Ουκρανία: «Οι Ρώσοι έχουν χάσει τον απόλυτο έλεγχο της Χερσώνας», λέει το Αμερικανικό Πεντάγωνο
Οι ΗΠΑ μιλούν για ήττα του Πούτιν ο οποίος επιδιώκει με την κατάληψη της Χερσώνας και της Οδησσού να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στη Μαύρη Θάλασσα
Συνεχίζουν οι ρώσικες στρατιωτικές δυνάμεις να σφυροκοπούν τα ουκρανικά εδάφη. Το Πεντάγωνο παρακολουθεί στενά τις ρωσικές κινήσεις στην ουκρανική επικράτεια και διαπιστώνει πως το Κρεμλίνο δεν έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο της Χερσώνας, της πρώτης ουκρανικής πόλης που κατέλαβε η Μόσχα.
Τα ουκρανικά στρατεύματα παλεύουν στη Χερσώνα κι απωθούν τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που δείχνει ότι το Κίεβο ανακτά την κυριαρχία του στο στρατηγικής σημασίας λίμανι.
Ωστόσο, η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να διατείνεται ότι διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο της κομβικής σημασίας πόλης.
Πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου εκτιμούν, ότι η ανακατάληψη της Χερσώνας από την Ουκρανία θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τον Πούτιν, που επιχειρεί να καταλάβει και την Οδησσό για να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στη Μαύρη Θάλασσα.
Η ήττα της Ρωσίας στη Χερσώνα θα σήμαινε, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και πιθανή ήττα στο γειτονικό Μικολάιβ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, σε αντίθεση με το Κίεβο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας μόχλευσης στις διαπραγματεύσεις και αποκοπής των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά από την υπόλοιπη χώρα, δήλωσε Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος άμυνας.
Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας είπε επίσης, ότι η Ρωσία αναζητά να στείλει ενισχύσεις από τη Γεωργία.