Στόλτενμπεργκ για Ουκρανία: Ο πόλεμος ίσως διαρκέσει χρόνια
Προετοιμασμένο το ΝΑΤΟ να στηρίξει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ουκρανία για τα επόμενα χρόνια στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Μιλώντας σε μια σύνοδο στις Βρυξέλλες, ο Στόλτενμπεργκ είπε «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο».
Πρόσθεσε ότι «υπάρχει σίγουρα η πιθανότητα αυτός ο πόλεμος να διαρκέσει μήνες και χρόνια».
Οι χώρες του ΝΑΤΟ - μαζί με χώρες που δεν είναι μέρος της συμμαχίας - συναντήθηκαν στο Ramstein της Γερμανίας, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν πώς μπορούν να υποστηρίξουν την άμυνα και την ασφάλεια της Ουκρανίας.
Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ είπε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας προετοιμάζονται να της παράσχουν όπλα σύμφωνα με τα πρότυπα της Συμμαχίας.
Γερμανία: Η Bundestag υπερψήφισε πρόταση για την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία
Αρκετές χώρες έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.
Μόλις σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας πρόταση για αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία.
Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 586 ψήφους υπέρ, 100 κατά και επτά αποχές την πρόταση νόμου των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων και την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία.
«Η Bundestag καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον βίαιο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με αυτόν η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο και προσπαθεί να καταστρέψει οριστικά την ευρωπαϊκή τάξη ειρήνης», αναφέρεται στη νέα νομοθεσία, η οποία καλεί την κυβέρνηση «να συνεχίσει και, όπου είναι δυνατό, να επιταχύνει την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού στην Ουκρανία, επεκτείνοντας παράλληλα την παράδοση βαρέων όπλων και πολύπλοκων συστημάτων και ως μέρος του συστήματος ανταλλαγής εξοπλιστικών, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ικανότητα της Γερμανίας να υπερασπιστεί τη Συμμαχία».