Έρευνα για τις δωρεές που έγιναν από τον πρώην πρωθυπουργό του Κατάρ Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζαμπέρ αλ-Θάνι σε φιλανθρωπική οργάνωση του Πρίγκιπα Καρόλου  θα διεξαγάγει το αρμόδιο εποπτικό όργανο στη Βρετανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Sunday Times, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έλαβε συνολικά τρεις βαλίτσες που περιείχαν η κάθε μία ένα εκατομμύριο ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, μεταξύ 2011 και 2015, από τον τότε πρωθυπουργό του Κατάρ. Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα χρήματα έφτασαν στα χέρια του διαδόχου του θρόνου σε βαλίτσα αλλά και σε σακούλα από ψώνια.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι σε μία περίπτωση το 2015, στην έδρα του Καρόλου στο Clarence House, ο σεΐχης Αλ Θάνι είχε δώσει προσωπικά στον οικοδεσπότη του 1 εκατομμύριο ευρώ σε ρευστό μέσα σε ένα σακ βουαγιάζ. Μία άλλη φορά το ίδιο ποσόν είχε παραδοθεί σε τσάντες από το πολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου Fortnum & Mason.

Εκπρόσωπος της επίσημης κατοικίας του πρίγκιπα Καρόλου και της συζύγου του Καμίλα, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι η παράδοση έγινε εκεί το 2015 και στη συνέχεια τα χρήματα καταβλήθηκαν αμέσως σε τραπεζικό λογαριασμό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Φιλανθρωπικό Ταμείο του Πρίγκιπα Καρόλου».

Οι Sunday Times τόνισαν ότι δεν υπάρχει υπόνοια παρανομίας, αλλά σημείωσαν ότι εγείρονται νέα ερωτηματικά για την ευθυκρισία του επόμενου βασιλιά όταν λαμβάνει δωρεές κατ' αυτόν τον τρόπο από αμφιλεγόμενες πηγές.

Σημειώνεται πως ο Αλ Θάνι έχει, μεταξύ άλλων, παραδεχθεί πως επί ηγεσίας του είναι πιθανό να χρηματοδοτήθηκε εκ παραδρομής από το Κατάρ το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Πέρυσι δε, ο στενότερος σύμβουλος του Καρόλου, Μάικλ Φόσετ, είχε παραιτηθεί μετά από αποκαλύψεις ότι έλαβε δωρεά από Σαουδάραβα επιχειρηματία για φιλανθρωπική οργάνωση του Βρετανού πρίγκιπα αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αντάλλαγμα θα υπήρχε διαμεσολάβηση για απονομή τιμητικού τίτλου από το Παλάτι. Δεν υπάρχει πάντως απόδειξη ότι ο ίδιος ο Κάρολος είχε γνώση αυτής της συμφωνίας.

Η Sun σημειώνει ότι στο πλαίσιο της έρευνας από το εποπτικό όργανο λειτουργίας των φιλανθρωπικών οργανώσεων στη Βρετανία ίσως κληθεί για κατάθεση και ο ίδιος ο Κάρολος.

Σημειώνεται ότι η εποπτική αρχή έχει το δικαίωμα να παγώσει λογαριασμούς μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης εφόσον διαπιστώσει σοβαρές παρατυπίες, καθώς επίσης να θέσει σε διαθεσιμότητα ή να διατάξει την αποχώρηση μελών του διοικητικού συμβουλίου μιας οργάνωσης ή ακόμα και να παραπέμψει την υπόθεση στην αστυνομία.