Η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια της Τουρκίας , αν και δενείχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, θεωρείται μεγάλη διπλωματική επιτυχία από τον Ερντογάν που είχε συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο διήρκησε 45 λεπτά, με τον Ερντογάν να χαρακτηρίζει «διπλωματική επιτυχία» τη συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό πως η χώρα του μπορεί και συνομιλεί τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο.


Τι θα γίνει με το εμπάργκο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να άρει το εμπάργκο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αγορά 40 μαχητικών F-16 και των εκσυγχρονισμό των υπολοίπων.

Τον κάλεσε, δηλαδή, να άρει τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, πάντως, συνεχίζουν να καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα S-400, σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο ομόλογό του.


Τι απαντούν οι ΗΠΑ

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εξετάσουν την άρση των κυρώσεων, τη στιγμή που οι S-400 παραμένουν στην Τουρκία, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να καλεί την Άγκυρα να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα.

«Καλούμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό», αναφέρουν.

Η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και των Συμμάχων, υπονομεύοντας τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ.

Παρέχει επίσης σημαντικά κεφάλαια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και πρόσβαση της Ρωσίας στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στην αμυντική βιομηχανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκική Υπηρεσία Προμηθειών Άμυνας (SSB) σύμφωνα με την Ενότητα 231 του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), για το γεγονός ότι πραγματοποίησε εν γνώσει της μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μάλιστα, αμερικανικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως, αργά ή γρήγορα, η Τουρκία θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.