ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Πολιτικώς μελλοθάνατο» χαρακτηρίζουν τον Τζόνσον οι Τόρις - Τα σενάρια για τη διαδοχή του
Φουντώνει η διαδοχολογία με βρετανικές εφημερίδες να παρουσιάζουν ορισμένα από τα ονόματα που παίζουν ως πιθανοί διεκδικητές της πρωθυπουργίας
«Πολιτικώς μελλοθάνατο» χαρακτηρίζουν στελέχη των Τόρις
τoν Μπόρις Τζόνσον, ενώνοντας τις φωνές τους με την αντιπολίτευση ζητώντας την παραίτησή του.
Μπορεί ο Τζόνσον να κέρδισε χθες στο Κοινοβούλιο λίγο χρόνο με τη μισή συγγνώμη του για την παραβίαση των μέτρων λόγω της συμμετοχής του στο «κορονοπάρτι» της 20ής Μαΐου του 2020 στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας, αλλά με την οργή που βράζει στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα η θέση του είναι λίαν επισφαλής.
Έπειτα από την παραδοχή της γκάφας του, πολλοί βουλευτές των Τόρις είπαν ότι αναμένουν το πόρισμα επίσημης έρευνας για το επίμαχο κορονοπάρτι κι άλλες συναθροίσεις στη Ντάουνινγκ Στριτ προτού αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους. Υπενθυμίζεται πως είναι αρκετοί 54 βουλευτές, ή το 15% του συνολικού αριθμού τους για να εκκινήσουν ψηφοφορία για το μέλλον του πρωθυπουργού μετά από δυόμιση χρόνια στο πόστο του.
Καταρρέουν δημοσκοπικά
Αρκετά βρετανικά ΜΜΕ γράφουν ότι εστάλησαν σχετικές επιστολές από Τόρηδες βουλευτές στον επικεφαλής της Επιτροπής 1922, σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι καθώς μια νέα δημοσκόπηση σκορπίζει πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο καταγράφοντας διολίσθηση των ποσοστών των Συντηρητικών και ένα προβάδισμα δέκα μονάδων για τους Εργατικούς (38% έναντι 28% των Τόρηδων).
Συγκεκριμένα, στη σφυγμομέτρηση της YouGov για τους Times, που διεξήχθη πριν τη συγνώμη του Τζόνσον, έξι στους δέκα ψηφοφόρους θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί.
Ποιοι ενδέχεται να τον διαδεχτούν
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα φουντώνει η διαδοχολογία με βρετανικές εφημερίδες να παρουσιάζουν ορισμένα από τα ονόματα που παίζουν ως πιθανοί διεκδικητές της πρωθυπουργίας σε περίπτωση που ο Τζόνσον παραιτηθεί ή απομακρυνθεί.
Λιζ Τρας
Η Λιζ Τρας αποτελεί την αγαπημένη της βάσης των Τόρηδων και βρίσκεται συχνά στην κορυφή μεταξύ των συναδέλφων της στις δημοσκοπήσεις που διενεργεί ο ιστότοπος Conservative Home.
Οι θαυμαστές της Λιζ Τρας λατρεύουν την πατριωτική ρητορική της περί ελευθεριών και ελεύθερου εμπορίου και της πιστώνουν την υπογραφή μιας σειράς εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit. Καλλιεργεί συστηματικά τη δημόσια εικόνα της με τη βοήθεια και φωτογράφων έμμισθων της κυβέρνησης με χρήματα των φορολογουμένων και πρόσφατα είχε ποζάρει αλά Μάργκαρετ Θάτσερ πάνω σ’ ένα άρμα μάχης.
