Περίπου οι μισοί άνθρωποι που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα στο Ισραήλ ήταν εμβολιασμένοι. Τα νέα αυτά δεδομένα προκαλούν εκ νέου ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα καθώς μέχρις στιγμής τα συμπεράσματα από μολυσματική πανδημία μιλούσαν για μολύνσεις ασθενών που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει περίπου οι μισοί ενήλικες που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη «Δέλτα» της νόσου Covid-19 στο Ισραήλ, είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το ενέσιμο σκεύασμα των Pfizer/ΒionTech ωθώντας την κυβέρνηση να επαναφέρει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους όπως και άλλα μέτρα για τον περιορισμό του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους.

Τι δείχνει η έρευνα

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας Ισραηλινών αξιωματούχων υγείας, περίπου το 90% των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού πιθανότατα προκλήθηκαν από τη μετάλλαξη «Δέλτα».

 Αυτό επισημαίνει ο Ραν Μπάλισερ, που ηγείται μιας ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής για τη νόσο Covid-19 για λογαριασμό της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ, γράφει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

 Τα παιδιά, ηλικίας κάτω των 16 ετών- τα περισσότερα δεν έχουν εμβολιαστεί- αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% από αυτά που έχουν νοσήσει από τη ινδική μετάλλαξη, προσθέτει ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

 Η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ επέκτεινε αυτή την εβδομάδα την εκστρατεία εμβολιασμού της ώστε να συμπεριλάβει και τους 12 έως 15 ετών μετά από ένα άλμα στα κρούσματα μεταξύ των μαθητών σε μια πόλη στο κεντρικό Ισραήλ.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο Ισραήλ, τη χώρα που ηγήθηκε του εμβολιαστικού προγράμματος σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 65% του πληθυσμού -πάνω από το 80% των Ισραηλινών ηλικίας άνω των 16 ετών- έχουν λάβει και τις δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BionTech.

 Ωστόσο, η μετάλλαξη «Δέλτα» οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων, με περισσότερα από 100 άτομα σε καθημερινή βάση να βρίσκονται θετικά στον κοροναϊό επί έξι συνεχόμενες ημέρες.

Προβληματισμός από την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης

Αυτή η παραλλαγή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, είναι πολύ μεταδοτική. Έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στο Ηνωμένο Βασίλειο σε διάστημα περίπου δύο μηνών.

 Η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαπλώνεται απειλητικά και στην Αυστραλία, όπου μόνο το 4,7%  του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, αν και πάνω από το 27% έχει λάβει την πρώτη δόση.

 Η παραλλαγή «Δέλτα» κατάφερε να παρεισφρήσει στο Ισραήλ μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της με τους Ισραηλινοί ταξιδιώτες να επιστρέφουν από χώρες που ανήκουν στην «κόκκινη λίστα» όπως Ινδία, Ρωσία και Βραζιλία.

 Αυτοί ήταν απαγορευμένοι προορισμοί, αλλά τα στοιχεία του αεροδρομίου δείχνουν ότι 4.874 Ισραηλινοί επέστρεψαν από τη Μόσχα τον περασμένο μήνα, με 31 από αυτούς να είναι θετικοί στον κορωνοϊό.

 «Αποδεικνύεται ότι η απαγόρευση πτήσεων προς αυτές τις χώρες, την οποία αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν είχε εφαρμοστεί αποτελεσματικά», δήλωσε ο νέος υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Νίτζαν Χόροβιτς.

 Ανησυχητική η τάση

Από την πλευρά του, ο Σάρον Αλρόι Πράις, ανώτερος αξιωματούχος δημόσιας υγείας του Ισραήλ, δήλωσε ότι, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού δεν είναι υψηλός - ειδικά σε σύγκριση με προηγούμενα στοιχεία στο Ισραήλ και την Ευρώπη- η τάση είναι ανησυχητική.

 Επιβεβαίωσε επίσης ότι, πάνω από το 40% των ενηλίκων που βρέθηκαν θετικοί την περασμένη εβδομάδα στη μετάλλαξη «Δέλτα», είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

 «Είναι κυρίως ασυμπτωματικοί ή νοσούν πολύ ήπια, δεν χρειάζονται θεραπεία στο νοσοκομείο - μέχρι τώρα - έτσι το εμβόλιο κάνει τη δουλειά του, αλλά βλέπουμε ότι είναι σε θέση να μεταδώσουν τη νόσο», όπως προσθέτει.

 Ο Μότι Γκάλαμ βρέθηκε θετικός στη μετάλλαξη «Δέλτα» την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός είχε εμβολιαστεί πλήρως πριν από μήνες.

 O ίδιος υποστήριξε ότι, αν και νόσησε ήπια, ήταν σοκαρισμένος και αρκετά νευρικός.

 «Αυτό είναι σαν σαπουνόπερα, κάθε φορά που νομίζεις ότι τελειώνει υπάρχει ένα νέο επεισόδιο», είπε.

 Στοχεύει στους νέους

Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι νέοι είναι πιο ευεπίφοροι στη μετάλλαξη «Δέλτα» σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις.

 Υπενθυμίζεται ότι, το Ισραήλ άρχισε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών στις αρχές του μήνα μετά την έγκριση των εμβολίων Pfizer/BionTech από τις ΗΠΑ για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ δεν πρότεινε τον εμβολιασμό δηλώνοντας ότι θα έπρεπε να παραμείνει προαιρετικό.

 «Το αφήσαμε στη διακριτική ευχέρεια των γονέων και δεν το προτείναμε για όλα τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, επειδή το ποσοστό των κρουσμάτων στη χώρα ήταν χαμηλό», υποστηρίζει ο Σεζί Λεβί, απερχόμενος γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας.

 Τώρα, όμως, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υγείας παραδέχονται ότι αυτό μπορεί να ήταν λάθος και το Ισραήλ καλεί τώρα τους γονείς να εμβολιάσουν όλα τα παιδιά, άνω των 12 ετών.