρήκαν καταφύγιο» στην Ελλάδα.
Όπως είπε, σύμφωνα με το sigmalive: «Έχουμε συνεργαστεί από το παρελθόν με την Ελλάδα σχετικά με την επιστροφή μεταναστών που πάνε στα νησιά από την Τουρκία. Αν θυμάστε, αυτό συνέβη μετά τη Δήλωση της 18ης Μαρτίου. Υπάρχει η διμερής συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Υπάρχει επίσης με άλλες χώρες. Βάσει αυτής της συμφωνίας, εκείνοι που ταυτοποιούνται βάσει στοιχείων ότι πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που τους αφορούν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία με τη Βουλγαρία.
»»Με τη Βουλγαρία, το εφαρμόζουμε πολύ καλά στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης. Τώρα η Ελλάδα παίρνει μια τέτοια απόφαση για να μην δεχτεί αιτήσεις από παράτυπους μετανάστες που φτάνουν εδώ ή για να τους στείλει στην Τουρκία. Όπως είπατε, υπάρχουν μέλη της FETÖ που έχουν διαφύγει από την Τουρκία και μέλη του DHKP-C και του PKK που έχουν βρει καταφύγιο σε διάφορες δομές εκεί. Ζητήσαμε ορισμένους εξ αυτών. Επομένως, εάν είχε βγάλει αυτήν την απόφαση στέλνοντας πίσω τους τρομοκράτες, τότε θα την σεβόμουν. Όμως, από τη μία πλευρά, θα κρατήσετε τους τρομοκράτες, δεν θα τους δώσετε στην Τουρκία για διαφορετικούς λόγους. Αλλά [από την άλλη πλευρά] θα στείλετε τους μετανάστες και θα πείτε ότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα. Οποία αντίφαση. Πρέπει να είστε ειλικρινείς».
«Δυσάρεστη» η συνέντευξη Δένδια στην Άγκυρα
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «επεισοδιακή» κοινή συνέντευξή του με τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα, εμφανίζοντας μάλιστα την Τουρκία ως την πλευρά που θέλει να ενισχύσει την θετική ατζέντα, «παρά τις προκλήσεις».
«Γιατί παρά τις προκλήσεις; Δυσάρεστη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, του είπα (σ.σ: στον Νίκο Δένδια κατά την συνάντησή τους στην Αθήνα). Ίσως ενισχύσατε τη δημοτικότητά μου στην Τουρκία, αλλά θα προτιμούσα να μην γινόταν έτσι. Θα προτιμούσα να είχαμε καλύτερες σχέσεις. Τώρα η συνέντευξη Τύπου μας πήγε καλά. Ωστόσο, μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Δένδιας έχει κάνει επανειλημμένα δηλώσεις κατά της Τουρκίας. Δεν το λέτε εκεί. Έκανα δηλώσεις αφού επέστρεψα; Κριτική ή οποιαδήποτε κατηγορία; Αυτό που λέμε για τη δυτική Θράκη είναι σαφές. Αυτό που είπαμε μετά είναι σαφές. Έχουμε μια θέση. Αλλά δεν υποπέσαμε σε ρητορική προκειμένου να συνεχίσουμε αυτήν τη θετική ατζέντα».
«Μαξιμαλιστική προσέγγιση της Ελλάδας»
Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα κατηγόρησε την Ελλάδα για μαξιμαλιστική προσέγγιση.
«Όλοι γνωρίζουν, και ο λαός μας, πως στα ζητήματα του Αιγαίου έχουμε διαφορές. Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει η μαξιμαλιστική προσέγγιση της Ελλάδας. Το ότι ο έλληνας πρωθυπουργός υπερηφανεύεται ότι μετέτρεψαν το θέμα σε ευρωτουρκικό κατά τη γνώμη μου δεν είναι δύναμη είναι αδυναμία» ισχυρίστηκε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Πρόσθεσε ακόμη ότι πλέον στην ΕΕ, «άρχισαν τώρα να ακούν και εμάς (…) Εξηγήσαμε επίσης πολύ καλά τι είναι οι ‘μαξιμαλιστικές’ απαιτήσεις. Είδαν την καλή θέληση μας και την πρόθεσή μας να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Υπήρξαν χώρες που ήταν ειλικρινείς επ’ αυτού. Οι περισσότερες ήταν. Ορισμένες χώρες υποστήριξαν φανατικά την Ελλάδα. Το έχουμε πει στο παρελθόν. Στις Συνόδους, δεν μας ανησυχούσε η επιβολή κυρώσεων. Πόσο θα μας επηρέαζαν οι κυρώσεις; Αποφάσισαν να μας επιβάλουν κυρώσεις μια φορά στο παρελθόν. Θυμάται τώρα κανείς τι συνέβη τότε; Όχι. Αλλά η απόφαση επιβολής κυρώσεων αποτελεί εχθρική πράξη κατά μιας χώρας. Δεν εξυπηρετεί ούτε τους ίδιους. Αντί να αντιμετωπίζουμε αυτά τα πράγματα, εμείς, ως ΕΕ και Τουρκία, πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς. Αν και δεν βλέπουμε την απαραίτητη ειλικρίνεια από την ΕΕ, είναι καιρός να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Τώρα, θα κοιτάξουμε την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, θα κοιτάξουμε το μέλλον … Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πλέον περισπασμοί. Η συμφωνία για το μεταναστευτικό πρέπει να επικαιροποιηθεί».
Για τις σχέσεις με ΗΠΑ, Γαλλία και Αίγυπτο
Σε ότι αφορά στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως «οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με την Τουρκία σε πολλούς στρατηγικούς τομεί ς.Για παράδειγμα, στη Συρία, οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν καλύτερα μαζί μας αυτήν την περίοδο».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «Βλέπουμε επίσης ότι θέλει να εργαστεί πιο στενά σε πολλά περιφερειακά ζητήματα. Μπορούμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα, αλλά οι προσδοκίες μας πρέπει να ικανοποιηθούν».
Σε ότι αφορά τις σχέσεις με τη Γαλλία, ο τούρκος ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις, παρότι υπάρχουν θέματα διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών: «Πλέον η Γαλλία επιθυμεί να διαβουλευθεί με εμάς σχετικά με την Αφρική. Και αυτό είναι καλό. Δεν βλέπουμε κανέναν ως ανταγωνιστή, δεν ανταγωνιζόμαστε κανέναν στην Αφρική. Είναι επίσης σημαντικό να ενισχυθεί η θέση της Τουρκίας εκεί και να φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Αναπτύσσουμε τομείς διαβούλευσης».
Τέλος σε ότι αφορά τις συνομιλίες Τουρκίας – Αιγύπτου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι προχωρούν σταδιακά και έχουν φτάσει σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, αλλά πως η ημερομηνία για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, δεν έχει καθοριστεί ακόμη.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και ο αμοιβαίος διορισμός πρέσβεων θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον, προσθέτοντας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι σχέσεις να γίνουν καλύτερες από πριν.