Ρίσι Σουνάκ
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών θεωρείται ικανό φαβορί για την αντικατάσταση του Τζόνσον, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει πέσει η δημοτικότητά του μεταξύ των μελών των Τόρηδων που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
Με γονείς ινδούς μετανάστες από την Ανατολική Αφρική που έκαναν καριέρα γιατρού και φαρμακοποιού στη Βρετανία, τον έστειλαν στο φημισμένο ιδιωτικό σχολείο Γουίντσεστερ, εργάστηκε στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου προτού μπει στην πολιτική κονίστρα, ενώ ακολουθεί μια αισθητά διαφορετική οικονομική προσέγγιση σε σύγκριση με τον Τζόνσον, ευνοώντας χαμηλότερους φόρους και αυστηρότερο περιορισμό των δημοσίων δαπανών
Τζέρεμι Χαντ
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υπέστη μία ξεκάθαρη ήττα το 2019 από τον Βρετανό πρωθυπουργό, όμως ακόμη θεωρείται πιθανός διεκδικητής.Ο Χαντ παρέμεινε αφοσιωμένος στη στήριξη της κυβέρνησης αξιοποιώντας την εμπειρία του ως πρώην υπουργός Υγείας για να προεδρεύει της ειδικής επιτροπής Υγείας.
Πρίτι Πατέλ
Αμφιλεγόμενη φιγούρα για πολλούς αποτελεί η υπουργός Εσωτερικών, με τις δεξιότερες απόψεις της και τις σκληρές της θέσεις για τη μετανάστευση την καθιστούν ελκυστική για πολλά μέλη των Τόρηδων καθώς και για τους ομοϊδεάτες συναδέλφους της.
Βουλευτής από το 2010, η 49χρονη Πατέλ κατείχε μια σειρά από υπουργικές θέσεις, αλλά έλειψε για μια διετία από την πρώτη γραμμή καθώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το τιμόνι του υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης για ανεπίσημες συναντήσεις που είχε με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο Τζόνσον την επανέφερε στο κυβερνητικό σχήμα ως υπουργό Εσωτερικών, αλλά δαπάνησε πολιτικό κεφάλαιο για να την κρατήσει στο πόστο της μετά το πόρισμα επίσημης έκθεσης ότι ασκούσε εκφοβισμό σε αξιωματούχους.
Σατζίντ Τζαβίντ
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μπορεί να κατέληξε τέταρτος στην κούρσα διαδοχής της Τερέσα Μέι, όμως αυτή τη φορά ευελπιστεί να τα πάει καλύτερα. Ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και βουλευτής από το 2010 υποστήριξε επισήμως την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα για το Brexit του 2016, αλλά αυτό δεν επηρέασε την αποδοχή του από τα μέλη των Τόρηδων κι η προσήλωσή του στην κομματική ιδεολογία εξασφαλίζει στον Τζαβίντ την απήχηση σε πολλά στοιχεία των Συντηρητικών.
Θυμίζουμε πως ο Τζαβίντ εγκατέλειψε στις αρχές του 2020 θεαματικά το υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον, όταν ο τελευταίος και οι συνεργάτες προσπάθησαν να του φορτώσουν μια ομάδα συμβούλων, αλλά επέστρεψε τον περασμένο Ιούνιο στο κυβερνητικό σχήμα ως υπουργός Υγείας.
Κουάζι Κουαρτένγκ
Υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς που διαθέτει τα αναγκαία διαπιστευτήρια για να εξασφαλίσει την υποστήριξη σημαινόντων στελεχών των Τορις, ο 46χρονος υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, αποτελεί έναν ακόμη υποψήφιο για το κάδρο της ηγεσίας.
Ο πρώτος μαύρος Βρετανός συντηρητικός που διηύθυνε δικό του υπουργείο, ο Κουαρτένγκ εξελέγη βουλευτής το 2010, αλλά περίμενε μέχρι το 2018 για να αναλάβει υφυπουργείο. Απόφοιτος του Ήτον έχει τη φήμη έξυπνου και ικανού ομιλητή.
Ναντίμ Ζαχάουι
Με εκτοξευμένη τη δημοτικότητά του στο χρόνο που διετέλεσε υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία, χαρακτηρίζεται ως το πιο επιτυχημένο εγχείρημα της κυβέρνησης Τζόνσον.
