ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνεχίζονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Exxon Mobil, ENI και OMV αποσύρονται από κοιτάσματα και αγωγούς αερίου
Ενεργειακοί κολοσσοί διακόπτουν τη συνεργασία τους με την Gazprom
Κλιμακώνονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς η βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η γιγαντιαία αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως θα αποσυρθεί προοδευτικά από το μεγάλο κοίτασμα αργού στη Ρωσία την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει στο πλαίσιο κοινοπραξίας με ρωσικές, ινδικές και ιαπωνικές εταιρείες, το έργο Σαχαλίνη-1.
«Αντιδρώντας στα πρόσφατα γεγονότα, θα αρχίσουμε τη διαδικασία διακοπής των δραστηριοτήτων μας και λαμβάνουμε μέτρα για την προοδευτική αποχώρησή μας» από το έργο αυτό, ανέφερε η εταιρεία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως δεν θα κάνει άλλες επενδύσεις σε έργα στη Ρωσία στο εξής.
Η ιταλική ENI αποσύρεται από τον αγωγό αερίου Blue Stream
Ο γιγαντιαίος ιταλικός όμιλος του τομέα των υδρογονανθράκων ENI σκοπεύει να πουλήσει τη συμμετοχή του, που φθάνει το 50%, στον αγωγό αερίου Blue Stream, έργο στο οποίο συμμετέχει εξ ημισείας ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενημέρωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.«Η ENI έχει την πρόθεση να πουλήσει το μερίδιό της» στον Blue Stream, που «συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία» μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε. Ο ιταλικός όμιλος μιμείται έτσι το παράδειγμα άλλων μεγάλων εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και του αερίου όπως οι βρετανικές Shell και BP, που ανακοίνωσαν ήδη ότι αποσύρονται από έργα στα οποία συμμετείχαν στη Ρωσία.
Ο ενεργειακός όμιλος OMV αποσύρεται από επένδυση με τη Gazprom και αναθεωρεί τη συμμετοχή του στον Nord Stream 2
Ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV παραιτήθηκε από ενδεχόμενη συμμετοχή με ποσοστό 24,98% σε τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου της ρωσικής κρατικής εταιρίας Gazprom, ενώ επανεξετάζει τη συμμετοχή του στον αγωγό Nord Stream 2, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ο OMV διαπραγματευόταν επί χρόνια με την Gazprom για μερίδια σε μονάδες παραγωγής στη δυτική Σιβηρία και σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί το 2019, το τίμημα αγοράς είχε οριστεί τότε στα 905 εκατομμύρια ευρώ.
Τις τελευταίες ημέρες και άλλες ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας ανακοίνωσαν διακοπή της συνεργασίας τους με αντίστοιχες ρωσικές. Η ολλανδό-βρετανική Shell θέλει να τερματίσει τη συνεργασία της με την Gazprom για το φυσικό αέριο, ενώ η βρετανική BP πούλησε το μερίδιό της στη ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Rosneft.