Ένα «αμείλικτο» «ράλι » στις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη αυξάνει την πίεση στις κυβερνήσεις, με την Ισπανία και την Ελλάδα να λαμβάνουν μέτρα για να μετριάσουν το πλήγμα για τους καταναλωτές, σχολιάζει το «Bloomberg».

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας διεύρυναν χθες, Τρίτη, τα κέρδη τους στην Ευρώπη, φτάνοντας μάλιστα σε επίπεδα - ρεκόρ σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ισπανία παρενέβη στις αρχές της εβδομάδας προκειμένου να μειώσει το κόστος των λογαριασμών ενέργειας, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι το εξετάζει, ενώ η Ελλάδα ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο μια επιδότηση για όλα τα νοικοκυριά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Bloomberg», οι τιμές της ενέργειας έχουν «εκτοξευτεί» στα ύψη καθώς οι οικονομίες αναδύονται από την πανδημία - ενισχύοντας τη ζήτηση, την ώρα που οι προμήθειες υστερούν.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σπάνε ρεκόρ μέρα με τη μέρα, ακόμη και με τον καιρό να παραμένει ακόμη ήπιος, και δεν διαφαίνεται κάποια «ανάσα» στον ορίζοντα.

Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ιταλίας, Ρομπέρτο Σινγκολάνι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν κατά 40% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Πολιτική Παρέμβαση

«Οι αυξανόμενες τιμές των βασικών εμπορευμάτων είναι πιθανό να πλήξουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών και των βιομηχανιών αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο John Musk, αναλυτής της RBC Europe Ltd. «Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος πολιτικής παρέμβασης για να αποτραπεί μια τόσο σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς για τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

Η άνοδος των τιμών πυροδοτεί ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 3,3% τον Αύγουστο, μια αύξηση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου της χώρας.

Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 3,4% τον Αύγουστο, στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2008.

Αύξηση 20% στους λογαριασμούς «βλέπει» η Citi

Σύμφωνα με τη Citigroup Inc, οι λογαριασμοί της ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό τροφοδοτεί τις προσδοκίες για παρεμβάσεις από περισσότερες κυβερνήσεις. Όπως σημειώνεται, υπάρχει κίνδυνος οι υψηλότερες τιμές να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη.

«Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει το κόστος των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας για τους καταναλωτές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών», Μπρούνο Λε Μέρ τη Δευτέρα, ενώ η χώρα μοιράζει ήδη κουπόνια -τους λεγόμενους ενεργειακούς ελέγχους- αξίας περίπου 150 ευρώ ετησίως σε σχεδόν 5,5 εκατομμύρια φτωχά νοικοκυριά.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί καθώς η Ευρώπη ξεμένει από χρόνο προκειμένου να ξαναγεμίσει τα αποθέματά της πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, σε περίπου έναν μήνα.

Οι αποθήκες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ οι προμήθειες από τους κορυφαίους προμηθευτές Ρωσία και Νορβηγία παραμένουν περιορισμένες.

Ενεργειακή μετάβαση

Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου ανεβάζουν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τόσο τις γερμανικές όσο και τις γαλλικές τιμές της ενέργειας για το επόμενο έτος να ανέρχονται σε επίπεδα - ρεκόρ.
Οι ισπανικές τιμές της ημέρας έφτασαν επίσης σε υψηλό όλων των εποχών την Τρίτη.

Τα αποθέματα στα ευρωπαϊκά λιμάνια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016 για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Argus Media.

Οι τιμές της ενέργειας είναι επίσης υψηλές λόγω των πολιτικών για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα. Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που καίνε ορυκτά καύσιμα πρέπει να πληρώσουν ένα τίμημα για κάθε μετρικό τόνο άνθρακα που εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα. Αυτό το τίμημα αυξήθηκε κοντά στο 90% φέτος.

Υπάρχει κίνδυνος η άνοδος του πληθωρισμού να πυροδοτήσει αντιδράσεις στα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε την Τρίτη ότι οι υψηλότερες τιμές δεν πρέπει να υπονομεύσουν την αποφασιστικότητα του μπλοκ.

Τα μέτρα των κυβερνήσεων

Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα επιβάλει έναν έκτακτο φόρο στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και θα θέσει ένα ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αργά τη Δευτέρα. Θα παρατείνει την υπάρχουσα αναστολή για τον φόρο παραγωγής ενέργειας, ύψους 7%, μέχρι το τέλος του έτους και θα μειώσει μια άλλη εισφορά, γνωστή ως Ειδικός Φόρος Ηλεκτρικής Ενέργειας, από το τρέχον 5,1% στο 0,5%.

Η Ελλάδα είπε ότι όλα τα νοικοκυριά θα λάβουν επιδότηση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες που θα καταναλωθούν στο τέταρτο τρίμηνο, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της αναμενόμενης αύξησης των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος. Η χώρα θα αυξήσει, επίσης, το επίδομα θέρμανσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι οι ποικίλες πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου της χώρας θα βοηθήσουν να διατηρηθεί ισορροπημένη η ζήτηση, αλλά τονίζει ότι η έκθεση του έθνους στην αστάθεια των τιμών φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας.