Πόλεμος στην Ουκρανία: Με απειλές και εκβιασμούς ξεκίνησαν τα ψευτοδημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές
Ένοπλες ομάδες πάνε πόρτα-πόρτα στα σπίτια - Με απολύσεις απειλούν οι Ρώσοι όσους δεν συμμετέχουν στα δημοψηφίσματα
Ακόμη μία «μαύρη» μέρα ξημέρωσε το πρωί της Παρασκευής στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα, καθώς ξεκίνησαν τα δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης στη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μια ψηφοφορία την οποία η Ουκρανία και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει «ψευδοδημοψήφισμα».
Ειδικότερα, η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.
Ένοπλες ομάδες πάνε πόρτα-πόρτα στα σπίτια
Ο δήμαρχος του Λουχάνσκ, Σεργκέι Χαϊντάι, υποστήριξε σε μια ανάρτηση στο Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξανάγκαζαν τους κατοίκους να ψηφίσουν και τους απαγόρευαν να φύγουν από την περιοχή, αναφέρει ο Guardian.
«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι κατακτητές δημιουργούν ένοπλες ομάδες για να περιφέρονται στα σπίτια και να αναγκάζουν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στο λεγόμενο "δημοψήφισμα"», είπε.
Σε ορισμένες επιχειρήσεις, είπε, «όσοι δεν λάβουν μέρος στην ψηφοφορία θα απολυθούν αυτόματα από τις εργασίες τους». Σε άλλο σημείο, «οι Αρχές απαγόρευσαν στον τοπικό πληθυσμό να εγκαταλείψει την πόλη μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου».
Τους εξαγοράζουν με διαβατήρια και χρήματα
Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου της Ζαπορίζια, Ανατόλι Κούρτεφ, δήλωσε σήμερα ότι «η προετοιμασία και η διεξαγωγή του λεγόμενου "δημοψηφίσματος"… εντατικοποιήθηκε».
«Υπόσχονται στους κατοίκους της περιοχής χρηματικές ανταμοιβές και παροχή διαβατηρίου για την απόκτηση υπηκοότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε.
«Είστε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία;»
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ οι κάτοικοι θα πρέπει να απαντήσουν εάν υποστηρίζουν την «είσοδο της δημοκρατίας τους στη Ρωσία».
Τα ψηφοδέλτια στις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια θέτουν το εξής ερώτημα στο δημοψήφισμα: «Είστε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία, του σχηματισμού ενός ανεξάρτητου κράτους από την περιοχή και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία ως υποκείμενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας;».
Οι ψήφοι θα συγκεντρώνονταν από τις ρωσικές επιλεγμένες αρχές που πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για τις πρώτες τέσσερις ημέρες και τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά την τελευταία ημέρα, την Τρίτη.
Τα δημοψηφίσματα έχουν χαρακτηριστεί φάρσα, προσχηματικά και παράνομα από την Ουκρανία και τη Δύση.
Οι απειλές Πούτιν για πυρηνικά
Στο μεταξύ, συνέχεια στην πυρηνική απειλή έδωσε χθες η Μόσχα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αυστηρή «προειδοποίηση» του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν προς τη Δύση, ώστε να καταστεί σαφές διεθνώς ότι ο ηγέτης της Ρωσίας δεν «μπλοφάρει» απέναντι στο ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Επιστρατεύοντας αυτή τη φορά τον πρώην Πρωθυπουργό και νυν Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το Κρεμλίνο φέρεται έτοιμο να χρησιμοποιήσει «στρατηγικά πυρηνικά όπλα», σε περίπτωση που απειληθούν το Ντονμπάς και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, μετά τα τοπικά δημοψηφίσματα που ξεκινούν από σήμερα, για την προσάρτησή τους στη ρωσική ομοσπονδία.
«Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο οι δυνατότητες κινητοποίησης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και των όπλων που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία», σχολίασε ο κ. Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram, φέρνοντας πιο κοντά, τοπικά και χρονικά, τυχόν πυρηνικά αντίποινα.
«Δεν υπάρχει επιστροφή»
Ο ίδιος τόνισε πως «το δυτικό κατεστημένο και όλοι οι πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει επιλέξει το δικό της δρόμο και δεν υπάρχει επιστροφή» θέλοντας να καταδείξει ότι η πυρηνική απειλή συνιστά ταυτόχρονα και στρατηγική επιλογή για τη Ρωσία, ασχέτως των όποιων αντιδράσεων της διεθνούς κοινότητας, το δρόμο της οποίας έχει αποποιηθεί, χαράσσοντας αυτόνομη πορεία μέσα στο διεθνές σύστημα.
"I am not going to die for Putin."
— The New York Times (@nytimes) September 22, 2022
More than 1,300 people from 38 cities in Russia were detained after street protests against the "partial mobilization" policy announced by President Vladimir Putin that would press 300,000 into military service. https://t.co/QfcsbSTwmo pic.twitter.com/cgBvUCftrj
Προσωποποιώντας, μάλιστα, τις απειλές, ο κ. Μεντβέντεφ υποστήριξε πως «διάφοροι ηλίθιοι συνταξιούχοι με στρατηγικά γαλόνια δεν χρειάζεται να μας τρομάζουν με συζητήσεις για ένα χτύπημα του ΝΑΤΟ στην Κριμαία. Τα υπερηχητικά (όπλα) είναι εγγυημένο ότι μπορούν να φτάσουν σε στόχους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα», πολύ περισσότερο όταν πολλά από τα υπερηχητικά οπλικά συστήματα της Ρωσίας είναι εφοδιασμένα με πυρηνικά όπλα.