Στοχευμένη πολιτική ενέργεια χαρακτήρισαν οι Ελληνες ξενοδόχοι την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον , να παρατείνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2021, κάνοντας λόγο για πρόφαση περί ενισχυμένης προστασίας στο επιδημιολογικό πεδίο, εξαιτίας και της ινδικής μετάλλαξης («Δέλτα»). Εξέφρασαν, ακόμα, την ανησυχία τους και για τη στάση που κρατά ο Βρετανός υπουργός Τουρισμού, Νάιτζελ Χάντλστον, για «staycation», φοβούμενοι ότι μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το συγκεκριμένο μοντέλο διακοπών εντός των συνόρων.

«Θεωρώ ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι πλέον αποφασισμένη να αποτρέψει τους Βρετανούς τουρίστες από το να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα, για λόγους που δεν σχετίζονται με το υγειονομικό θέμα. Το υγειονομικό είναι βιτρίνα», υπογράμμισε σε επικοινωνία με τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.

«Οι κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον μάς οδηγούν στο να συμπεράνουμε ότι η τελευταία απόφαση σχετίζεται με άλλους λόγους, καθαρά πολιτικούς. Εχει να κάνει με το Brexit, το εμπόριο και τις εντάσεις με τη Βόρεια Ιρλανδία, τη διατήρηση του συναλλάγματος και τις διαπραγματεύσεις της Μ. Βρετανίας με την Ευρώπη, επιδεικνύοντας ουσιαστικά την ισχύ της να ελέγχει την κίνηση των τουριστών», συμπλήρωσε, αναφερόμενος και στο γεγονός ότι το υπουργείο Τουρισμού της Αγγλίας πείθει τους Βρετανούς να παραμείνουν εντός συνόρων μέχρι και τον Μάρτιο του 2022. Ειδικότερα, τους δελεάζει με 10 εκατ. στερλίνες (Εθνική Λοταρία) σε δωρεάν ή μειωμένου κόστους μετακίνηση προς τους βρετανικούς τουριστικούς προορισμούς με τα σημαντικότερα αξιοθέατα.
Δυστυχώς, ο στόχος για φέτος, δηλαδή να αγγίξουμε το 50% των εσόδων του 2019, απομακρύνεται οριστικά

Και όλα αυτά την ώρα που ήδη βράζει το καζάνι γύρω από το ζήτημα του πιο πολυσυζητημένου εμβολίου: του -προερχόμενου από τη Μ. ΒρετανίαAstraZeneca και του έντονου οικονομικού, γεωπολιτικού παρασκηνίου, που δεν δείχνει μια κρίση στην αγορά των εμβολίων, αλλά κρίσιμες πολιτικές σκοπιμότητες.

«Δεν υπάρχει επιστημονικά κανένα επιδημιολογικό κριτήριο βάσει του οποίου να απαιτείται η απαγόρευση τουριστών στα ελληνικά νησιά. Απεναντίας, το ποσοστό των εμβολιασμένων, και με τις δύο δόσεις, είναι αυξημένο. Επομένως, η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να χαλαρώσει τους περιορισμούς (σ.σ.: τρία τεστ PCR, δεκαήμερη καραντίνα) και να εντάξει την Ελλάδα στην πράσινη λίστα», τόνισε απογοητευμένος ο κ. Ηλιόπουλος.

Αναμένεται νέο κύμα ακυρώσεων


Η απόφαση Τζόνσον πάγωσε εκ νέου την τουριστική κίνηση από την Αγγλία προς τη χώρα μας, με τους ξενοδόχους να έρχονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα ακυρώσεων, αλλά και με σοβαρότατες απώλειες, όχι μόνον στον τομέα της φιλοξενίας, αλλά και στο μέτωπο των tour operators και των αεροπορικών εταιρειών.

Αρκετοί, δε, είναι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που, λόγω των συνεχόμενων καθυστερήσεων από τη βρετανική αγορά, προτιμούν να μην επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το περιβάλλον της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε προορισμούς που δέχονται κυρίως Βρετανούς τουρίστες είναι «μουδιασμένες», καθώς είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε έναν σχετικά κανονικό Ιούλιο. Η αγορά αυτήν τη στιγμή είναι παγωμένη και οι πρώτες πραγματικές ροές αναμένονται στις αρχές Αυγούστου. Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κρούει εκ νέου το «καμπανάκι» στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως η επανεκκίνηση του τουρισμού θα έχει σημαντική χρονοκαθυστέρηση, αφού πάνω από το 90% του τουριστικού εισοδήματος το 2019 ήταν εισόδημα από το εξωτερικό και αυτή την ώρα οι βασικές αγορές της Ελλάδας (Αγγλία, Ρωσία, Σκανδιναβία) παραμένουν κλειστές.

Οι ξενοδόχοι, έχοντας αντιμετωπίσει ήδη δύο χαμένους μήνες (Μάιο, Ιούνιο), βλέπουν τώρα να χάνεται και ο Ιούλιος, κρίνοντας πως είναι αδύνατο να καλυφθεί το κενό. Ακόμα και να στραφούν σε άλλες αγορές, είναι αδύνατο να φτάσουμε τα 2,2 εκατ. Βρετανών τουριστών, σε σχέση με τα 3,5 εκατ. Βρετανών που είχαμε το 2019.

«Δυστυχώς, ο στόχος για φέτος, δηλαδή να αγγίξουμε το 50% των εσόδων του 2019, απομακρύνεται οριστικά. Θα είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το 40% του 2019», εκτίμησε ο Αντ. Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας πως στη Σαντορίνη ακυρώθηκαν πλέον όλες οι κρατήσεις από Βρετανούς τουρίστες, όχι μόνο για τον Ιούνιο, αλλά και για τον Ιούλιο.