Κοροναϊός: Η Μέρκελ λέει «ναι» στους εμβολιασμένους Βρετανούς που θέλουν να ταξιδέψουν Γερμανία - Ανοίγει ο δρόμος για την Ελλάδα
Τι αλλάζει για τις χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα
«Πράσινο φως» από την Μέρκελ για τους Βρετανούς τουρίστες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Γερμανία, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι έχουν εμβολιαστεί, αποφεύγοντας έτσι την καραντίνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου «Robert Koch, η κυβέρνηση του Βερολίνου δίνει το πράσινο φως σε Βρετανούς ταξιδιώτες πoυ έχουν κάνει και τις δόσεις του εμβολίου, να μπορούν να περάσουν τα σύνορα και να επισκεφθούν την ατμομηχανή της Ευρωζώνης δίχως να χρειάζεται να μπουν σε αυτοαπομόνωση, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Επιπλέον, η κυβέρνηση του Βερολίνου αποφάσισε να αφαιρέσει από τη λίστα των επικίνδυνων χωρών- λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική μετάλλαξη)- τις ακόλουθες χώρες εκτός της Βρετανίας: Ινδία, Πορτογαλία, Ρωσία Ινδία και Νεπάλ.
Αλλάζει γραμμή
Μετά την επίσημη επίσκεψή της στο Λονδίνο την περασμένη Παρασκευή, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αλλάζει γραμμή πλεύσης καθώς ήταν η χώρα που προσπαθούσε να βάλει «φρένο» στις αφίξεις Βρετανών τουριστών στην Ε.Ε επιχειρώντας να πείσει και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, το σχέδιο της Μέρκελ δεν έτυχε υποστήριξης αρκετών χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον βρετανικό τουρισμό.
Η Μέρκελ είχε δηλώσει επίσης από το Λονδίνο ότι 11 χώρες θα παραμείνουν στη λίστα των «περιοχών μετάλλαξης του ιού» της Γερμανίας, ανάμεσά τους οι Μποτσουάνα, Βραζιλία, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Νότιο Αφρική και Ουρουγουάη.
Ανακοινώσεις του ινστιτούτου «Robert Koch»
Το επιδημιολογικό Ινστιτούτο «Robert Koch» ανακοίνωσε χτες ότι Βρετανία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ινδία και Νεπάλ θα αφαιρεθούν από την κατηγορία υψηλότατου κινδύνου.
Συγκεκριμένα, οι χώρες αυτές μετακινούνται από σήμερα από την κατηγορία υψηλότατου κινδύνου «περιοχών μετάλλαξης ιών», στη δεύτερη υψηλότερη κατηγορία περιοχών «υψηλoύ ρίσκου».
Οι Βρετανοί τουρίστες που θα καταφθάνουν πλέον στη Γερμανία από «περιοχές υψηλού ρίσκου», θα μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα εάν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.
Γερμανοί αξιωματούχοι έσπευσαν πάντως να δηλώσουν ότι, οι λίστες θα επανεξεταστούν καθώς στη Γερμανία αυξάνεται το ποσοστό των κρουσμάτων που προκαλούνται από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Αν και στη χώρα της Μέρκελ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού είναι πολύ χαμηλός, πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων φέρεται να προκαλείται από την ινδική μετάλλαξη.
Τι αλλάζει και για την Ελλάδα
Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με την ταξιδιωτική βιομηχανία για να μπορούν οι πλήρως εμβολιασμοί να επιστρέφουν από χώρες στην πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα δίχως υποχρέωση απομόνωσης. Δεν προσδιόρισε το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, αλλά προανήγγειλε ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας. Σημειώνεται ωστόσο ότι στις πορτοκαλί χώρες εντάσσεται και η Ελλάδα.
Τα πιστοποιητικά Covid δεν είναι υποχρεωτικά για την κυβέρνηση, προκειμένου κάποιος να μπει σε κάποιον χώρο. Ωστόσο οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσουν.
Στη Βρετανία ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκστρατεία εμβολιασμού. Στόχος είναι να επιταχυνθούν τα εμβόλια για τους κάτω των σαράντα ετών, ενώ μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης θα μεσολαβούν 8 και όχι 12 εβδομάδες. Παράλληλα, οι αρχές θα συνεχίσουν τα τεστ και την ιχνηλάτηση, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει την αυτοαπομόνωση με καθημερινές εξετάσεις.
Παρουσιάζοντας το βήμα 4 του προγράμματος άρσης των μέτρων, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξήγησε ότι για να ενεργοποιηθεί θα υπάρξει νέα εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων στις 12 Ιουλίου. Πάντως, ο Τζόνσον δεν απέκλεισε τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, έως και 50.000 ημερησίως.