Λίγο μετά το διάγγελμα του, στο οποίο αναγνώρισε τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε τον ρωσικό στρατό να «διασφαλίσει την ειρήνη» στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να στείλει «ειρηνευτές» στο Ντονμπάς, ενώ είπε στο υπουργείο Εξωτερικών να δημιουργήσει διπλωματικές σχέσεις τόσο με τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», όσο και με τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ».

Όπως ανακοίνωσε και επισήμως νωρίτερα το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, και τους ενημέρωσε για την απόφασή του να αναγνωρίσει «στο προσεχές μέλλον» την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, δηλαδή των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Ρώσου προέδρου. Στο διάγγελμά του, ο Πούτιν έκανε μία ιστορική διαδρομή για τη δημιουργία του ουκρανικού κράτους, αναφέρθηκε στην Κριμαία και στην απόσχισή της μετά το δημοψήφισμα το 2014 και κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ότι απειλούν τη Ρωσία, μεταφέροντας επιθετικά όπλα κοντά στην επικράτειά της.

Τόνισε με πάσα σαφήνεια ότι δεν θα δεχθεί ποτέ την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία θα μπορούσε να δεχθεί στρατιωτικό πλήγμα στην ενδοχώρα της, ακόμη και πέρα από τα Ουράλια.

Αναλυτές ανέφεραν ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν «συγκεντρώνει διαπραγματευτικά όπλα» στη φαρέτρα του, τόσο με την παρουσία του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, όσο και με την κίνηση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι.  Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου στο συμβούλιο Ασφαλείας που έλαβε χώρα στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν θέλει να προσφέρει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.