O φιλορώσος πολιτικός, Βίκτορ Μεντβέντσουκ βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ουκρανών με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προτείνει την ανταλλαγή του με αιχμαλώτους πολέμου.

Ο Μεντβέντσουκ είναι πρόεδρος του φιλορωσικού πολιτικού κόμματος «Για τη Ζωή» και θεωρείται στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο ίδιος αναφέρει ως «προσωπικό φίλο».

Ο πολιτικός τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση τον Μάιο του 2021, αφού του ασκήθηκε δίωξη για «εσχάτη προδοσία» και «απόπειρα λεηλασίας των φυσικών πόρων στην Κριμαία», την ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Η Αστυνομία την 26η Φεβρουαρίου, δύο ημέρες έπειτα από την ρωσική εισβολή διαπίστωσε την εξαφάνισή του κατά τη διάρκεια επίσκεψης για έλεγχο.

Ο «προσωπικός φίλος» του Πούτιν

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον έχει χαρακτηρίσει ως «προσωπικό φίλο» του, καθώς ο ίδιος έχει βαφτίσει την κόρφη του Μεντβέτσουκ, σύμφωνα με την Washington Post. O φιλορώσος πολιτικός είναι ηγέτης του πιο εξέχοντος κόμματος της Ουκρανίας που είναι φιλικό προς το Κρεμλίνο, έχει αξιοποιήσει την εγγύτητά του με τον Πούτιν προκειμένου να καθιερωθεί ως ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς διαμεσολαβητές της Ουκρανίας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Αυτό τον κατέστησε, επίσης, πολύ πλούσιο άνθρωπο, με το περιοδικό Forbes να υπολογίζει ότι η περιουσία του ήταν 620 εκατομμύρια δολάρια το 2021.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, η σχέση του με τον Πούτιν ενδέχεται να ήταν καταλύτης σε περίπτωση που η Ουκρανία βρισκόταν υπό την έλεγχο της Μόσχας. Εκτιμούσε ότι μέσα από το κόμμα του Μεντβέντσουκ θα βρίσκονταν οι άνθρωποι για να σχηματιστεί μια αρεστή στο Κρεμλίνο κυβέρνηση.

Ο Μεντβέντσουκ έχει αρνηθεί στο παρελθόν ότι το κόμμα του είναι φιλορωσικό. Παρόλα αυτά, πίεζε για στενότερους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα και ορισμένα μέλη του κόμματός του αναπαρήγαγαν τις θέσεις του Κρεμλίνου.

Πώς τον έκαναν στην άκρη

Ο διαμεσολαβητικός ρόλος του Μεντβέντσουκ με τη Ρωσία που ξεκίνησε έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία έληξε απότομα με τη νίκη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας το 2019. Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που κατηγορούσε τον Μεντβέντσουκ για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, δεσμεύοντας τα περιουσιακά του στοιχεία.

Το διάταγμα μπλόκαρε επίσης τις μεταδόσεις από τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς τριών τηλεοπτικών σταθμών που συνδέονται με τον Μεντβένττσουκ και κατηγορούνται ότι μεταδίδουν προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου.

Τον Μάιο, οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Μεντβέντσουκ για εσχάτη προδοσία και τον έθεσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.