Mε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απένειμε το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας σε δεκαεπτά σημαντικές προσωπικότητες που «έχουν υποδειγματική συνεισφορά στην ευημερία των ΗΠΑ».

Μεταξύ των τιμηθέντων είναι και ο Έλληνας Αλέξανδρος Καρλούτσος, που γεννήθηκε στο Λατζόι της Ηλείας και θεωρείται από τους ισχυρότερους ιερείς στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής. Γνωστός για την άοκνη δράση του σχετικά με την υποστήριξη και ενίσχυση του Ελληνισμού παγκοσμίως, καθώς και τη δυναμική στάση του σε ζητήματα που αφορούν σε θρησκευτικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα ο “Father Alex”, όπως τον αποκαλούν, υπηρέτησε επί σειρά ετών ως Ειδικός Βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Έγινε μάλιστα δίαυλος επικοινωνίας με επικεφαλής Εκκλησιών, το Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο, κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους, Ελληνοαμερικανικούς Οργανισμούς, επιτροπές πολιτικής δράσης κ.ο.κ.

Ο π. Αλέξανδρος ήταν η κινητήριος δύναμη στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου που κατέρρευσε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 9ης Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου και εγκαινιάστηκε προχθές, είκοσι ένα χρόνια μετά. Είναι επίσης ο πνευματικός σύμβουλος στο Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική.
father1

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο π. Αλέξανδρος αναφέρεται ως εξής: «Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος είναι ο πρώην Γενικός Εφημέριος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Μετά από περισσότερα από 50 χρόνια ως ιερέας, παρέχοντας συμβουλές σε αρκετούς προέδρους των ΗΠΑ, ονομάστηκε από την Παναγιότητά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ως Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
father2
Ο π. Αλέξανδρος ήταν ο τρίτος Έλληνας που έλαβε το Μετάλλιο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο πρώτος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος. Έλαβε την συγκεκριμένη τιμητική διάκριση πριν από 42 χρόνια από τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Τζίμυ Κάρτερ. Ακολούθησε ο Τζορτζ Τένετ, πρώην Διευθυντής της CIA, που βραβεύτηκε το 2004 από τον Πρόεδρο Μπους.
father3

Στην ίδια τελετή βραβεύτηκαν 16 άλλες προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο ηθοποιός Ντέινζελ Γουάσινγκτον, η πρώτη Αμερικανίδα που έλαβε το εμβόλιο του κορονοϊού εκτός κλινικών δοκιμών, η περίφημη Σιμόν Μπάιλς, η πιο πολυβραβευμένη αθλήτρια στην ιστορία (32 μετάλλια Ολυμπιακών και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων), αλλά και -μετά θάνατον- ο Στιβ Τζομπς.

Ποιος είναι ο Father Alex Καρλούτσος

Ο π. Άλεξ γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1945 στο Λατζόι της Ηλείας. Σε πολύ μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ, ενώ έχασε τη μητέρα του όταν ήταν οκτώ ετών. Η απώλεια αυτή ήταν καθοριστική στην απόφασή του να γίνει ιερέας.

Παρακολούθησε το ελληνικό Κολλέγιο στο Μπρούκλιν της Μασαχουσέτης, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Θεολογία από τη Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και χειροτονήθηκε διάκος και ιερέας το 1970, στην ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης στα νότια του Σικάγο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διόρισε τον π. Αλέξανδρο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1994. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει αποδοθεί ποτέ σε Ορθόδοξο παντρεμένο ιερέα. Στα τέλη της δεκεαετίας του ’90 διορίστηκε στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης.

Είναι παντρεμένος με την Πρεσβυτέρα Ξανθή, με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά και δέκα εγγόνια.

Ο π. Αλέξανδρος, η Πρεσβυτέρα Ξανθή και ο γιος τους Μιχάλης απολαμβάνουν στενή μακρόχρονη φιλία με την οικογένεια του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η Πρεσβυτέρα μάλιστα είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μπο Μπάιντεν (που ιδρύθηκε στη μνήμη του αποβιώσαντος γιου του Προέδρου των ΗΠΑ).

Ο π. Αλέξανδρος και η Πρεσβυτέρα Ξανθή ταξιδεύουν στον κόσμο, υποστηρίζουν την Ελλάδα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και τη Διασπορά με όποιο τρόπο μπορούν. Ο «Father Alex» διατηρεί στενές σχέσεις με αρκετά μέλη της Διασποράς στην Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνη.

Ένα χρόνο πριν από τη συνταξιοδότησή του, ο π. Αλέξανδρος ορίστηκε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και συνεχίζει να εργάζεται για το Ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.