Επικοινωνία Μακρόν και Ερντογάν για την Ουκρανία - Τι συμφωνήθηκε
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν επίσης ότι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται, ώστε να επαναληφθούν οι επιχειρήσεις για την απομάκρυνση πολιτών από τη Μαριούπολη
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Εμανουέλ Μακρόν.
Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε σήμερα διαδοχικά με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Νότιας Αφρικής, της Σενεγάλης, της Μαυριτανίας, της Αιγύπτου, της Αλγερίας και της Ένωσης των Κομορών νήσων.
Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν, πως κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του Γάλλου προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του διαπιστώθηκε ότι η συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία και την εφαρμογή ανθρωπιστικών μέτρων υπέρ του άμαχου πληθυσμού, είναι ισχυρή.
Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν επίσης ότι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται, ώστε να επαναληφθούν οι επιχειρήσεις για την απομάκρυνση πολιτών από τη Μαριούπολη.
Τέλος, γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι συζητήθηκαν και οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία και ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως το Ουκρανικό και η κατάσταση στη Λιβύη.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε συγχαρητήρια στον Μακρόν για την επανεκλογή του στη γαλλική προεδρία, υπογραμμίζοντας τη σημασία των διμερών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού για την Ευρώπη, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.
Ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δυο ηγετών μετά τη νίκη του Μακρόν στις 24 Απριλίου απέναντι στην υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.
Το Παρίσι και η Άγκυρα προσπαθούν εδώ και έναν και πλέον χρόνο να βελτιώσουν τη διμερή σχέση τους, που επλήγη από μια σειρά διαφορών για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου ένα περιστατικό έφερε αντιμέτωπα ένα τουρκικό πλοίο και ένα γαλλικό πλοίο τον Ιούνιο του 2020, καθώς και για τη Λιβύη ή τη Συρία.
Τον Οκτώβριο του 2020, ο Ερντογάν είχε αμφισβητήσει την “ψυχική υγεία” του Μακρόν και τον είχε κατηγορήσει ότι διεξάγει “εκστρατεία μίσους” κατά του Ισλάμ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ενώπιον τουρκικών μέσων ενημέρωσης ότι η ήττα της Μαρίν Λεπέν ήταν μια “νίκη” κατά του “εξτρεμισμού”. Η Λεπέν είχε προτείνει συγκεκριμένα να απαγορευτεί η χρήση της ισλαμικής μαντήλας στους δημόσιους χώρους.