Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία στη Μεσόγειο , βγάζοντας αύριο το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο για έρευνες.

Το γεωτρητικό σκάφος αναμένεται να αποπλεύσει από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης και θα επιδιώξει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως είχε πράξει και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσημα τον απόπλου, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη 9 Αυγούστου. Μάλιστα, θα προηγηθεί φιέστα στις 13:30 το μεσημέρι, με στόχο να τονωθεί το εθνικιστικό αίσθημα των πολιτών, αλλά και το αρχηγικό προφίλ του προέδρου, ενόψει των κρίσιμων εκλογών του 2023.

«Αύριο θα αποχαιρετήσουμε από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας το νέο 4ο γεωτρύπανό μας με την ονομασία Αμπντουλ Xαμίτ Χαν. Μέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσια περιοχή ευθύνης της, μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτήν περιλαμβάνονται και περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από Κρήτη, Ρόδο Κάρπαθο αλλά και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Το πλοίο θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο»

Είχε προηγηθεί η προαναγγελία του απόπλου του γεωτρητικού σκάφους από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αύριο, το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο» είχε πει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο πλαίσιο του Συνεδρίου Διπλωματίας.

Μάλιστα, ανεβάζοντας τους τόνους έθεσε εκ νέου ζήτημα στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, κάτι που για την Τουρκία θεωρείται κρίσιμο ζήτημα ασφαλείας, ενώ έστρεψε τα πυρά του κατά Αθήνας και Λευκωσίας. «Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Αύριο, το πλοίο “Αμντουλχαμίτ Χαν” θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Απειλές εκτόξευσε χθες και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία είναι ασταμάτητη. «Ας μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα της χερσαίας πατρίδας, της γαλάζιας πατρίδας ή της εναέριας πατρίδας», είπε από τα Άδανα.

«Δεν θα δώσουμε σε κανέναν ούτε βότσαλο, ούτε σταγόνα νερό, ούτε μια σπιθαμή αέρα της πατρίδας μας. Σύντομα, ο πρόεδρος μας θα αποχαιρετήσει το γεωτρύπανο Αμπντούλχαμίντ Χαν από τη Μερσίνη. Πρόκειται για βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της “ΤΔΒΚ”», πρόσθεσε.


Δύο συνοδευτικά πλοία πλάι στο γεωτρύπανο

Το πλωτό γεωτρύπανο θα πλεύσει μαζί με τουλάχιστον δύο συνοδευτικά πλοία. Το ένα εξ αυτών, το ανεφοδιαστικό «Ilhan», έχει ήδη δέσει δίπλα του, ενώ το δεύτερο ξεκίνησε τη διαδρομή του από το Βόσπορο.

Παράλληλα, το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται από τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, αλλά και με ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ ΤΒ2, το οποίο θα επιτηρεί τον χώρο από αέρος.

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Η χώρα μας βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για «περιοχές τουρκικής ευθύνης» και σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, δόθηκαν παράνομες άδειες από τα κατεχόμενα στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία κάτι που δείχνει πως το γεωτρύπανο θα κινηθεί στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, τουλάχιστον προς το παρόν. Η Ελλάδα δεν εφησυχάζει, και παίρνει τα μέτρα της, διεξάγοντας τις τελευταίες 10 ημέρες ασκήσεις με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, με τη Γαλλία, σε μια κρίσιμη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, και τις κυπριακές δυνάμεις.

H Αθήνα διατηρεί ανοιχτές γραμμές με όλους τους συμμάχους για να υπάρχει συντονισμός ώστε να δοθούν απαντήσεις ανάλογα με το μέγεθος της πρόκλησης που θα επιχειρήσει η τουρκική πλευρά. Λίγες ώρες πριν από τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίντ Χαν, η ελληνική πλευρά στρέφει το βλέμμα της σε τρία πιθανά σημεία ανάπτυξης του τουρκικού γεωτρύπανου, στην κατεχόμενη Καρπασία, στο οικόπεδο 6 ή, ακόμη δυτικότερα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση με την Ελλάδα. Σε ισχύ παραμένει και η ΝΟΤΑΜ Α1781/22, με βάση την οποία οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες δέσμευσαν από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου πέντε περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.