Από το νοτιοανατολικό άκρο της Ουκρανίας , την Οδησσό, ως την τελευταία βορειοδυτική πόλη, τη Λβιβ, η Ουκρανία οχυρώνεται.

Μάλιστα, ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, η Λβιβ έχει μεταφέρει ήδη ολόκληρες βιβλιοθήκες και μουσεία σε δημόσιες στοές. Ό,τι είναι εκτεθειμένο έχει προστατευθεί με λαμαρίνες, σακιά και καραβόπανα.

Τα δημόσια κτήρια έχουν προστατευτεί με κιγκλιδώματα και σακιά. Πολλοί δε είναι οι άνθρωποι, κυρίως γυναίκες με παιδιά, οι οποίοι ταξιδεύουν μέσα στην Ουκρανία με στόχο να αφήσουν πίσω τους την φρίκη του πολέμου.

Φεύγουν κατά κύματα οι άμαχοι 

Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Οδησσού συνεχίζουν να φεύγουν κατά κύματα οι άμαχοι. Σήμερα είχαν προγραμματιστεί πέντε δρομολόγια προς πόλεις μακριά από την Οδησσό και τα παιδιά δε θέλουν να πιστέψουν ότι δε θα γυρίσουν στα σπίτια τους.

Στη Λβιβ, με τη βοήθεια εθελοντών, τα παιδιά ζωγραφίζουν για να ξεχάσουν τον πόλεμο. Όμως, όλες οι ζωγραφιές τους μιλούν για τον πόλεμο.

Χιλιάδες άμαχοι, κυρίως μητέρες με τα παιδιά τους, έχουν βρει καταφύγιο στα πολωνικά σύνορα. Η Τάνυα, έφυγε με τα πέντε της παιδιά. Ο άνδρας της έμεινε στην Ουκρανία για να πολεμήσει.

«Προσπάθησα να τα προστατέψω από όλο αυτό. Όταν ηχούσαν οι σειρήνες κάλυπτα τα παράθυρα με κουβέρτες για να μην ακούνε. Τα μικρότερα επινόησαν έναν μπαμπούλα, τον ‘μπαμπούλα σειρήνα’. Όταν άκουγαν συναγερμό φώναζαν ‘έρχεται ο μπαμπούλας σειρήνα’», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο δήμαρχος της πόλης Ζεσούφ, στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία, που φιλοξενεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, μιλάει στο MEGA για τον φόβο του πολέμου. «Είναι τραγικό να ξέρεις πόσο κοντά βρίσκεσαι στον πόλεμο. Είναι σαν εφιάλτης για εμάς. Δε νιώθουμε ασφαλείς».

Στις 18:00 το απόγευμα, μια συντονισμένη προσευχή, ένα μήνυμα ενότητας. Οι καμπάνες των εκκλησιών της Λβιβ συντονίζονται με εκείνες του Λονδίνου, σε ένα πανευρωπαϊκό, σε ένα παγκόσμιο αίτημα: «Σταματήστε τον πόλεμο».

Βομβαρδισμοί σε καταφύγια στη Μαριούπολη – Εγκλωβισμένοι οι πολίτες

Τα ρωσικά πυρά ισοπεδώνουν τα πάντα στην πόλη, στην οποία οι τοπικές Αρχές αναφέρουν πως παραμένουν εγκλωβισμένοι τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι.

Με νέο χτύπημα από τον αέρα όπως αναφέρουν οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι μετά το θέατρο στην Μαριούπολη διέλυσαν και το κτίριο της σχολής καλών τεχνών. Και πάλι εκατοντάδες άμαχοι φαίνεται πως είχαν βρει καταφύγιο στους χώρους του.

Το ρωσικό σφυροκόπημα δεν αφήνει, αναφέρει ο δήμος της Μαριούπολης, τα σωστικά συνεργεία να πλησιάσουν στο σημείο για να βοηθήσουν τους επιζώντες.

«Με την θερμοκρασία να είναι -5 οι θάνατοι των πολιτών αυξάνονται κάθε ημέρα. Τώρα ξεπερνούν τους 3.000 αλλά κανένας δεν γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό καθώς οι άνθρωποι θάβονται μαζικά στον ίδιο τάφο χωρίς ονόματα», είπε ο επικεφαλής του τάγματος των Αζόφ.

Ουκρανικές πηγές αναφέρουν πως 3.000 μέλη των Αζόφ μάχονται ενάντια σε περισσότερους από 10.000 Ρώσους. Κάθε δρόμος μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε σήμερα πως αυτό που συμβαίνει στην Μαριούπολη οι Ρώσοι το έχουν ήδη ζήσει στο παρελθόν από τη ναζιστική Γερμανία.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Μαριούπολη είναι το ίδιο (που οι Ρώσοι) αντιμετώπισαν στο Λένινγκραντ, που σήμερα ονομάζεται Αγία Πετρούπολη. Όλοι γνωρίζουν πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολιορκία του Λένινγκραντ, άνθρωποι που δεν είχαν τροφή και νερό. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Ουκρανία».

Από την πλευρά τους τα ρωσικά Μέσα συνεχίζουν να προβάλλουν μαρτυρίες ανθρώπων που φτάνουν σε ρωσικά εδάφη από το μεγάλο λιμάνι της Αζοφικής. Επιμένουν στο αφήγημα πως ο ρωσικός στρατός τους απελευθέρωσε.

Έναν μήνα σχεδόν, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε ερείπια.