Συνεχίστηκαν και το βράδυ της Τετάρτης σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας  οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης της τουρκικής λίρας και της οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η χώρα, με πρωτόγνωρες εικόνες ελλείψεων σε βασικά αγαθά και φάρμακα.

Οι πολίτες διαμαρτύρονται για την δραματική πτώση της συναλλαγματικής αξίας λίρας που από την αρχή του χρόνου έχει χάσει περίπου 43% της αξίας της με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η αγοραστική τους δύναμη.

Η πρωτοφανής -για την 17ετή διακυβέρνηση Ερντογάν- υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου και του ευρώ, έχει βγάλει στους δρόμους μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, με τους διαδηλωτές να ζητούν ακόμη και παραίτηση του κυβερνώντος κόμματος AKP και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην συνοικία Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, δέχτηκε την επίθεση της αστυνομίας, όπου πολλοί διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν ή συνελήφθησαν.

Δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ επίσης εμποδίστηκαν επίσης από άνδρες της αστυνομίας. Στο Σισλί οι δυνάμεις της αστυνομίας συνέλαβαν διαδηλωτές επειδή φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Ένταση και στην περιοχή Μακαμ Μουτλού στην Άγκυρα. Με διαδηλωτές να κρατούν πανό και να φωνάζουν συνθήματα για την φτώχεια και την οικονομική κρίση και τις αστυνομικές δυνάμεις να διαλύουν τη συγκέντρωση και να προχωρούν σε συλλήψεις.

Κινητοποιήσεις υπήρξαν και από σπουδαστές του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής στην τουρκική πρωτεύουσα, με το σύνθημα: «Κυβέρνηση παραιτήσου» να κυριαρχεί.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις πόλεις Μερσίνα και Σαμψούντα, ενώ έγιναν συλλήψεις χρηστών των social media που καλούσαν τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνηση.

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες σε 271 λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα με αντίστοιχους χρήστες να κατηγορούνται για παραπληροφόρηση, υποκινώντας το κοινό σ΄ ενέργειες: «μίσους και εχθρότητας».

Τα ελεγχόμενα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ συνεχίζουν, «σφυρίζουν» αδιάφορα, για την μεγάλη κρίση που βιώνει η Τουρκία, αποφεύγοντας να δώσουν την αναμενόμενη βαρύτητα στα σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα που δημιουργεί σε μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, η συνεχιζόμενη κατρακύλα της αξίας του εθνικού νομίσματος.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα φιλοκυβερνητικά δημοσιεύματα μιλούν για «προβοκάτορες» που κινητοποιούν τους πολίτες κατά της κυβέρνησης «χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου».