Η διενέργεια τους έγινε από ρώσους αξιωματούχους με τη συνοδεία στρατού που μετέφεραν κάλπες από σπίτι σε σπίτι, κάτι που θεωρείται παράνομο, σύμφωνα με την Ουκρανία και τη Δύση. Τα τελικά αποτελέσματα στις τέσσερις επαρχίες, δείχνουν πως ένα ποσοστό μεταξύ 87% με 99,2% είναι υπέρ της ένταξης στη Ρωσία, σύμφωνα πάντα, με τις ρωσικές πηγές. Ο επικεφαλής της Άνω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου δήλωσε ότι θα εξετάσει την προσάρτησή τους, την προσεχή Δευτέρα, στην συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας στις 3 Οκτωβρίου

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με βιντεοσκοπημένη ομιλία επεσήμανε αργά την Τρίτη: «Αυτή η φάρσα στις υπό κατοχή περιοχές δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί απομίμηση δημοψηφίσματος». Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν ένα ψήφισμα με βάση το οποίο θα καλούνται όλα τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν τις αλλαγές στην Ουκρανία. Επιπλέον θα υποχρεώσουν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Η αμερικανίδα απεσταλμένη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε: «Τα εικονικά δημοψηφίσματα της Ρωσίας, αν γίνουν αποδεκτά, θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας που δεν μπορούμε να κλείσουμε»Ρωσία θα έχει την δυνατότητα να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα, όμως  οι ΗΠΑ θα μπορούν να οδηγήσουν  το ζήτημα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Οποιοδήποτε δημοψήφισμα διεξάγεται υπό αυτές τις συνθήκες, με την απειλή όπλου, δεν μπορεί ποτέ να είναι ούτε κατά διάνοια ελεύθερο ή δίκαιο» δήλωσε ο αναπληρωτής πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Τζέιμς Καριούκι

Οι Ρωσικές εμμονές 

Ο Βασίλι Νεμπένζια, ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα που διεξήγαγε η Ρωσία στις κατεχώμενες περιοχές αναφέρει ότι αυτά έλαβαν χώρα με πλήρη διαφάνεια και σύμφωνα με τους εκλογικούς κανόνες. Επιπρόσθετα ανάφερε «Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί αν το Κίεβο δεν αναγνωρίσει τα στρατηγικά του λάθη και αν δεν αρχίσει να καθοδηγείται από τα συμφέροντα του ίδιου του λαού του και να μην εκτελεί τυφλά τη θέληση αυτών που τον περιπαίζουν».

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης θα έχουν «συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής προστασίας.

Την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ  σε δήλωσή του είπε: «Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες συνέπειες για την ασφάλειά τους. Το δικανικό μας σύστημα θα εξετάσει όλες τις επιλογές, και, φυσικά, οι νομοθέτες μας, τα εκτελεστικά μας όργανα και οι νομικές μας ομάδες είναι σε ετοιμότητα».

Η πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη της Ουκρανίας απασχολεί και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος δήλωσε ότι η ενίσχυση της άμυνας αυτών των εδαφών θα στηριχθεί στις «δυνατότητες που προσφέρει η επιστράτευση» στην Ρωσία, αλλά επίσης και τη χρήση «του συνόλου του ρωσικού οπλοστασίου, περιλαμβανομένων των στρατηγικών όπλων και όσων προβλέπονται από τις νέες αρχές».

Στην συνέχεια εξήγησε: «Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση του ατομικού όπλου και, αν κριθεί αναγκαίο, σε προκαθορισμένες περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση των αρχών της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την πυρηνική αποτροπή». Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ παραπέμπουν στο «στρατιωτικό δόγμα» της Ρωσίας όπως και θέλησε να θυμίσει σε όλους ποιες είναι οι αρχές αυτού του δόγματος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν  σε πρόσφατη ομιλία του τόνισε: «Εάν η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας απειληθεί, τότε θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τον λαό μας», κάνοντας σαφείς αναφορές στα πυρηνικά.


Τι είναι και τι περιλαμβάνει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.

Η Ρωσία «θεωρεί τα πυρηνικά όπλα ως μέσο αποκλειστικά για την αποτροπή», σε αυτό περιγράφονται συγκεκριμένες περιπτώσεις, αυτές οι περιπτώσεις που δικαιολογούν τη χρήση των πυρηνικών είναι τέσσερις

Η πρώτη περίπτωση είναι να έχει λάβει «αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων με στόχο το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και/ή των συμμάχων της».

Η απάντηση σε επίθεση πυρηνικών είναι η δεύτερη περίπτωση, «στη χρήση πυρηνικών όπλων ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής από ένα αντίπαλο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και/ή των συμμάχων της».

Όμως και η τρίτη περίπτωση αφορά  επίθεση αλλά όχι πυρηνικού τύπου: «επίθεση από έναν αντίπαλο κατά κρίσιμων κυβερνητικών ή στρατιωτικών υποδομών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η διατάραξη των οποίων θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ενέργειες στο πλαίσιο της απάντησης των πυρηνικών δυνάμεων».

Τέταρτη και τελευταία περίπτωση χρήσης πυρηνικών θα μπορούσε να αιτιολογηθεί  «επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη χρήση συμβατικών όπλων, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».