Προς εξομάλυνση βαίνουν οι σχέσεις της Γερμανίας με την Ουκρανία, μετά την κρίση που είχε ξεσπάσει τον περασμένο Απρίλιο όταν ο Ζελένσκι αρνήθηκε την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, κατηγορώντας τον για την πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ -της οποίας υπήρξε υπουργός Εξωτερικών- έναντι της Ρωσίας.

Ο Όλαφ Σολτς αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόσκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επισκέπτεται σήμερα το Κίεβο, όπου μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι θα συναντήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο.

Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι επιβιβάστηκαν σε ειδικό τρένο και κατευθύνονται προς το Κίεβο, μετέδωσαν ιταλικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες των τριών ηγετών μέσα από το τρένο που τους μεταφέρει στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες επιβιβάστηκαν σε ειδικό τρένο στην Πολωνία και αναμένεται να φτάσουν αργότερα στο Κίεβο, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ZDF και την ιταλική εφημερίδα La Repubblica.



Η επίσκεψη των τριών ηγετών είχε γίνει γνωστή πριν από μερικές μέρες και τα ξημερώματα το ZDF μετέδωσε ότι ο Όλαφ Σολτς είναι καθ’ οδόν για το Κίεβο, όπου μαζί με τους Μακρόν και Ντράγκι θα συναντήσουν τον Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει προσκληθεί στις προσεχείς συνόδους κορυφής της Ομάδας των Επτά και του ΝΑΤΟ.




Όπλα από τη Γερμανία στην Ουκρανία

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε χθες ότι το Βερολίνο θα προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με τρία αυτοκινούμενα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων MARS II.

Η Λάμπρεχτ σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία χειρίζεται τις παραδόσεις όπλων.

εξήγησε πως τα τρία συστήματα είναι «το όριο» των όπλων του είδους που μπορεί να διαθέσει το Βερολίνο στο Κίεβο χωρίς να τεθούν υπό αμφισβήτηση αποστολές της Μπούντεσβερ –των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων– και του NATO.

Πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση έκαναν λόγο προ ημερών περί πιθανής παράδοσης τεσσάρων τέτοιων συστημάτων, της γερμανικής εκσυγχρονισμένης και προσαρμοσμένης στα ευρωπαϊκά πρότυπα εκδοχής των αμερικανικού σχεδιασμού MLRS Μ270.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας διευκρίνισε επίσης ότι το Βερολίνο θα στείλει πυραύλους, ανταλλακτικά, ενώ θα εκπαιδεύσει τους ουκρανούς χειριστές των όπλων αυτών του πυροβολικού. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα στείλουν αντίστοιχα τέσσερα και τρία ακόμη συστήματα του τύπου.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Ουκρανία θα χρειαστεί, μεταξύ άλλων, 300 εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων για να υπάρξει ισορροπία με τη Ρωσία ως προς τα βαριά όπλα στα πεδία των μαχών.