Βουλευτής από το 2010 ο 54χρονος Ζαχάουι γεννήθηκε στη Βαγδάτη και έφυγε σε ηλικία εννέα ετών με την κουρδικής καταγωγής οικογένειά του για να γλιτώσουν από το στυγνό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν. Η τύχη τους άλλαξε στη Βρετανία, σε βαθμό που ο Ζαχάουι να φοιτήσει σε ιδιωτικό σχολείο στο Λονδίνο. Συνιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov, ο Ζαχάουι έχει εργαστεί στο παρελθόν στην πετρελαιοβιοηχανία κι είναι ένας από τους πλουσιότερους βουλευτές.
Μπορεί ο Τζόνσον να κέρδισε χθες στο Κοινοβούλιο λίγο χρόνο με τη μισή συγγνώμη του για την παραβίαση των μέτρων λόγω της συμμετοχής του στο «κορονοπάρτι» της 20ής Μαΐου του 2020 στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας, αλλά με την οργή που βράζει στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα η θέση του είναι λίαν επισφαλής.
Έπειτα από την παραδοχή της γκάφας του, πολλοί βουλευτές των Τόρις είπαν ότι αναμένουν το πόρισμα επίσημης έρευνας για το επίμαχο κορονοπάρτι κι άλλες συναθροίσεις στη Ντάουνινγκ Στριτ προτού αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους. Υπενθυμίζεται πως είναι αρκετοί 54 βουλευτές, ή το 15% του συνολικού αριθμού τους για να εκκινήσουν ψηφοφορία για το μέλλον του πρωθυπουργού μετά από δυόμιση χρόνια στο πόστο του.
Καταρρέουν δημοσκοπικά
Αρκετά βρετανικά ΜΜΕ γράφουν ότι εστάλησαν σχετικές επιστολές από Τόρηδες βουλευτές στον επικεφαλής της Επιτροπής 1922, σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι καθώς μια νέα δημοσκόπηση σκορπίζει πανικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο καταγράφοντας διολίσθηση των ποσοστών των Συντηρητικών και ένα προβάδισμα δέκα μονάδων για τους Εργατικούς (38% έναντι 28% των Τόρηδων). Συγκεκριμένα, στη σφυγμομέτρηση της YouGov για τους Times, που διεξήχθη πριν τη συγνώμη του Τζόνσον, έξι στους δέκα ψηφοφόρους θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί.
Ποιοι ενδέχεται να τον διαδεχτούν
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα φουντώνει η διαδοχολογία με βρετανικές εφημερίδες να παρουσιάζουν ορισμένα από τα ονόματα που παίζουν ως πιθανοί διεκδικητές της πρωθυπουργίας σε περίπτωση που ο Τζόνσον παραιτηθεί ή απομακρυνθεί.Λιζ Τρας
Η Λιζ Τρας αποτελεί την αγαπημένη της βάσης των Τόρηδων και βρίσκεται συχνά στην κορυφή μεταξύ των συναδέλφων της στις δημοσκοπήσεις που διενεργεί ο ιστότοπος Conservative Home. Οι θαυμαστές της Λιζ Τρας λατρεύουν την πατριωτική ρητορική της περί ελευθεριών και ελεύθερου εμπορίου και της πιστώνουν την υπογραφή μιας σειράς εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit. Καλλιεργεί συστηματικά τη δημόσια εικόνα της με τη βοήθεια και φωτογράφων έμμισθων της κυβέρνησης με χρήματα των φορολογουμένων και πρόσφατα είχε ποζάρει αλά Μάργκαρετ Θάτσερ πάνω σ’ ένα άρμα μάχης.
