Στο «μάτι» του κυκλώνα της νέας μετάλλαξη «Μ» του κοροναϊού , βρίσκεται η αμερικανική επικράτεια, καθώς όπως αναφέρει το περιοδικό «Newsweek», έχει εντοπιστεί ήδη σε 49 πολιτείες των ΗΠΑ με εξαίρεση τη Νεμπράσκα.

Η νέα μετάλλαξη «M» ή αλλιώς «B.1.621», αναγνωρίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «στέλεχος ενδιαφέροντος» (variant of interest), όχι όμως ως «στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος» (variant of concern) όπως η μετάλλαξη «Δέλτα». Η νέα αυτή μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο και, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί κρούσματα σε πενήντα χώρες.

Το καμπανάκι κινδύνουν «κρούουν» από τη μεριά τους, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ, καθώς πιστεύουν ότι η νέα μετάλλαξη «Μ» είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Δέλτα», ενώ επισημαίνουν ότι είναι και ανθεκτική στα εμβόλια.
Μέχρι στιγμής η Καλιφόρνια κατέχει την «πρωτιά», όσον αφορά το ποσοστό των κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης, καθώς μετρά 384 μολύνσεις. Συνολικά 167 από αυτά τα κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Λος Άντζελες.

Για την καθηγήτρια Μπάρμπαρα Φέρερ, διευθύντρια της Δημόσιας Υγείας του Λος Άντζελες, «αυτό είναι που καθιστά τον εμβολιασμό και την προστασία των πολιτών τόσο σημαντική. Αυτές είναι οι ενέργειες που σπάνε την αλυσίδα μετάδοσης και περιορίζουν την εξάπλωση της νόσου COVID-19 που επιτρέπει στον ιό να μεταλλαχθεί σε κάτι που θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνο».

Από την πλευρά του, ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος επιδημιολόγος στις ΗΠΑ, τόνισε ότι οι υγειονομικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν προσεκτικά τη νέα μετάλλαξη «Μ» αν και απέχει πολύ από το να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος COVID-19 στην οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μέχρι τώρα, έχουν εντοπιστεί τέσσερις μεταλλάξεις του κοροναϊού που προκαλούν ανησυχία: Η μετάλλαξη «Άλφα», που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Βρετανίας και εμφανίστηκε σε 193 χώρες, η μετάλλαξη «Βήτα» που έχει καταγραφεί συνολικά σε 141 χώρες, η μετάλλαξη «Γάμμα» σε 91 χώρες και η μετάλλαξη «Δέλτα» σε 170 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάλλαξη «M» είναι η πέμπτη κατά σειρά στην οποία στρέφει το ενδιαφέρον του ο διεθνής οργανισμός.