Την απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων επαναφέρουν οι στρατιωτικές αποτυχίες της Μόσχας στην Ουκρανία , έπειτα και από τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού ναυτικού «Moskva» στη Μαύρη Θάλασσα.

Το αδιέξοδο που βρίσκεται ο «Τσάρος» τον κάνει να σκέφτεται αυτήν τη λύση ως έσχατη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, που πλέον βάζουν με αυτόν τον τρόπο μία ακόμη επικίνδυνη παράμετρο στην εισβολή που πραγματοποίησαν στα ουκρανικά εδάφη, 50 ημέρες έπειτα από την έναρξη του πολέμου.

Με την κόντρα Δύσης - Ρωσίας να οξύνεται έπειτα από τις απειλές της δεύτερης με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Μεντβέντεφ για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας (λιγότερο για τη δεύτερη) στο ΝΑΤΟ, η Ουάσινγκτον επιμένει στη διεύρυνση του Συμφώνου, θεωρώντας ότι ενισχύσει την ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών.

Με νυχτερινό διάγγελμα που πραγματοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε επίτευγμα του ουκρανικού λαού τις 50 μέρες αντίστασης στην ρωσική εισβολή. «Είναι ένα επίτευγμα εκατομμυρίων Ουκρανών» σημείωσε με έμφαση, προσθέτοντας «δόξα τω Θεώ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ο λαός μας — υπερασπιστήκαμε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας». Και όπως σημείωσε φορτισμένος «για να το θέσουμε ήπια, κανένας δεν ήταν πεισμένος ότι θα επιβιώναμε. Πολλοί μας συμβούλευαν να παραδοθούμε de facto στην τυραννία, αλλά δεν γνώριζαν πόσο γενναίοι είναι οι Ουκρανοί».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά τους ξένους ηγέτες και τις χώρες που έχουν βοηθήσει την Ουκρανία, αφήνοντας αιχμές παράλληλα για όσους δεν στέκονται με αποφασιστικότητα δίπλα της. Παράλληλα, καθ’όλη τη νύχτα χτυπούσαν συναγερμοί σε πόλεις σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ακόμα και στα δυτικά της χώρας, ενώ ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις σε Κίεβο, Χερσώνα και Χάρκοβο, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση της Μόσχας να διατηρήσει ανοιχτά τα μέτωπα του πολέμου και πέραν της περιφέρειας του Ντονμπάς, προς το οποίο κατευθύνει τις κύριες δυνάμεις της.


Στο θέμα των ειρηνευτικών προσπαθειών επανήλθε χθες το Κρεμλίνο που επιμένει σε τέσσερις όρους που ζητά να δεχθεί ο Ζελένσκι προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση πυρός. Με τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες, την βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία αλλά και τις αλεπάλληλες στρατιωτικές αποτυχίες της Μόσχας, προς ώρας φαντάζει απίθανο το σενάριο να δεχθεί το Κίεβο να υποχωρήσεις στις «ορέξεις» του Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο υπό την προϋπόθεση του ότι ο τελευταίος συμφωνούσε με τους όρους, που τέθηκαν στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης πριν μερικές εβδομάδες. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος αξιωματούχος «το έγγραφο για την υπογραφή της συμφωνίας είναι έτοιμο», παραδεχόμενος ότι «προς το παρόν, δεν έχουμε κάποια νέα ενημέρωση γι' αυτό».

Οι όροι δε που περιλαμβάνει αυτό το έγγραφο είναι η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος, η αναγνώριση επίσης της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς, η αλλαγή του ουκρανικού Συντάγματος ώστε να κατοχυρωθεί η ουδετερότητα της χώρας, που σημαίνει την μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η ξεκάθαρη διαβεβαίωση για τη μη παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Η βύθιση του «Moskva»

Με τη γνωστοποίηση του χτυπήματος των ουκρανικών δυνάμεων στη ρωσική ναυαρχίδα «Moskva» που βρισκόταν στη Μαύρη Θάλασσα, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς προειδοποιούσε ότι οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων πρέπει να ληφθούν σοβαρά. Και εξηγούσε ότι λόγω της «πιθανής απελπισίας», που διακατέχει τον πρόεδρο Πούτιν και τη ρωσική ηγεσία, για τις αποτυχίες στο στρατιωτικό πεδίο στην Ουκρανία, «κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή για μια καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης». Σημείωσε ότι η αμερικανική υπηρεσία παρακολουθεί πολύ προσεκτικά το ενδεχόμενο αυτό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμα κινήσεις από τη Ρωσία για μία τέτοια ενέργεια.

Αναφορικά με την πρόθεση της Φινλανδίας (και λιγότερο της Σουηδίας προς ώρας) να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, υπάρχει αναφορά από μέρους της Ρωσίας στα πυρηνικά όπλα. Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε το Ελσίνκι και την ηγεσία του ΝΑΤΟ ότι η χώρα του θα ενισχύσει την άμυνά της και πως δεν θα μπορεί να γίνεται πια λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική, σημειώνοντας ότι «η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί».

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, απαντούσε εμμέσως στον Μεντβέντεφ, δηλώνοντας ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ότι η διεύρυνση μιας αμυντικής συμμαχίας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού – σημείωση: της ενίσχυση δηλαδή της ευρωπαϊκής ασφάλειας».