Ερντογάν: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που έθεσε για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Στους ηγέτες των δύο αυτών χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε τα ίδια πράγματα που ζήτησε και από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία δεν θα δει θετικά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εκτός και αν δείξουν με σαφείς τρόπους ότι συνεργάζονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και σε άλλα ζητήματα. Αυτό δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επικοινωνία του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Αυτές φαίνεται πως είναι οι προϋποθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας για να δεχθούν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας να σημειώνει, παράλληλα, ότι ο ίδιος φέρεται να είπε ότι στηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Υπενθυμίζεται ότι, σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των συμμάχων για θέματα ασφαλείας και ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης.
Spoke with President @RTErdogan of our valued Ally #Turkey on the importance of #NATO’s Open Door and the membership applications by #Finland & #Sweden. We agree that the security concerns of all Allies must be taken into account and talks need to continue to find a solution.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) May 21, 2022
Άλλωστε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε συνομιλίες με την πρωθυπουργό της Σουηδίας αλλά και τον ομόλογό του στη Φινλανδία, σε μια απρογραμμάτιστη κίνηση, καθώς η Τουρκία επιμένει να μην δέχεται την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.
Στους ηγέτες των δύο αυτών χωρών, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε τα ίδια πράγματα που ζήτησε και από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, να δει ότι τόσο η Σουηδία, όσο και η Φινλανδία θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν ζήτησε από τη Σουηδία «να βάλει τέλος στην πολιτική και οικονομική της υποστήριξη και στις παραδόσεις όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις» και επισήμανε στον Φινλανδό πρόεδρο ότι η Άγκυρα αναμένει σεβασμό και στήριξη για τον αγώνα της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την εθνική της ασφάλεια και τον λαό της αλλά και ότι δεν είναι στο πνεύμα του ΝΑΤΟ να αγνοεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις που συνιστούν απειλή για κάποιο μέλος.Τι εκτιμά συνεργάτης του
Παράλληλα, ο Χένρι Τζ. Μπάρκεϊ συνεργάτης του τμήματος Μεσανατολικών Σπουδών του Council on Foreign Relations, εκτιμά πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα άρει τις ενστάσεις του αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ όταν του ασκηθεί τεράστια πίεση.
«Είναι εφικτό να βρουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί κάποιες παραχωρήσεις που θα σώσουν τα προσχήματα και δεν θα σημαίνουν ίσως και πολλά αλλά θα ικανοποιήσουν τον Ερντογάν», είπε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Lehigh.