Ρίσι Σουνάκ
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών θεωρείται ικανό φαβορί για την αντικατάσταση του Τζόνσον, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει πέσει η δημοτικότητά του μεταξύ των μελών των Τόρηδων που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Με γονείς ινδούς μετανάστες από την Ανατολική Αφρική που έκαναν καριέρα γιατρού και φαρμακοποιού στη Βρετανία, τον έστειλαν στο φημισμένο ιδιωτικό σχολείο Γουίντσεστερ, εργάστηκε στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου προτού μπει στην πολιτική κονίστρα, ενώ ακολουθεί μια αισθητά διαφορετική οικονομική προσέγγιση σε σύγκριση με τον Τζόνσον, ευνοώντας χαμηλότερους φόρους και αυστηρότερο περιορισμό των δημοσίων δαπανών
Τζέρεμι Χαντ
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υπέστη μία ξεκάθαρη ήττα το 2019 από τον Βρετανό πρωθυπουργό, όμως ακόμη θεωρείται πιθανός διεκδικητής.Ο Χαντ παρέμεινε αφοσιωμένος στη στήριξη της κυβέρνησης αξιοποιώντας την εμπειρία του ως πρώην υπουργός Υγείας για να προεδρεύει της ειδικής επιτροπής Υγείας.Πρίτι Πατέλ
Αμφιλεγόμενη φιγούρα για πολλούς αποτελεί η υπουργός Εσωτερικών, με τις δεξιότερες απόψεις της και τις σκληρές της θέσεις για τη μετανάστευση την καθιστούν ελκυστική για πολλά μέλη των Τόρηδων καθώς και για τους ομοϊδεάτες συναδέλφους της. Βουλευτής από το 2010, η 49χρονη Πατέλ κατείχε μια σειρά από υπουργικές θέσεις, αλλά έλειψε για μια διετία από την πρώτη γραμμή καθώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το τιμόνι του υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης για ανεπίσημες συναντήσεις που είχε με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο Τζόνσον την επανέφερε στο κυβερνητικό σχήμα ως υπουργό Εσωτερικών, αλλά δαπάνησε πολιτικό κεφάλαιο για να την κρατήσει στο πόστο της μετά το πόρισμα επίσημης έκθεσης ότι ασκούσε εκφοβισμό σε αξιωματούχους.
Σατζίντ Τζαβίντ
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μπορεί να κατέληξε τέταρτος στην κούρσα διαδοχής της Τερέσα Μέι, όμως αυτή τη φορά ευελπιστεί να τα πάει καλύτερα. Ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και βουλευτής από το 2010 υποστήριξε επισήμως την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα για το Brexit του 2016, αλλά αυτό δεν επηρέασε την αποδοχή του από τα μέλη των Τόρηδων κι η προσήλωσή του στην κομματική ιδεολογία εξασφαλίζει στον Τζαβίντ την απήχηση σε πολλά στοιχεία των Συντηρητικών. Θυμίζουμε πως ο Τζαβίντ εγκατέλειψε στις αρχές του 2020 θεαματικά το υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον, όταν ο τελευταίος και οι συνεργάτες προσπάθησαν να του φορτώσουν μια ομάδα συμβούλων, αλλά επέστρεψε τον περασμένο Ιούνιο στο κυβερνητικό σχήμα ως υπουργός Υγείας.
Κουάζι Κουαρτένγκ
Υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς που διαθέτει τα αναγκαία διαπιστευτήρια για να εξασφαλίσει την υποστήριξη σημαινόντων στελεχών των Τορις, ο 46χρονος υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, αποτελεί έναν ακόμη υποψήφιο για το κάδρο της ηγεσίας. Ο πρώτος μαύρος Βρετανός συντηρητικός που διηύθυνε δικό του υπουργείο, ο Κουαρτένγκ εξελέγη βουλευτής το 2010, αλλά περίμενε μέχρι το 2018 για να αναλάβει υφυπουργείο. Απόφοιτος του Ήτον έχει τη φήμη έξυπνου και ικανού ομιλητή.
Ναντίμ Ζαχάουι
Με εκτοξευμένη τη δημοτικότητά του στο χρόνο που διετέλεσε υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία, χαρακτηρίζεται ως το πιο επιτυχημένο εγχείρημα της κυβέρνησης Τζόνσον. Βουλευτής από το 2010 ο 54χρονος Ζαχάουι γεννήθηκε στη Βαγδάτη και έφυγε σε ηλικία εννέα ετών με την κουρδικής καταγωγής οικογένειά του για να γλιτώσουν από το στυγνό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν. Η τύχη τους άλλαξε στη Βρετανία, σε βαθμό που ο Ζαχάουι να φοιτήσει σε ιδιωτικό σχολείο στο Λονδίνο. Συνιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov, ο Ζαχάουι έχει εργαστεί στο παρελθόν στην πετρελαιοβιοηχανία κι είναι ένας από τους πλουσιότερους βουλευτές.