Νέο δραματικό μήνυμα Ζελένσκι στη Δύση: Βοηθήστε μας για να αντέξουμε και να μην παραδοθούμε
Ο Ουκρανός πρόεδρος επικρίνει ΝΑΤΟ για το «όχι» στη ζώνη απαγόρευση πτήσεων
Aκόμη ένα δραματικό μήνυμα απηύθυνε o πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Το ΝΑΤΟ αποφάσισε σκόπιμα να μην καλύψει τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία», είπε ο σε νέο μήνυμά του αργά την Παρασκευή.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε το ΝΑΤΟ για το «όχι» στο αίτημά του να δημιουργηθεί μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, αντιδρώντας στην απόφαση που είχε λάβει νωρίτερα το Συμβούλιο.
«Πιστεύουμε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δημιουργήσει ένα αφήγημα ότι το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας θα προκαλούσε την άμεση επίθεση της Ρωσίας εναντίον του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η αυτο-ύπνωση όσων είναι αδύναμοι, ανασφαλείς μέσα τους, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν όπλα πολλές φορές ισχυρότερα από εμάς έχουν», είπε χαρακτηριστικά.
Διάγγελμα νωρίτερα από τον Ουκρανό πρόεδρο
Το νέο διάγγελμα Ζελένσκι προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνες που είχαν τοποθετηθεί σε πόλεις της Πολωνίας, της Γεωργίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ουγγαρίας. Στην αρχή της ομιλίας του, ο Ζελένσκι τήρησε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς του πολέμου.«Στηρίξτε την Ουκρανία. Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη. Αν κερδίσουμε και είμαι σίγουρος γι' αυτό, θα είναι πράγματι μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία. Θα είναι μια νίκη για την ελευθερία», είπε, ενώ τις τελευταίες ώρες ζητά εκ νέου βοήθεια από τη Δύση και λίγο πριν από τον τρίτο συνομιλιών ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ενδώσει σε πιέσεις για υποχωρήσεις.
In the centre of Tbilisi, #Georgia — a country invaded by Russia in 2008, thousands of #Georgians 're watching @ZelenskyyUa 's latest speech: "Support Ukraine," he says. “If #Ukraine falls, so does all of Europe.” pic.twitter.com/PgHahjhRYT
— Nana Tsinadze (@nana_tsinadze) March 4, 2022
Σύμβουλος Ζελένσκι: Δεν θα κάνουμε καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα, δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ.Ο ίδιος αναφερόμενος στο πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι «η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή» και «είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δεν θα επιτίθετο στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι' αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται».
Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι «πρώτον, η θέση της Ουκρανίας ενισχύθηκε από τους δυτικούς εταίρους, και δεύτερον, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σίγουρα δεν θα κάνει τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο θα μείωναν τον αγώνα που διεξάγεται στην Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και ελευθερία». Παράλληλα επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αντιλαμβάνεται σαφώς τα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία και εκείνα στα οποία δεν μπορεί να φθάσει.
Ο Μιχαΐλο Πομντολιάκ είπε επίσης ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας αντιλαμβάνονται την ψυχολογική κατάσταση των συνομιλητών τους, καθώς και τους στόχους τους, τις θεωρητικές τους θέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται, δηλαδή τι καταλαβαίνουν για την Ουκρανία και τι όχι.
«Κατ' αρχήν, είμαστε αρκετά άνετοι να εργαστούμε, κατανοώντας τα κίνητρα της ρωσικής πλευράς. Δεν παρευρισκόμαστε απλώς στις διαπραγματεύσεις και τους ακούμε. Καταλαβαίνουμε πού θέλουν να φθάσουν, γιατί σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ποια είναι τα κίνητρά τους» δήλωσε ο Ποντολιάκ.
Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία δεν πέτυχε τα αποτελέσματα τα οποία ήθελε, αλλά επιτεύχθηκε κατανόηση στο να διασφαλισθεί από κοινού το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων καθώς και για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων στα σημεία όπου διεξάγονται σκληρές μάχες, όπως και η δυνατότητα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται εκκένωση του πληθυσμού.