ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στην αντεπίθεση η Ρωσία: Σε επικίνδυνο σημείο η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον προκάλεσε τα τελευταία χρόνια μια άνευ προηγουμένου όξυνση μεταξύ των κρατών μας
Οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις έφθασαν σ’ ένα επικίνδυνο σημείο αντιπαράθεσης
Ουάσιγκτον θα συναντήσουν τη σθεναρή αντίδραση της Μόσχας, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του υπουργείου υπό τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Εντείνεται η αντιπαράθεση
Στην ανακοίνωση αναφέρεται «ότι με υπαιτιότητα της Ουάσιγκτον, η οποία προκάλεσε τα τελευταία χρόνια μια άνευ προηγουμένου όξυνση μεταξύ των κρατών μας, οι διμερείς σχέσεις έφθασαν σε επικίνδυνο σημείο αντιπαράθεσης».
Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, υπογραμμίστηκε ότι η συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη προσφέρει δυνατότητες για την αποκατάσταση εποικοδομητικού διαλόγου σε διάφορους τομείς, όπου υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων, μεταξύ των οποίων «η στρατηγική σταθερότητα, η κυβερνοασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η Αρκτική, η συνδρομή στη διευθέτηση των περιφερειακών συγκρούσεων».
Τονίζεται επίσης ότι «επιτυχής συνεργασία, μπορεί να υπάρξει μόνο υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν οι αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ισοτιμίας και της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις».
ενώ οι πιέσεις που ασκεί η Εντείνεται η αντιπαράθεση
Στην ανακοίνωση αναφέρεται «ότι με υπαιτιότητα της Ουάσιγκτον, η οποία προκάλεσε τα τελευταία χρόνια μια άνευ προηγουμένου όξυνση μεταξύ των κρατών μας, οι διμερείς σχέσεις έφθασαν σε επικίνδυνο σημείο αντιπαράθεσης». Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, υπογραμμίστηκε ότι η συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη προσφέρει δυνατότητες για την αποκατάσταση εποικοδομητικού διαλόγου σε διάφορους τομείς, όπου υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων, μεταξύ των οποίων «η στρατηγική σταθερότητα, η κυβερνοασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η Αρκτική, η συνδρομή στη διευθέτηση των περιφερειακών συγκρούσεων».
Τονίζεται επίσης ότι «επιτυχής συνεργασία, μπορεί να υπάρξει μόνο υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν οι αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ισοτιμίας και της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις».