Έτοιμος να συνεχίσει υπό την προϋπόθεση ότι τα πολιτικά κόμματα του ευρέως κυβερνητικού συνασπισμού θα συμπτυχθούν πίσω από ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης , για να στηρίξουν την κυβέρνηση, η οποία απειλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Κίνημα των 5 Αστέρων, δήλωσε πως είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021, προκειμένου να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Ωστόσο, υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επικαλέστηκε το γεγονός ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, της οποίας ηγείται και στην οποία συμμετέχουν ιταλικά πολιτικά κόμματα που καλύπτουν ευρύτατο πολιτικό φάσμα, από την αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά, δεν είχε πλέον νομιμοποίηση, μετά την κρίση που προκλήθηκε από την αποσκίρτηση, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων, το οποίο δοκιμάζεται από εσωτερικές διαιρέσεις.

Ως συνέπεια, η σημερινή ομιλία του Μάριο Ντράγκι ενώπιον της Γερουσίας εθεωρείτο εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της χώρας, καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι επρόκειτο να επικυρώσει την απόφασή του να παραιτηθεί.

Αντίθετα, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα παραμείνει στην θέση του, αν ο συνασπισμός κατορθώσει να αποκαταστήσει την ενότητα, αποφεύγοντας έτσι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Η μοναδική λύση, αν θέλουμε ακόμη να παραμείνουμε ενωμένοι, είναι η ανασύσταση εκ θεμελίων του συμφώνου, με θάρρος, αλτρουισμό και αξιοπιστία», είπε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας.

«Αυτό ζητούν οι Ιταλοί», πρόσθεσε, επικαλούμενος τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι τα δύο τρίτα των πολιτών επιθυμούν την παραμονή του Σούπερ Μάριο στην πρωθυπουργία.


Σήμερα και αύριο η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης

Διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης θα διεξαχθεί και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, σήμερα στην Γερουσία και αύριο στην Βουλή, οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός έκανε μία κίνηση προς την κατεύθυνση του Κινήματος των 5 Αστέρων που υπερασπίζεται το οικουμενικό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο απειλείται από την δεξιά, χαρακτηρίζοντάς το «σημαντικό για τον περιορισμό της φτώχειας, αν και μπορεί να βελτιωθεί».

Ακόμα, αναφέρθηκε στο άλλο προσφιλές στο Κίνημα των 5 Αστέρων μέτρο, την θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού.

«Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους», δήλωσε.

«Η Ιταλία είναι ισχυρή, όταν είναι ενωμένη. Τα εσωτερικά θέματα και τα εξωτερικά που αντιμετωπίζει η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούν μία κυβέρνηση πραγματικά ισχυρή και αλληλέγγυα και ένα Κοινοβούλιο που την συνοδεύει με πίστη», συνέχισε ο Μάριο Ντράγκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάριο Ντράγκι εμφανίσθηκε εξαιρετικά αυστηρός απέναντι στα ιταλικά πολιτικά κόμματα.

«Η Ιταλία δεν έχει ανάγκη από επίφαση εμπιστοσύνης, που εξαφανίζεται όταν υπάρχουν δύσκολα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», επισήμανε.

«Είναι τα κόμματα και είστε εσείς οι κοινοβουλευτικοί έτοιμοι να ανασυστήσετε αυτό το σύμφωνο; Είστε έτοιμοι να επικυρώσετε την προσπάθεια που καταβάλατε κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών, προσπάθεια που στην συνέχεια εξασθένησε;», συνέχισε.

«Την απάντηση στην ερώτηση αυτή δεν την οφείλετε σε μένα, αλλά σε όλους τους Ιταλούς», είπε.

«Ο Ντράγκι κατέφυγε στο καρότο και το μαστίγιο»

Για τον Francesco Galietti, επικεφαλής της συμβουλευτικής Policy Sonar, «ο Ντράγκι εμφανίσθηκε πολύ σκληρός, αλλά κατέφυγε στο καρότο και στο μαστίγιο. Σκοπός του Ντράγκι ήταν να κόψει τον αέρα στα 5 Αστέρια».

Όπως αναμενόταν, το κέντρο και η αριστερά επιβεβαίωσαν αμέσως την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του.

«Αν ήμασταν τις τελευταίες ημέρες αποφασισμένοι για την ανανέωση της εμπιστοσύνης μας προς την κυβέρνηση Ντράγκι, είμαστε ακόμη πιο αποφασισμένοι τώρα που τον ακούσαμε», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ενρίκο Λέτα.

«Άκουσα. Θα ψηφίσουμε ναι κατά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, επικεφαλής της μικρής κεντρώας παράταξης Italia Viva.

Αντίθετα, απόλυτη σιγή επικράτησε από την πλευρά της δεξιάς Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της ακροδεξιάς λαϊκιστικής Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, που αρνούνται να παραμείνουν σε μία κυβέρνηση μαζί με το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι πρόκειται για «σύμπτωμα μίας ευρύτερης πολιτικής αβεβαιότητας, ακόμη και αν αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές», που καθιστά ακόμη πιο δύσκολες τις διαρθρωτικές και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας επιθυμούν την παραμονή του Μάριο Ντράγκι, ως εγγύηση σταθερότητας. Ενδεικτικό είναι το άρθρο του ισπανού πρωθυπουργού στο Politico με τίτλο «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ηγέτες σαν τον Μάριο Ντράγκι».

Οι αγορές παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση. Μάλιστα, σημειώνεται ότι και μόνο το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Μάριο Ντράγκι, αναζωπύρωσε τους φόβους για εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού της Ιταλίας, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εκρηκτικό παράγοντα για την ευρωζώνη.

Ήδη, το χρέος της Ιταλίας βρέθηκε στο στόχαστρο των αγορών τον Ιούνιο, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την αύξηση των επιτοκίων.