Politico: Το μεγάλο σχέδιο του Πούτιν για κατάληψη της Ουκρανίας - Αντιδράσεις στη Μόσχα για την εισβολή
Η πτώση του Ζελένσκι και η επαναφορά του Γιανουκόβιτς ο στόχος του Ρώσου προέδρου
Γεγονός αποτελεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τους χειρότερους φόβους της Δύσης να επιβεβαιώνονται το πρωί της Πέμπτης.
Ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να επιτεθούν τα ρωσικά στρατεύματα στα ουκρανικά εδάφη.
«Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», ανέφερε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του λίγο πριν από τις 05:00 ώρα Ελλάδας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία είναι συγκλονιστικές, καθώς ο όλεθρος του πολέμου οδηγεί τους πολίτες της Ουκρανίας να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, την ώρα που πολεμικά μέτωπα εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας.
Ο πλανήτης παρακολουθεί άναυδος την ρωσική επίθεση, ενώ το βασικό ερώτημα των αναλυτών είναι ποιο είναι το τελικό σχέδιο του Πούτιν.
Όπως αναφέρει το Politico, δυτικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι η ευρείας κλίμακας επιχείρηση είναι ενδεικτική μιας επιθυμίας για κατάληψη «ενός πολύ μεγάλου τμήματος της Ουκρανίας» και πιθανότατα ο Πούτιν να στείλει και χερσαίες δυνάμεις στο Κίεβο για να πετύχει τον στόχο του.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι περιέγραψαν με απαισιόδοξα χρώματα την ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να αποκρούσουν μια τέτοια πολυμέτωπη εισβολή και προειδοποιούν ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η μάχη τα επόμενα 24ωρα».
Ένα σενάριο που κυκλοφορεί μεταξύ παρατηρητών των ρωσο-ουκρανικών εξελίξεων είναι ότι ο Πούτιν θα επιδιώξει να επαναφέρει στην εξουσία τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που έφυγε κακήν κακώς πριν από οκτώ χρόνια από τη χώρα, εν μέσω σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μετά την απόφασή του να ακυρώσει συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ και επαναφοράς της στην αγκαλιά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την ίδια αυτή θεωρία, που παρουσιάζει το Politico, ο Γιανουκόβιτς και / ή άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του, που ζουν σήμερα στη Ρωσία, θα αποκατασταθούν στα πόστα τους, ενώ ο νυν πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι και πολλοί άλλοι Ουκρανοί θα περάσουν από δίκη, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά των πρωταγωνιστών των διαδηλώσεων του Μαϊντάν. Δεν αποκλείεται το σενάριο αυτό να έχει κάποιο… ζουμί, σχολιάζει το Politico, αφού ο Πούτιν χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν και πιθανώς θα θέλει να ξαναγράψει την Ιστορία.
Ενδεχομένως όμως ο Ρώσος πρόεδρος, όπως σχολίασαν οι δυτικοί αξιωματούχοι, να υπερεκτιμά την ισχύ του εντός των τειχών, καθώς ορισμένοι από το κατεστημένο στη Μόσχα φοβούνται ότι η εισβολή ήταν λάθος, ενώ άρχισαν ήδη αντιπολεμικές διαδηλώσεις.
150 Ρώσοι αξιωματούχοι καταδικάζουν με ανοικτή επιστολή την εισβολή
Πάνω από 150 Ρώσοι ανώτεροι αξιωματούχοι υπέγραψαν ανοικτή επιστολή καταδικάζοντας την εισβολή που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία ως «άνευ προηγουμένου ωμότητα» και προειδοποιούν για «καταστροφικές συνέπειες».
Οι υπογράφοντες τονίζουν ότι είναι «πεπεισμένοι» ότι οι Ρώσοι πολίτες δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο και επιρρίπτουν «προσωπικά» στον Πούτιν την ευθύνη για την εισβολή, «για την οποία δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία».
Η επιστολή απευθύνει έκκληση στους Ρώσους «να μη μετάσχουν στην επιθετικότητα» και ζήτησε από τους πολίτες να μιλήσουν ανοικτά κατά της εισβολής, γιατί «μόνο μια μαζική λαϊκή κατακραυγή μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο».
Μεταξύ εκείνων που υπογράφουν περιλαμβάνονται οι βουλευτές από τη Μόσχα Έλενα Ρουσάκοβα, Μαξίμ Γκονσάλσκι, Αντρέι Μόρεφ, Έλενα Κοτενότσκινα και Έλενα Φίλινα, συνάδελφοί τους από την Αγία Πετρούπολη και το Βελίκι Νόβγκοροντ. Πρόκειται για μια θαρραλέα κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, καθώς είναι ανήκουστο Ρώσοι αξιωματούχοι να ορθώνουν ανάστημα στις επιλογές του Πούτιν.