Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι τρεις όροι του Ζελένσκι για να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία
O Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε στη θέση του ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να «σταματήσουν να βομβαρδίζουν ανθρώπους»
Συνεχίζουν να σφυροκοπούν τα ουκρανικά εδάφη οι ρώσικες στρατιωτικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έθεσε τους δικούς του όρους, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη στο CNN και στο Reuters, ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε στη θέση του ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να «σταματήσουν να βομβαρδίζουν ανθρώπους», πριν ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.
«Πρώτα από όλα πρέπει να μιλήσετε. Πρέπει όλοι να σταματήσετε να πολεμάτε και να επιστρέψετε στο σημείο από όπου ξεκινήσατε πριν από πέντε-έξι ημέρες» είπε ο Ζελένσκι, απευθυνόμενους στους Ρώσους, και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι υπάρχουν βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε… Εάν το κάνετε αυτό, και αυτή η πλευρά το κάνει αυτό, σημαίνει ότι είστε έτοιμοι για ειρήνη. Εάν δεν είστε έτοιμοι, σημαίνει ότι απλώς χάνετε χρόνο».
Οι τρεις προϋποθέσεις του Ζελένσκι για επανέναρξη των συζητήσεων
Όπως επανέλαβε ο Ζελένσκι μιλώντας τόσο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, όσο και στη συνέντευξή του στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης:
«Είναι απαραίτητο τουλάχιστον να σταματήσουν να βομβαρδίζουν ανθρώπους, απλώς να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και μετά να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Δεύτερος όρος του Ουκρανού προέδρου για τη συνέχιση των διπλωματικών επαφών είναι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποτραπεί η ανάμειξη ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων.
«Δεν θέλουμε να σύρουμε τις χώρες του ΝΑΤΟ σε πόλεμο. Η αλήθεια είναι πως εδώ και καιρό όλοι έχουν συρθεί και σίγουρα όχι από την Ουκρανία, αλλά από τη Ρωσία. Ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρθηκε στο αίτημα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας:
«Εάν οι εταίροι μας δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, επειδή η Ρωσία δεν θέλει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επεξεργαστούν κοινές εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει να έχουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, τα σύνορά μας να προστατεύονται, να έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, να είμαστε απόλυτα ασφαλείς και οι εγγυητές που μας παρέχουν ασφάλεια να το εγγυώνται νομικά», κατέληξε ο Ζελένσκι.